5 Soruda Diş Pırlantası Hakkında Her Şey

5 Soruda Diş Pırlantası Hakkında Her Şey

Diş pırlantası nedir?

Diş pırlantası hastanın isteğine bağlı olarak ön kesici yan kesici veya kanin(köpek dişleri) dişlerinin diş yüzeyine (mine tabakasına ) yapıştırılan değerli taşlardır.

Diş pırlantası dişe nasıl uygulanır?

Diş pırlantası dişe yapıştırılmadan önce diş yüzeyinin işlem için hazırlanması gerekir. Bunun için diş yüzeyi öncelikle diş taşları veya lekelerinden arındırılmalıdır. Bir sonraki aşama da diş pırlantası yapıştırılacak diş, bir pamuk yardımı ile tükürük değmeyecek şekilde çevre dokulardan izole edilmelidir.

Diş pırlantasının yerleştirilme aşamaları nelerdir?

Diş pırlantasının diş yüzeyine gelecek kısmında diş üzerinde çok az miktarda aşındırma yapılır. Daha sonra aşındırma yapılan bölgeye kompozit bonding dediğimiz özel yapıştırıcı uygulanır ve diş pırlantası bu bölgeye yerleştirilir. Diş pırlantası çok az da olsa aşındırma yöntemi uygulandığı için çok uzun yıllar kullanılabilir.

Diş pırlantasının düşme riski çok az olup, beklenmeyen bir durumda düştüğünde tekrar diş hekimi tarafından uygulanabilir. Diş pırlantası çıkarılmak istendiğinde ise çıkarma işleminden sonra dişe yapılacak cila uygulaması sayesinde diş pırlantası taktırmadan önceki görünüm kazanılır.

DIS PIRLANTASI 2 5 Soruda Diş Pırlantası Hakkında Her Şey

Diş pırlantasında hangi tür taşlar kullanır?

Diş pırlantası yerine dişe yapıştırılacak, aynı amaçla olan taşlar da mevcuttur. Bu taşlar diş pırlantasına göre daha ucuzdur. Aşındırma yöntemi kullanmadan sadece yapıştırılarak yapıldığından ömürleri yemek yerken uygulanan kuvvete bağlı olarak daha kısa olabilir. Çıkarılmak istediğinde ise cilaya gerek kalmadan kolaylıkla çıkarılabilir.

Diş pırlantasının dişe bir zararı var mıdır?

Dişe yapıştırılacak olan pırlantanın da diğer taşlarında dişe hiçbir zararı bulunmamaktadır. Özel bir bakıma ihtiyaçları yoktur. Günlük ağız ve diş bakımı uygulaması yeterli olmaktır. Dişine diş pırlantası ya da diğer taşları taktırmak isteyen kişilerin bu işlemin daha estetik, daha sağlıklı ve daha uzun ömürlü olması için mutlaka diş hekimine gitmeleri tavsiye edilmektedir.

Mecidiyeköy Hospitadent
Başhekim Dt. Yiğit Emrah KURT