Ağız Kokusu Tedavisi

Tedaviler

Ağız Kokusu Tedavisi

Halk arasında ağız kokusu, tıp literatüründe ise halitosis adıyla bilinen rahatsızlık, ağızda bulunan bakterilerin hidrojen sülfür içerikli salınımlarından dolayı ortaya çıkar. Hem kişiyi hem de çevresindekileri rahatsız eden bir kokudur.

Ağız kokusu kişinin sosyal hayatını olumsuz yönde etkiler, kişide sosyal baskı, özgüven eksikliği ve psikososyal stres gibi problemlerin ortaya çıkmasına sebep olur. Hastalar kendilerini rahatsız hissettiği için ya da çevresindekilerin teşviki ile ağız kokusu probleminden dolayı diş hekimlerine başvurur. Diş çürüklerinden sonra diş hekimlerine yapılan en sık ziyaretlerin sebebi ağız kokusudur.

Son yıllarda ağız kokusu üzerine yapılan klinik çalışmalar artırılmış ve üretilen teknolojik cihazlar sayesinde ağızda bulunan hidrojen sülfür içerikli bakterilerin direkt ölçümü yapılabilir hale gelmiştir. Dental Group Hospitadent tüm şubelerinde yer alan son teknoloji ile cihazlar sayesinde kokunun kaynaklarını ve sebeplerini net olarak ortaya koyabilmektedir.

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Ağız içi kaynaklı ağız kokusu sorununun yüzde 100 tedavisi mümkündür. Halitosis tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ağız hijyenine dikkat etmektir. Ayrıca dişleri düzenli olarak fırçalamak, diş ipi kullanmak, diş eti iltihaplarını tedavi ettirmek gerekir. Ağız kokusu olan hastaların sigarayı bırakması, diş ve diş etlerine zararlı asitli gıdalardan uzak durması önerilmektedir.

Ağız kokusunu engellemek için 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gidilerek diş taşı temizliği yaptırılmalıdır. Çürük ve hatalı protezler tedavi ettirilmeli, diş eti problemi olanlar diş eti hastalıkları uzmanına görünmelidir.

Ağız kokusu sosyal hayatı etkileyen, ciddi hastalıkların habercisi olabilen önemli bir problemdir. Bu hastalığın tedavisi için mutlaka diş hekimini ziyaret etmek gerekmektedir.

Ağız Kokusu Neden Olur?

Ağız kokusu, patolojik ve fizyolojik sebeplerden dolayı oluşabileceği gibi bazı durumlarda her iki sebep beraber bulunabilir. Ağız kokusu sebepleri şöyle sıralanabilir;

  1. Diş Eti Hastalıkları: Ağız içi enfeksiyonları ve ilerlemiş diş eti hastalıkları ağız kokusuna sebep olabilir.
  2. Bazı Gıdalar: Soğan, sarımsak, yumurta gibi gıdaları ve tütün ve alkol ürünlerini tüketenler ya da bunları tüketmeyi alışkanlık haline getirenlerde ağız kokusu görülür.
  3. Ağız Hijyenine Dikkat Etmemek: Diş fırçalama alışkanlığı olmayan kişilerde diş çürükleri artar ve buna bağlı olarak ağız kokusu ortaya çıkar.
  4. Ağız Kuruluğu: Devamlı kullanılan bazı ilaçlar tükürük salgısında azalma meydana getirir ve buna bağlı olarak ağız kokusu meydana gelebilir.

Tüm bunlara ek olarak ağız kokusu; akciğer iltihabı, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, bademcik iltihapları, mide ve bağırsak hastalıkları, diş çürükleri, yarık damak, karaciğer ve metabolizma bozuklukları, ağız kanserleri gibi hastalıkların habercisi olabilir. Bu sebeple ağız kokusunun sebebi bulunmalı ve mutlaka tedavi olunmalıdır.

Ağız Kokusu Herkeste Görülür mü?

Ağız kokusu problemi toplumda sıkça rastlanan bir hastalıktır. Yetişkinlerin yüzde 50’si özellikle sabah kalktıktan hemen sonra bu şikayeti yaşar. Erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla görülür. Ağız kokusu görülme sıklığı bu kadar yüksek iken tedavi için diş hekimine başvuranların sayısı oldukça azdır. Bunun sebebi birçok kimsenin kendi ağız kokusunun farkında olmamasıdır.

Ağız Kokusu Nasıl Anlaşılır?

Ağız kokusu problemini anlamak için uygulanabilecek birkaç basit test vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Bileğinizi hafif ıslak kalacak şekilde yalayın ve kurumasını bekleyin. Kuruduktan sonra o bölgeyi koklayın. Ağır bir koku oluştuysa ağız kokusu probleminiz var demektir.
  • Bir çay kaşığı veya yemek kaşığı ile dilinizin üstünü hafifçe kazıyın. Kazıma sonrası çıkan tortuda koku varsa ağız kokusu problemi yaşıyorsunuz demektir.
  • Elinizi çukurlaştırıp içine kuvvetli bir nefes verin. Ardından elinizi koklayın. Eğer burnunuza ağır bir koku geliyorsa ağız kokusu probleminiz var demektir.

Tüm bu testlere gerek kalmadan en yakın Hospitadent şubesine giderek son teknolojiyle üretilen Halitometre cihazıyla da ağız kokunuzun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Ağız Kokusu Tedavisi

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun