6 Maddede Çocuklar ve Diş Fırçalama

6 Maddede Çocuklar ve Diş Fırçalama

Çocuklar dişlerini fırçalamaya ne zaman başlamalı?

İlk süt dişlerinin sürmesiyle birlikte, dişlerin bakımına başlamak gerekmektedir. İlk çıkan süt kesici dişler, ebeveynler tarafından temiz bir tülbent ya da gazlı bez yardımıyla silinerek plak birikimi önlenmelidir. Ortalama 1 yaşından itibaren ise, çocuk diş fırçaları ile macunsuz bir şekilde fırçalamaya başlayarak çocuğun diş fırçalama işlemine alışmaya başlaması sağlanmalıdır. Küçük yaşlarda fırçalama konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, fırçalama işleminin ebeveynler tarafından yapılması ve fırçalamanın çocuğa bırakılmamasıdır. Aksi takdirde, çocukların fırçalarken ulaşamadığı özellikle arka dişlerde çürük oluşumu başlayabilmektedir.

Diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Bebeklikten itibaren çocuklarının dişlerinin temizliğine önem veren ebeveynler, çocukta dişlerin önemli olduğu bilincinin oluşmasını sağlarlar. Bu nedenle diş fırçalama alışkanlığındaki en etkili bireyler ebeveynlerdir. Çocuğun anne ya da babası ile diş fırçalaması küçük yaşlarda fırçalama alışkanlığının kazandırılmasında önem taşımaktadır. Daha ileriki yaşlarda ise dişlerin ve diş fırçalamanın öneminin açıklanması ile çocuklar diş fırçalama alışkanlığı kazanmaktadır.

Çocuklar için seçilecek diş macununda nelere dikkat edilmeli?

Tükürme refleksi tam gelişmediği için 3 yaşın altındaki çocuklarda fluor içermeyen çocuk diş macunları önerilmektedir. 3 yaşından itibaren çocuğun tükürme yaptığından ve macunu yutmadığından emin olduğumuzda fluor içeren çocuk diş macunu kullanılmasında sakınca bulunmamaktadır.

Çocuklar için diş fırçası seçiminde nelere dikkat edilmelidir?

Çocukların rahat tutabileceği, kısa saplı ve yumuşak kıllı fırçaları tercih edebiliriz.

Çocuklar dişlerini günde kaç kez fırçalamalı?

En ideali günde 3 kez ve yemeklerden sonra fırçalamaktır ancak en azından sabah kahvaltıdan sonra ve uykudan önce dişlerin fırçalanması gerekmektedir.

Çocuklar dişlerini nasıl fırçalamalı?

Diş etinden dişe doğru, yumuşak hareketlerle ve 2-3 dakika süresince fırçalanmalıdır. Ayrıca ayna karşısında fırçalanmalı ve dişler atlanmadan temizliğinden emin olunmalıdır. Çocukların ulaşmasının güç olduğu arka bölgedeki dişlerin fırçalanmasına dikkat edilmeli ve gerekirse ebeveynler arka bölgeleri tekrar fırçalamalıdır.

Çamlıca Hospitadent
Başhekim Dt. Tarcan TOPÇUOĞLU