Anne Adayları Dişlerine de İyi Bakmalı

Anne Adayları Dişlerine de İyi Bakmalı

Kadınların en hassas dönemlerinden biri olan hamilelik süresinde, vücuttaki hormon seviyesinin artmasıyla birlikte anne adayları kadar diş ve diş etleri de hassaslaşıyor. Bu dönemde, anne adayının vücudunda değişen dengeler diş eti hastalıklarına ve diş çürümelerine sebep oluyor. Anne adayları, diş sağlığına, her zamankinden daha fazla özen göstermeliler, çünkü hamilelik sırasında oluşan uzun süreli diş eti hastalıkları ileriki zamanlarda diş kaybına sebep olabilir. Hamilelik sırasında artan progesteron ve östrojen hormonlarının etkisiyle, diş etleri kolay kanayan hassas bir hal alıyorlar. Bu duruma hamilelik gingivitisi deniliyor. Hamilelik gingivitisi ilerlediğinde dişlerde sallanma ve kayıplar da oluşabiliyor. Hamilelik gingivitisi genellikle hamileliğin 2.ayında başlayıp 8.ayında en üst seviyeye çıkıyor, doğumdan sonra kendiliğinden iyileşiyor.

Hamilelik süresince ağız ve diş sağlığı için yapılması gerekenler

Günlük ağız ve diş bakımı kesintiye uğratmayın. Günde en az iki kez diş fırçası ve diş ipi kullanarak etkili diş bakımı yapılarak plak birikimine engel olun. Ağız gargaraları ya da ılık tuzlu su ile gargara yapın. Özellikle ılık tuzlu su diş etlerini rahatlatır ve diş eti hassasiyetini azaltır. Hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında rutin diş hekimi kontrollerine gidin. Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçının. Kaliteli ve yumuşak kıllara sahip diş fırçası kullanmaya özen gösterin. Şekerli yiyecek ve içeceklerden kaçının. Kusma sonrası ağızda oluşan asidik ortamı yok etmek için dişlerinizi fırçalayın.

blog icerik 91195925832 Anne Adayları Dişlerine de İyi Bakmalı

Hamilelik süresince diş tedavisi yapılır mı?

Gebelik 3 dönemden oluşur. İlk üç aylık dönem: Bu dönem annenin ve bebeğin çok hassas olduğu bir dönemdir. Gereksiz müdahaleler düşüğe sebep olabilir. Sadece çok acil müdahalelerin yapılacağı dönemdir. Diş hekimi, bebeğe zarar vermeyen ilaçlarla tedaviyi sağlayacaktır İkinci üç aylık dönem: Bu dönem, hamilelik sonuna kadar ertelenmesi uygun olmayan diş çekimi, kanal tedavisi, diş taşı temizliği vb. pek çok tedavinin yapılması için en uygun olan dönemdir. Anne adayları ilk ve son döneme göre bu dönemde kendisini ve bebeğini daha güvende hissetmektedir. Üçüncü üç aylık dönem: Bu dönemde bebek anne karnında oldukça büyümüştür ve doğum yaklaşmıştır. Aynen ilk üç aylık dönemde olduğu gibi, acil tedaviler dışında diş hekiminin müdahale etmemesinde fayda var. Kullanılan ilaçlar ya da annenin yaşayabileceği stres ve heyecan erken doğum riski oluşturabilir.Gebelik esnasında acil bir diş probleminin ortaya çıkmasını engelleyebilmek için yapabilecek en basit şey, rutin diş hekimi kontrollerinizi yaptırmaktır, hamilelik süresince beslenmenin hem anne adayının hem de bebeğinin diş sağlığı üzerinde etkili olduğu bir gerçek. Anne adaylarının diş sağlığı için protein, A vitamini, C vitamini, D vitamini, Kalsiyum ve Fosfor yönünden zengin gıdaları tüketmeleri gerekiyor.

Bağcılar Hospitadent
Başhekim Dt. Oğuz KARA