Diş Düzeltme Teknikleri

Diş Düzeltme Teknikleri

Diş düzeltme teknikleri nelerdir?

Diş düzeltme teknikleri deyince ortodontide çok geniş bir yelpazeden bahsetmek mümkündür. Kısaca özetlemek gerekirse, ortodontik vakaları; çeneler arası ilişkideki sorun nedeniyle yüz görünümünde problem olan ‘iskeletsel anomali’ vakaları ve yüz görünümünde sorun olmayan, sadece dişlerinde çapraşıklık, ayrıklık veya kapanış bozukluğu olan ‘dişsel anomali’ vakaları şeklinde temel olarak iki gruba ayırabiliriz.

İskeletsel anomaliler, çocuklarda (9-14 yaş arası) yüz maskesi, çenelik, aktivatör, smart apareyi, headgear, jasper jumper gibi fonksiyonel apareyler ile tedavi edilir, yetişkin yaşlarda ise problemin şiddetine bağlı olarak ortognatik cerrahi veya ortodontik kamuflaj tedavisi uygulanır.

Dişsel anormallikler ise 11 yaşından itibaren her yaşta tedavi edilebilir. Bunun için hastanın ihtiyacı ve talebi doğrultusunda metal braketler, porselen braketler, şeffaf plaklar ve lingual braketler kullanıyoruz.

Bununla birlikte erken yaşlarda (5-9 yaş arası) tespit edilen problemlerde koruyucu ve önleyici tedaviler uyguluyoruz. Örneğin; parmak emme alışkanlığı ve yutkunma problemi olan çocuklarda dil önleyiciler, erken süt dişi kaybında yer tutucular, küçük dişsel bozukluklar için takıp çıkarılabilen hareketli apareyler yapıyoruz.

Tel kullanmadan diş düzeltmek mümkün müdür?

Şeffaf plaklarla, tel kullanmadan dişlerin düzeltilmesi son yıllarda gündeme gelmiş ve diş teli istemeyen ancak dişlerinin düzelmesini isteyen hastalarımız için umut olmuştur ve ortodonti uzmanları olarak oldukça yoğun bir taleple karşı karşıyayız. Bu teknik ile hastanın ortodontik tedavi gördüğü dışarıdan anlaşılmaz, kullanımı klasik braketli sisteme göre daha rahattır. Ancak, bu her ortodonti vakası için kullanılabilir bir yöntem değildir, sadece birkaç dişte hafif çapraşıklığı veya dişlerin arasında küçük boşlukları bulunan hastalar için uygundur. Bunların dışında kalan vakalar için uygun değildir, tedavi sonucu hastayı ve hekimi mutlu etmez.

Dişlerin, yanındaki, alt veya üst çenede karşılığında bulunan dişler ile ilişkisi bir puzzle’ın parçalarına benzer. Ortodontist puzzle parçaları gibi, dişleri olması gereken yere getirir, anatomik, fizyolojik ve estetik normlara uygun şekilde dişleri yerlerine oturtur. Bu işlem için sayısız teknik ve malzeme geliştirilmiştir ve gelişmeye devam etmektedir. Telsiz ortodonti yani şeffaf plaklar da bu tekniklerden biridir, bu sistemin oldukça konforlu ve estetik bir çözüm olduğu ancak her vakada istenen sonucu vermediği bilinmelidir.

Metal braketlerin görünümünden rahatsız olan hastalar için beyaz veya şeffaf renkteki porselen braketler tercih edilebilir. Yıllar önce porselen braketler ile tedavi süresinin, metal braketlere göre daha uzun olduğu bilinirdi, ancak son yıllarda porselen braketlerin tasarımlarının geliştirilmesi ile bu sorun ortadan kalkmıştır. Braketlerin, dişlerin arka yüzeyine yapıştırıldığı ‘lingual ortodonti’ tekniği de diğer bir alternatiftir. Ancak porselen braketler ve lingual braketlerin de uygulama alanı sınırlıdır, belli tipteki ortodontik problemler için çözüm olabilir. Ortodonti uzmanı, muayene ettikten sonra en uygun ve en etkili seçeneği hastaya açıklayacaktır.

Biz diş hekimleri hastalarımıza tedavi sürecinde dişlerinin nasıl görüneceğinden çok tedavi bittiğinde dişlerinin nasıl görüneceğini önemsemelerini tavsiye ediyoruz. Ortodontik tedavi aylarca sürecektir, hasta tüm sosyal hayatında ve iş ortamında diş telleri ile birlikte bulunacak, ancak tedavi bittikten sonra aylarca değil ömrünün sonuna kadar o ortamlarda bulunacak ve her gülümsemesinde o dişleri gösterecek. Bu nedenle, hastalarımız tedavi süresine, şekline ve yöntemine değil de sonuca odaklanırlarsa tedavi süreci onlar için daha rahat geçecektir.

Bağcılar Hospitadent
Başhekim Dt. Oğuz KARA