Köprü Diş

Tedaviler

Köprü Diş

Köprü Diş Nedir?

Diş eksikliğinden kaynaklı oluşan ağız içindeki boşlukların doldurulması için, ağız içindeki boşluğun iki tarafında bulunan dişlerden destek alınarak oluşturulan tedavi yöntemine köprü diş denir. Köprü diş yapılırken kullanılan malzemelerin içeriği genellikle metal destekli porselen ve zirkonyum destekli porselendir.

 

Köprü Diş Çeşitleri

Geleneksel Köprü Diş:

Geleneksel köprü diş tedavisi, eksik dişin iki tarafında bulunan sağlam dişlerden destek alınarak yapılan ve en yaygın kullanılan yöntemdir.

Maryland Köprü Diş:

Diğer adı kanatlı köprü olarak bilinen maryland köprü, sağlam olan  dişlerden destek alınarak komşu dişlerin arka tarafına yapıştırılması sonucu dişlerin kesilmeden yapılan işlemdir. Yapıştırılma yöntemiyle olan  maryland köprü diğer köprülerle kıyaslandığında dayanıklı olmadığından daha az tercih edilen yöntemdir.

İmplant Köprü Diş:

İmplant köprü diş, geleneksel köprü dişteki gibi köprüyü destekleyecek komşu dişin ağız içinde bulunmadığı durumlarda destek görevi görecek komşu dişin yerine kullanılır.

Serbest Sonlu Diş:

Serbest Sonlu Diş, yapılacak köprü dişin bir tarafında sağlam destek dişin bulunduğu durumlarda hazırlanan yalancı diş ile aşındırılan destek dişe tutturularak yapılan yöntemdir.

Köprü Diş Nasıl Uygulanır?

Ağız içinde oluşan boşlukların yerine köprü diş yapılabilmesi için panoramik röntgen eşliğinde ilk muayene yapılır. İlk muayene de hasta hikayesi dinlenerek yapılacak işlem hastaya detaylı şekilde anlatılır. Daha sonrasında ağız içi durumuna göre enfeksiyon oluşturabilecek sıkıntılar giderildikten sonra, köprü diş yapılabilmesi için dişler az doz anestezi ile kaplamanın oturacağı şekilde küçültülerek kesilir. İkinci aşamaya geçildiğinde ölçü macunu ile diş ölçüsü alınır ve kısaltılan dişlerin kötü görüntü ve hassasiyet oluşturmaması açısından geçici diş takılır. Alınan ölçüler doğrultusunda yapılacak olan köprü dişin takılması için verilen ikinci randevu da öncelikle köprü dişin kesilen dişlerle olan uyumu ve  renginin provası yapılır. Yapılan prova sonrasında hastalarımızın da onayıyla köprü diş yapıştırılır.

Köprü Diş Avantajları

Doğal bir görünüm kazandırması ile birlikte eksik olan dişlerden kaynaklı konuşma zorluğunun giderilmesi için de etkili yöntemlerden bir tanesidir. Eksik dişlerin yerini doldurulmasından dolayı yüz yapısının kendini korumasına da yardımcı olmakla birlikte, yeme-içme problemlerinin de giderilmesi en önemli avantajlarındandır. İki randevu sonucu işlemlerin tamamlanması mümkün olduğundan kısa sürede sağlıklı dişlere kavuşmak mümkündü

Köprü Diş Dezavantajları

Köprü diş yapılabilmesi için dişlerin küçültülmesi hassasiyet ve diş eti problemleri ortaya çıkabilse de ağız bakımının doğru yapılması ve tedavi öncesi ağız içinin detaylı şekilde temizlenmesi sonucunda bu sıkıntılar yaşanmayacaktır.

Köprü Diş Ne kadar Süre Kullanılır?

Köprü diş kullanımın ömrü kişinin ağız içi hijyenine dikkat etmesine göre ve beslenme şekline göre de değişiklik göstermektedir. Genellikle 10-15 yıl arasında kullanım süresi olan köprü dişin kişiye göre 20-25 yıl kullanımı söz konusu olabilmektedir.

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Köprü Diş

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun