Biberon Çürüğü

Tedaviler

Biberon Çürüğü

Anneler bebeklerine şekerleme öncesi ya da geceleri uyumadan önce rahatlamaları ve daha hızlı uykuya geçebilmeleri için biberon vererek doğru şeyi yaptığını düşünüyor olabilirler. Ancak bu davranış, eğer biberon su dışında farklı bir sıvıyla doluysa, bebeğinizde biberon çürüğü veya erken çocukluk çağı çürüğü adı verilen yaygın diş çürüklerine zemin hazırladığınız anlamına gelmektedir.

Geçici olmalarına rağmen, çocuğunuzun süt dişleri önemlidir ve kalıcı dişlere kıyasla çürümeye daha açıktır. Çocuklarınızın yiyecekleri çiğnemek, konuşmak ve iyi görünümlü bir gülümseme için güçlü ve sağlıklı dişlere ihtiyaçları vardır. Onların ilk dişleri, yetişkin dişlerinin doğru şekilde çıkmasına da yardımcı olurlar. Çocukların dişlerini uzun yıllar korumak için, onlara iyi bir ağız bakımı yapmak ve bu konuda onları eğitmek şarttır.

Biberon çürüğü nedir? 

Biberon çürüğü, bebeğinizin ilk dişlerinin biberonla beslenmenin etkisiyle çürümesidir. Bu çürükler; meyve suyu, süt veya formül mama gibi şekerli içeceklerin biberonla verilmesinden sonra bebeğinizin dişlerinde uzun süre temizlemeden kalması neticesinde ortaya çıkar. Biberon bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olabilir; ancak bu ağız ve diş sağlığı için son derece zararlıdır. Çünkü ağız içinde bulunan bakteriler, ağızdaki temizlenmemiş besin kalıntıları ile beslenerek diş çürümesine neden olan asidik maddeler salgılarlar.

Biberon çürüğü neden olur? 

Biberon çürüğü, çoğunlukla üst ön dişlerde görülür, ancak genellikle diğer dişler de çürükten etkilenmektedir. Bebek ve küçük çocuklarda diş çürümesine neden olabilecek birçok faktör vardır. Bunlar arasında en yaygın neden, bebeğin dişlerinin şeker içeren içeceklere sık sık ve uzun sürelerle maruz kalmasıdır. Biberon çürüğü, bebeği uyuturken ya da sakinleştirmek amacıyla sık sık ona biberon verilirse ortaya çıkar.

Bebek ve küçük çocuklarda diş çürüğü, kaviteye neden olan bakterilerin anneden (veya birincil bakıcıdan) bebeğe geçmesiyle başlayabilen bir hastalıktır. Bu bakteri tükürükten bebeğe bulaşır. Annenin bebeğin besleme kaşığını ağzına koyması veya emziğini ağzında temizlemesi durumunda ilgili bakteriler bebeğe geçebilir.

Biberon çürüğünün engellenmesi için neler yapılabilir? 

Bebeğinizi uyuturken biberon verme davranışından vazgeçmek çürükleri önlemek için önemli bir adım olacaktır. Bebeğinizle ortak kaşık kullanımı veya ağzınızda emzik temizleme davranışlarından uzak durmak gerekir. Alınabilecek diğer önlemlerden bazıları;

  • Her beslenmeden sonra çocuğunuzun diş etlerini temiz, nemli bir gazlı bezle silmek ağızdaki besin kalıntılarının uzaklaştırılmasına yardımcı olacaktır.
  • Çocuğunuzun süt dişleri çıktıktan sonra, dilleri çocuk diş fırçası kullanarak bir mercimek tanesi miktarı bebek diş macunu kullanarak nazikçe fırçalanmalıdır.
  • 3-6 yaş arasında onların dişlerini yine yumuşak bir çocuk diş fırçası kullanarak bezelye büyüklüğünde diş macunu ile fırçalanmalıdır.
  • Bebeklerin uyumadan önce biberonlarını bitirip diş eti ya da dişlerinin temizlemesi sağlanmalıdır.
  • Çocuklarınızı en kısa zamanda bardaktan içmeye alıştırmanız olumlu etki gösterecektir.
  • Çocuğunuzun ilk dişi göründüğü zaman, diş hekiminizle düzenli diş hekimliği ziyaretleri için planlama yapmanız faydalı olacaktır.

Diş bakımına erken başlamanın, iyi bir diş sağlığının anahtarı olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.

Biberon Çürüğü Tedavileri ne kadar sürer?

Çürüğün durumuna göre Pedodonti Hekimi tarafından tedavi süresi belirlenmektedir. Çürüklerin oluşmaya başlamasıyla bir Pedodonti Hekimine danışılması gerekmektedir.

Biberon çürüğü nasıl tedavi edilir? 

Tedavi çocuğunuzun yaşına ve çürüğün özelliklerine göre değişir. Bir diş problemin erkenden teşhisi tedavinin daha kolay olmasını sağlar. Bir dişin yüzeyindeki beyaz noktalar, biberon çürüğü erken belirtisidir. Bu aşamada, tüm dişleri yeniden mineralize etmek için ağızdan florür tedavisi veya bölgesel florür verniği uygulamak etkili olabilir. Yine bu aşamada şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak bir diyetle çürüğün ilerlemesini durdurabilirsiniz.

Çürüme sonraki aşamalarda tespit edilmişse, florür tedavileri artık yeterli olmaz. Bu durumda dolgu, amputasyon ya da kanal tedavisi gibi uygulamalar gerekli olmaktadır. Hospitadent, tüm şubelerinde bulunan çocuk diş kliniklerinde, uzman kadrosu ve ileri teknolojiye uygun donanımıyla hizmet vermektedir.

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Biberon Çürüğü

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun