Diş Eti Hastalıkları

Diş Eti Hastalıkları

Diş eti hastalıkları, dişi doğrudan etkilemez. Diş eti hastalıkları dişi çevreleyen ve destekleyen dokuları doğrudan etkiler. Hiç çürüğü olmayan kişilerin dişlerinde bile diş eti hastalıkları nedeniyle diş kaybı görülebilir. Diş eti hastalıkları bir veya birçok dişi etkileyebilir. Çocuklarda, büyüme çağındaki kişilerde, erişkin kişilerde ve yaşlılarda görülebilen toplumdaki en yaygın kronik hastalıklardan biridir. Diş eti rahatsızlıklarının belirtisi genellikle ağrısız olduğu için belirtileri hasta tarafından zor fark edilir. Çoğu zaman diş eti rahatsızlıkları vakalarında hekime geç müracaat edilir.

Diş Eti Tedavisi Nedir?

Periodontoloji adı verilen diş eti tedavisi, diş eti hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Diş eti ve kemik dokusunu etkileyen ve dolayısıyla enfeksiyona sebep olan hastalıklar periodontal hastalıklar olarak tanımlanmaktadır. Periodontal hastalıkların erken dönemde teşhis edilmesi ağız ve diş sağlığı problemlerinin ilerlemeden kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilmesinde önemli rol oynamaktadır.

Sağlıklı diş etleri açık pembe renkte, mat ve gergin görünümde olmalıdır. Böyle diş etlerinde kanama neredeyse hiç olmaz. Diş eti kanamaları diş eti rahatsızlıkların en büyük habercisi olmaktadır. Dişlerde başka herhangi bir sıkıntı olmasa dahi diş eti rahatsızlıklarından dolayı birçok diş kaybı yaşanabilir.

Diş Eti Rahatsızlıkları Nelerdir?

Diş eti tedavisi gerektiren diş eti rahatsızlıkları aşama aşama kendisini size göstermektedir. En erken evre olarak görülen diş eti rahatsızlıkları en basit şekilde diş eti iltihapları diğer bir adıyla gingivitis olarak bilinmektedir. Bu basit olarak adlandırılan diş eti iltihaplarına müdahale edilmediğinde, dişleri çeneye bağlayan dokular hasar görmekte ve iltihap ileri bir düzeye varmaktadır. Bu ilerleyen diş eti iltihaplarına ise periodontitis adı verilmektedir. Periodontitis ciddi bir diş eti problemidir ve hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Diş eti problemleri genellikle geç dönemde fark edilen rahatsızlıklar olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Diş Eti Rahatsızlığı Belirtileri Nelerdir?

Diş eti rahatsızlıkları belirtileri arasında genellikle diş etinde oluşan şişlik, kızarıklık, hassasiyet ve kanama gibi belirtileri bulunmaktadır. Diş eti rahatsızlıklarında genellikle kişi dişlerini fırçalarken kanama olmaktadır. Kırmızı ve şişmiş diş etleri diş eti rahatsızlıklarının en belirgin işaretlerinden biridir. Sağlıklı diş etleri pembe renkte olmaktadır ancak diş eti rahatsızlığı yaşayan bir kişinin diş etleri anormal derece kızarık görünmektedir. Diğer belirtilerden biri ise ağız kokusu olmaktadır. Diş etlerinde oluşan bakteriler zamanla diş etlerini tahriş etmekte ve ağızda kötü bir kokuya sebep olmaktadır. Küçülen diş etleri de diş eti rahatsızlıklarının belirtilerinden sayılmaktadır. Dişlerin eskiye kıyasla daha uzun görünmesi diş eti çekilmesinin habercisi olabilmektedir.

Diş Eti İltihabı | Gingivitis

Gingivit, gingivitis ya da diş eti iltihabı, diş eti hastalığının yaygın ve hafif bir şeklidir. Gingivitis, diş etinde tahriş, kızarıklık ve şişme ile seyreden iltihaplanmaya neden olur. Diş eti iltihabını ciddiye almak ve derhal tedavi etmek önemlidir. Çünkü diş eti iltihabı, periodontit adı verilen çok daha ciddi bir diş eti hastalığına, hatta diş kaybına neden olabilir. Diş eti iltihabının en yaygın nedeni kötü ağız hijyenidir. Günde en az iki kez dişleri fırçalama, günlük diş ipi kullanma ve düzenli diş hekimi muayeneleri gibi ağız sağlığını korumaya yönelik alışkanlıklar, gingivit rahatsızlığını önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur.

blog icerik 53633266288 Diş Eti Hastalıkları

Diş Eti İltihabı Belirtileri

Sağlıklı diş etleri pembe renktedir ve dişlerin etrafına sıkıca oturur. Diş eti iltihabı belirti ve bulguları ise şunları içerir:

  • Şişmiş veya kabarık diş etleri
  • Koyu kırmızı diş etleri
  • Fırça veya diş ipi kullandığınızda kolayca kanayan diş etleri
  • Ağız kokusu
  • Diş etlerinde çekilme
  • Diş etlerinde hassasiyet

Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer

Gingivit şeklindeki diş eti iltihabının belirtilerini fark ederseniz, hemen diş hekiminizden randevu almakta fayda vardır. Ne kadar çabuk tedaviye başlanırsa, diş eti iltihabından gelen hasarın tedavi ve periodontite ilerlemesini önleme şansınız o kadar yüksek olur. Geçmeyen diş eti iltihabınız için hemen diş hekiminize başvurmalısınız.

Diş Eti İltihabı Neden Olur

Diş eti iltihabı rahatsızlığının en yaygın nedeni, dişler üzerinde plakların oluşmasına neden olan kötü ağız hijyenidir. Dişlerdeki plaklar çeşitli mekanizmalarla diş eti iltihabına neden olur:

  1. Yiyeceklerdeki nişasta ve şekerler, doğal olarak ağızda bulunan bakterilerle etkileşime girerek, dişlerin üzerinde çoğunlukla bakterilerden oluşan ve görünmez, yapışkan bir film olan plakları oluşturur. Diş plağı hızlı bir şekilde yeniden oluştuğu için dişler günlük olarak fırçalanarak temizlenmelidir.
  1. Dişlerinizde kalan plaklar temizlenmezse, diş eti çizgisinin altında sertleşerek diş taşına dönüşür. Diş taşı bakteriler için kalkan oluşturarak diş eti çizgisi boyunca tahrişe yol açar. Diş taşına dönüşen plakları kendi çabanızla temizlemeniz mümkün olmaz. Bunun için diş hekiminizden profesyonel yardım almanız şarttır.
  1. Dişlerinizdeki plak ve diş taşı uzun sürelerle burada kalırsa, diş etinin taban kısmında tahrişe ve sonunda t abanda gingivitis adı verilen diş eti iltihabına neden olur. Zaman içinde, diş etleriniz şişer ve kanamaya eğilimli hale gelir. Gingivit, diş çürüklerine de neden olur. Tedavi edilmeyen gingivitis periodontite ve sonunda diş kaybına kapı aralar.

Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir?

Diş eti iltihabının gelişimini engellemek için dikkat edilmesi gereken noktalar;

  • Ağız hijyenine dikkat etmek önemlidir. Dişleri günde en az iki kere, sabahları ve gece yatmadan önce fırçalamak, günde en az bir kez diş ipi ile diş aralarını temizlemek faydalı olacaktır.
  • Yapabiliyorsanız her yemek veya atıştırma sonrasında dişlerinizi fırçalamalısınız.
  • Fırçalamadan önce diş ipi kullanmanız, gevşemiş yiyecek parçacıklarını ve bakterileri temizlemenize yardım eder.
  • Düzenli diş hekimi ziyaretleri yapılmalıdır. Düzenli olarak, genellikle 6 ila 12 ayda bir temizlik için diş hekimine gidilmesi önerilir.
  • Periodontit için ağız kuruluğu, bazı ilaçlar veya sigara içmek gibi  risk faktörleriniz varsa diş hekiminin yaptığı temizliğe daha sık ihtiyaç duyabilirsiniz. Yıllık diş röntgenleri, görsel bir diş muayenesinde görülemeyen hastalıkları saptamaya yardımcı olur ve diş sağlığındaki değişikliklerin takibinde faydalıdır.
  • Kronik hastalıkların tedavisi ve zararlı alışkanlıkları bırakmak önem taşır. Şeker hastalığı gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa sağlıklı beslenme ve kan şekerinin kontrol altında tutmak gibi uygulamalar da diş eti sağlığını korumak için önemlidir. Sigara ya da aşırı şekerli gıda ve içecek tüketimi gibi diş eti iltihabını kolaylaştıran alışkanlıkları bırakmak diş eti sağlığımızı korumada etkilidir.

Hassas Diş Nedir?

Diş hassasiyeti kişilerde yaygın görünen bir sorun haline gelmiştir. Zamanla oluşum sağlayan diş hassasiyeti yanlış diş fırçalama tekniklerinden, diş bakımının yapılmamasından, diş eti hastalıklarından, çürük ve tartar birikiminden, ağız içinde gerçekleştirilen farklı işlemlerden kaynaklanabilir.

Hassas Diş Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Hassas diş tedavisi aralıklı periyodlarla hekim kontrolü gerektiren bir tedavi türüdür. Kişiden kişiye uygulama yöntemleri değişiklik göstermektedir. Kişilerin diş macunlarına ve diş fırçalarına dikkat ederek ağız ve diş temizliği sağlamaları önemli unsurlardan bir tanesidir. Hassas dişlerin güçlendirilmesi ve ağrının azaltılması için flor uygulanabilir. Diş etindeki yaşanan sorunların da diş eti hassasiyeti yaratması açısından diş grefti (diş eti tedavisi) gerçekleştirilebilir. Yapılan tedaviler sonucu diş hassasiyetinin giderilmesi mümkün olmazsa uzman hekimler tarafından kanal tedavisi yapılabilir.

Diş Hassasiyeti Neden Oluşur

Hassas diş oluşumunun farklı hasta hikayeleri ve kişinin ağız içi durumuna göre değişiklik göstermesi mümkündür. Bunlara baktığımızda diş eti hastalığı , diş aşınması ve iltihaplanması, diş beyazlatma işlemi sonucunda ve çürük, tartar oluşumu, ağız içine yapılan farklı işlemlerden kaynaklanabilir.

Diş Eti Çekilmesi Nedir

Diş eti çekilmesi yaygın diş problemlerinden biridir. Her yaşta olan kişide gözlenebilir. Bir çok kişi diş etlerinde çekilme olduğunu fark edemez, çünkü diş eti çekilmesi yavaş yavaş olur. Diş eti çekilmesi bir çok farklı nedenlere bağlı olarak oluştuğu gözlemlenebilir. Diş eti çekilmesinden şüpheleniyorsanız, hiç vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurmanız ve hemen diş eti çekilmesi tedavisine başlanması gerekmektedir.

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri

Diş eti çekilmesinin en çok karşılaşılan belirtisi dişlerde hissedilen hassasiyetlerdir. Diş eti çekilmesinin belirtilerini sizin için aşağıda sıraladık:

  1. Diş etlerinde, diş fırçalama sırasında ya da normal zamanlarda görülen kanamalar.
  1. Sert yiyecekler yerken (elma, armut, fındık gibi) oluşan kanamalar.
  1. Dişin normalden daha uzun bir şekilde görünmesi.
  1. Diş etlerinde kızarıklık veya şişkinlik belirtileri.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur

Diş etlerinizin çekilmesine neden olabilecek birçok faktörü aşağıda sizin için sıraladık:

  1. Periodontal hastalıklar.
  2. Genetik etkiler.
  3. Yanlış ve sert diş fırçalama.
  4. Yetersiz diş bakımı yapmak.
  5. Hormonal değişiklikler yaşamak.
  6. Tütün ürünleri kullanmak.
  7. Dişleri gıcırdatmak ve sıkmak.
  8. Çarpık dişler veya yanlış hizalanmış bir ısırık.
  9. Dudak ya da dile piercing yaptırmak.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Düzelir

Diş eti çekilmesi tedavisi, diş hekimi tarafından etkilenen bölge derinlemesine temizlenerek yapılır.  Diş hekiminiz gerekli görürse, kalan zararlı bakterilerden kurtulmak için ilaç da reçeteleyebilir.

Diş eti çekilmeniz, çok fazla kemik kaybı nedeniyle derinlemesine temizlikle tedavi edilemeyecek kadar ciddi ise, diş eti çekilmesinin neden olduğu hasarı onarmak için hekimlerinizin gözetiminde diş eti ameliyatı olmanız gerekebilir.

Diş Eti Şişmesi

Diş eti iltihabı gibi farklı nedenlere bağlı olarak diş etlerinizde şişlikler görebilirsiniz. Diş eti şişlikleri günlük hayatınızı zorlaştıracak boyutta veya hafif ve rahatsızlık vermeyecek seviyede de hissedebilirsiniz. Diş eti şişliği genellikle ağız hijyenini yeterli seviyede yapmamaktan kaynaklanır. Günde 2-3 kez diş fırçalıyor ve dil temizliğine özen gösteriyorsanız ve diş eti şişliği sorunu yaşıyorsanız, daha farklı bir sağlık sorununu işaret ediyor olabilir. Diş eti şişmesi nasıl geçer sorunuzun cevabı; genellikle doğru ağız bakımı ve yumuşak gıdaların tüketilmesi ile birlikte birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşmektedir. Fakat bir haftadan uzun sürmesi halinde hemen diş hekiminize başvurmalısınız. Diş eti şişmesi basit bir hastalık gibi görünse de ilerler ve tedavi edilmezse periodontit, diş eti çekilmesi ve diş kayıpları gibi geri dönüşü olmayan ciddi sağlık sorunlarına dönüşebilir. Bu sebeple diş etlerinde şişlik sorunu yaşıyorsanız, özellikle de birkaç gün veya en geç bir hafta içerisinde bir iyileşme durumu gözlemleyemediyseniz öncelikli olarak sağlık kuruluşlarına başvurarak diş hekimi muayenesinden geçmelisiniz.

Diş Eti Şişmesi Belirtileri

Diş eti şişmesi çok yaygın görülen bir ağız ve diş sağlığı sorunudur. Hemen hemen her kişide benzer belirtilerle diş eti şişmesi sorunu görülebilir. Diş eti şişmesinin en yaygın belirtileri:

Diş etlerinin herhangi bir bölgesinde veya birden fazla bölgede görülen şişlikler diş eti şişmesi sorunu olabilir.
Diş etlerinde görülen kızarıklıklar diş eti şişmesi sorununun işaretçisi olabilir.
Diş etlerinde oluşan ağrı ve rahatsızlık hissiyatı diş eti şişmesi problemi olabilir.
Yemek yeme, konuşma ve ağız hareketleriniz esnasında oluşan zorlanma diş eti şişmesi sorunu olabilir.
Sıcak ve soğuk besinlere karşı dişlerinizde oluşan hassasiyet diş eti şişmesi sorununun işaretçisi olabilir.
Şişliğin olduğu bölgede beyaz renkli iltihap oluşumu gözlediyseniz diş eti şişmesi probleminiz olabilir.
Olağan dışı diş eti kanaması gözlemliyorsanız diş eti şişmesi problemi yaşıyor olabilirsiniz.

Yukarıda yazdığımız belirtileri birkaç gün içinde yaşayıp ve yine birkaç gün içerisinde kendiliğinden kaybolduğunu gözlemleyebilirsiniz. Nadir olarak görülse de bir haftadan daha uzun süre yukarıda yazdığımız belirtileri yaşadığınızı gözlemliyorsanız, bu durumda antibiyotik tedavisine ihtiyacınız olabilir. Bu yüzden uzun süren diş eti şişmesi sorununuzda diş hekiminize hemen başvurmalısınız.

Diş Eti Şişmesi Neden Olur

Diş eti şişlikleri sorunlarında rol oynayabilen birçok etken söz konusudur. Bu etkenlerden ilki ve en yaygını yeterli bir şekilde yapılmayan ağız ve diş hijyenidir. Dişlerin düzenli ve güzel bir şekilde fırçalanmaması halinde diş yüzeylerinde yemeklerin kalıntıları ile bakterilerden oluşan plaklar oluşur. Bu sorudan oluşan plaklar uzun süre fırçalanmayan ya da özensiz fırçalamaya bağlı olarak dişlerin fırçalarken ulaşılamayan bölgelerinde kalarak sertleşir ve tartar ( diş taşı ) oluşumuna neden olur. Diş taşı, bakteri plaklarının birkaç günden fazla diş yüzeyinde kalması ve sertleşmesi ile meydana gelir ve diş taşının temizlenmesi için diş fırçalama, diş ipi kullanımı gibi yöntemler yetersiz kalır. Diş eti şişmesinin en yaygın nedenleri içerisinde dişte oluşan plak ve diş taşlarıdır. Oluşan diş taşları ve plaklar diş eti iltihabına ve dolayısıyla da diş eti şişmesine neden olur. Hamilelikte diş eti şişmesi sorununun hamilelik süreci boyunca görülme olasılığı çok olan bir sorundur. Hamilelik döneminde hormonal denge değişir ve bu değişim de diş eti hastalıklarına davetiye oluşturabilir. Ek olarak hamilelik döneminde diş etlerindeki artan kan akışı, diş eti zedelenmelerini kolaylaştırır böylece şişliklerin önünü açan bir etken halin gelir. Diş eti şişmesi sorununun bir diğer sebebi ise yetersiz ve kalitesiz beslenmedir. Besinlerden B ve C vitaminlerinin yetersiz alımından dolayı, diş ve diş eti hastalıklarına neden olur. B ve C vitaminlerinin eksik alımı da diş etlerinde şişmeye yol açabilir. Tüm bu nedenlerin yanı sıra bakteri, mantar ve virüsten kaynaklı enfeksiyonlar yaşamanız da diş etlerinde şişme ve iltihaplanmaya sebep olabilir. Tedavi edilmeyen diş çürükleri de bölgesel diş eti şişmelerine ve apselere neden olabilir. Bu kadar nedenden sonra diş eti şişmesine ne iyi gelir sorusu da kafanızda belirmiştir. Her hastalık kişiden kişiye göre değişkenlik gösterdiği gibi ağız ve diş sağlığı hastalıklarında da durum aynıdır. Bu yüzden bu soruya en doğru cevap diş eti şişmesi sorununuz için diş hekiminize başvurmak en doğru cevap olacaktır.

Diş Eti Kanaması

Diş eti kanaması, kişiler tarafından yeterince önem verilmemesine rağmen toplumda sık sık görülen bir sorundur. Diş etlerimiz ağız ve dişlerimizin alt yapısını oluşturan köklerdir. Diş etleriniz herhangi bir nedenden dolayı kanayabilir. Kişiler genel olarak dişin kanadığı düşür ancak aslında diş eti kanar. Diş etiniz sağlıklı ise normal bir fırçalama veya diş ipi uygulanması ile kanamaz. Fırçalama sırasında görülen diş eti kanaması kesinlikle önemsenmeli ve tedavisi yapılmalıdır. Sağlıklı bir ağız ve diş bakımı yapıyorsanız ve hala durduk yere diş eti kanaması sorunu ile karşılaşıyorsanız hemen diş hekiminize başvurmanız gerekir.

Diş Eti Kanaması Neden Olur

  1. Diş eti kanamasının en önemli nedeni yetersiz ağız ve diş bakımdır. Hijyeni olmayan ağız ve diş içinde bakteri plakları oluşur. Bunlar da kanamaya sebep olan en büyük etkenlerdendir.
  2. Diş eti kanamasının önemli nedenlerinden biri de vitamin eksikliği ve sigara kullanımıdır.
  3. Diş eti hastalıkları % 30 u genetiğinizden size geçmektedir.
  4. Diş etlerinizi hassaslaştıran diğer etkenler ise, gebelik, menopoz ve adet dönemindeki hormonal değişimlerdir.
  5. Stresli bir yaşamınız varsa, vücudun genel dengesini bozduğu için diş eti hastalıklarının oluşumunu da etkiler.
  6. Anti depresan ilaçları, doğum kontrol hapları ve kalp ilaçları gibi ilaçlar diş eti hassasiyetini de arttırabilir.
  7. Gece uykunuzda dişlerinizi sıkıyor veya gıcırdatıyorsanız diş eti hastalıkları yaşama ihtimaliniz de yüksektir.
  8. Kötü yapılmış dolgular diş etinize baskı yapar, bu baskı da diş eti sorunları yaşamanıza sebep olur.

Küretaj Tedavisi Nedir

Küretaj tedavisi, diş eti rahatsızlıklarının önlenebilmesi amacıyla gerçekleştirilen hastalıklı ve hasar görmüş dişin derinlemesine temizlenmesi işlemidir. Diş etlerinin dişlerle birleştiği noktalarda oluşan tartar ve bakterilerin temizlenmesinde oldukça önem sahibi olan küretaj tedavisi genellikle diş taşı temizliği ile karıştırılabilmektedir. Diş taşı temizliğinde diş yüzeyi temizlenirken küretaj tedavisinde dişin köküne doğru ilerlemeye başlamış bakteriler temizlenmektedir.

Küretaj Tedavisi Kimlere Uygulanır

Küretaj tedavisi, genellikle diş hekimlerine diş etlerinde kanama, şişme ya da morarma şikayetleriyle başvuran hastalara uygulanmaktadır. Bu semptomların geç fark edilmesi daha basit bir işlem olan diş taşı temizliğinden ziyade küretaj işlemini gerekli kılmaktadır. Hastalar altı ayda bir rutin olarak diş hekimi kontrolüne gider ve muayene olursa diş etlerinde rahatsızlıkların ortaya çıkması engellenmiş olur.

Küretaj Tedavisinin Avantajları Nelerdir

Tüm diş tedavilerinde olduğu gibi küretaj tedavisinin en temel avantajı ağız ve diş sağlığını korumaktır. Bununla birlikte daha majör hale gelmeden diş eti rahatsızlıklarının önüne geçilmiş olunur. Ağız içerisinde oluşan bakterilerin temizlenmesi diğer ağız ve diş rahatsızlıklarının önüne geçmekte ve bununla birlikte oluşabilecek sağlık problemlerini önlemektedir. Çene kemiği sağlığını koruyarak kemik erimesi ve diş kaybı gibi problemleri de engellemektedir.

Küretaj Tedavisi Nasıl Yapılır

Küretaj tedavisi genellikle lokal anestezi altında yapılmaktadır. Hasta anestezi altına girdikten sonra yapılacak ilk işlem, ölü dokuyu ve bakterileri temizleyebilmek adına diş eti ceplerine keskin kesici bir aletin sokulması şeklindedir. Aynı işlem tüm diş ve diş eti cepleri için ölü doku ve bakteriler temizlenene kadar uygulanmakta ve derinlemesine bir diş taşı temizliği yapılmaktadır. İşlem sırasında çıkarılan bakterileri temizlemek amacıyla ağız sıklıkla bir solüsyonla yıkanmaktadır. İşlem sona erdiğinde diş etleri tartar ve bakteri oluşumuna engel olacak şekilde düzeltilmektedir.

Dental Group Hospitadent olarak son teknolojiye uygun donanımımız ve alanında uzman ve tecrübeli diş hekimlerimiz ile her türlü diş ve diş eti problemlerinizin tanı ve tedavisi için tüm şubelerimizde sizlere hizmet vermekteyiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti tedavisi için öncelikle hekiminizin diş etinizde olan sorunu görmesi ve buna göre sizin için en uygun tedaviyi çıkarması gerekir. Diş etinizdeki olan soruna göre size uygun en hızlı çözümü diş hekiminiz belirleyecektir.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

  1. Periodontal hastalıklar.
  2. Genetik etkiler.
  3. Yanlış ve sert diş fırçalama.
  4. Yetersiz diş bakımı yapmak.
  5. Hormonal değişiklikler yaşamak.
  6. Tütün ürünleri kullanmak.
  7. Dişleri gıcırdatmak ve sıkmak.
  8. Çarpık dişler veya yanlış hizalanmış bir ısırık.
  9. Dudak ya da dile piercing yaptırmak.

Yukarıdaki nedenlerden dolayı diş eti çekilmesi sorununu yaşayabilirsiniz. Bu sorunlardan birini yaşıyorsanız öncelikle diş hekiminize başvurmanız gerekir.

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş eti çekilmesi yaygın diş problemlerinden biridir. Her yaşta olan kişide gözlenebilir. Bir çok kişi diş etlerinde çekilme olduğunu fark edemez, çünkü diş eti çekilmesi yavaş yavaş olur. Diş eti çekilmesi bir çok farklı nedenlere bağlı olarak oluştuğu gözlemlenebilir. Diş eti çekilmesinden şüpheleniyorsanız, hiç vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurmanız ve hemen diş eti çekilmesi tedavisine başlanması gerekmektedir.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Düzelir?

Diş eti çekilmesi tedavisi, diş hekimi tarafından etkilenen bölge derinlemesine temizlenerek yapılır.  Diş hekiminiz gerekli görürse, kalan zararlı bakterilerden kurtulmak için ilaç da reçeteleyebilir.

Diş eti çekilmeniz, çok fazla kemik kaybı nedeniyle derinlemesine temizlikle tedavi edilemeyecek kadar ciddi ise, diş eti çekilmesinin neden olduğu hasarı onarmak için hekimlerinizin gözetiminde diş eti ameliyatı olmanız gerekebilir.

Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?

Diş eti şişmesi nasıl geçer sorunuzun cevabı; genellikle doğru ağız bakımı ve yumuşak gıdaların tüketilmesi ile birlikte birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşmektedir. Fakat bir haftadan uzun sürmesi halinde hemen diş hekiminize başvurmalısınız. Diş eti şişmesi basit bir hastalık gibi görünse de ilerler ve tedavi edilmezse periodontit, diş eti çekilmesi ve diş kayıpları gibi geri dönüşü olmayan ciddi sağlık sorunlarına dönüşebilir. Bu sebeple diş etlerinde şişlik sorunu yaşıyorsanız, özellikle de birkaç gün veya en geç bir hafta içerisinde bir iyileşme durumu gözlemleyemediyseniz öncelikli olarak sağlık kuruluşlarına başvurarak diş hekimi muayenesinden geçmelisiniz.

Diş Eti Şişmesi Neden Olur?

Diş eti şişmesinin en yaygın nedenleri içerisinde dişte oluşan plak ve diş taşlarıdır. Oluşan diş taşları ve plaklar diş eti iltihabına ve dolayısıyla da diş eti şişmesine neden olur. Diş eti şişmesi sorununun bir diğer sebebi ise yetersiz ve kalitesiz beslenmedir. Besinlerden B ve C vitaminlerinin yetersiz alımından dolayı, diş ve diş eti hastalıklarına neden olur. B ve C vitaminlerinin eksik alımı da diş etlerinde şişmeye yol açabilir. Tüm bu nedenlerin yanı sıra bakteri, mantar ve virüsten kaynaklı enfeksiyonlar yaşamanız da diş etlerinde şişme ve iltihaplanmaya sebep olabilir.

Diş Eti Şişmesine Ne İyi Gelir?

Diş eti şişmesi sorunu yaşıyorsanız öncelikle diş etinizin neden şiştiğini bulmak gerekir. Bir enfeksiyondan kaynaklı mı yoksa dişlerinizde oluşan sorundan kaynaklı mı gibi birçok soruya yanıt bulmak gerekir. Diş eti şişmesinin sebebini bulduktan sonra diş hekiminizin size uygulayacağı tedavi size en iyi gelecek yöntemdir.

Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer?

Gingivit şeklindeki diş eti iltihabının belirtilerini fark ederseniz, hemen diş hekiminizden randevu almakta fayda vardır. Ne kadar çabuk tedaviye başlanırsa, diş eti iltihabından gelen hasarın tedavi ve periodontite ilerlemesini önleme şansınız o kadar yüksek olur. Geçmeyen diş eti iltihabınız için hemen diş hekiminize başvurmalısınız.

Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer Evde?

Diş eti iltihabınızın geçmesi için yapacağınız her yöntem geçici olacaktır. Diş eti sorununuzun giderilmesi için en etkili yöntem diş hekiminiz ile birlikte yapılacak olan tedavidir.

Diş Eti İltihabı Belirtileri?

Sağlıklı diş etleri pembe renktedir ve dişlerin etrafına sıkıca oturur. Diş eti iltihabı belirti ve bulguları ise şunları içerir:

  • Şişmiş veya kabarık diş etleri
  • Koyu kırmızı diş etleri
  • Fırça veya diş ipi kullandığınızda kolayca kanayan diş etleri
  • Ağız kokusu
  • Diş etlerinde çekilme
  • Diş etlerinde hassasiyet

Diş Eti İltihabı Neden Olur?

  1. Yiyeceklerdeki nişasta ve şekerler, doğal olarak ağızda bulunan bakterilerle etkileşime girerek, dişlerin üzerinde çoğunlukla bakterilerden oluşan ve görünmez, yapışkan bir film olan plakları oluşturur. Diş plağı hızlı bir şekilde yeniden oluştuğu için dişler günlük olarak fırçalanarak temizlenmelidir.
  1. Dişlerinizde kalan plaklar temizlenmezse, diş eti çizgisinin altında sertleşerek diş taşına dönüşür. Diş taşı bakteriler için kalkan oluşturarak diş eti çizgisi boyunca tahrişe yol açar. Diş taşına dönüşen plakları kendi çabanızla temizlemeniz mümkün olmaz. Bunun için diş hekiminizden profesyonel yardım almanız şarttır.
  1. Dişlerinizdeki plak ve diş taşı uzun sürelerle burada kalırsa, diş etinin taban kısmında tahrişe ve sonunda t abanda gingivitis adı verilen diş eti iltihabına neden olur. Zaman içinde, diş etleriniz şişer ve kanamaya eğilimli hale gelir. Gingivit, diş çürüklerine de neden olur. Tedavi edilmeyen gingivitis periodontite ve sonunda diş kaybına kapı aralar.

Diş Eti İltihabına Ne İyi Gelir?

Diş eti iltihabına iyi gelecek sizi iyileştirecek tek çözüm diş hekiminizde bulunmakta. Diş eti iltihabı birçok sebepten oluşabilir. Bu sebepleri anlayıp çözüme ulaştırmak istiyorsanız hemen diş hekiminize başvurmanız gerekir.

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

  1. Diş eti kanamasının en önemli nedeni yetersiz ağız ve diş bakımdır. Hijyeni olmayan ağız ve diş içinde bakteri plakları oluşur. Bunlar da kanamaya sebep olan en büyük etkenlerdendir.
  2. Diş eti kanamasının önemli nedenlerinden biri de vitamin eksikliği ve sigara kullanımıdır.
  3. Diş eti hastalıkları % 30 u genetiğinizden size geçmektedir.
  4. Diş etlerinizi hassaslaştıran diğer etkenler ise, gebelik, menopoz ve adet dönemindeki hormonal değişimlerdir.
  5. Stresli bir yaşamınız varsa, vücudun genel dengesini bozduğu için diş eti hastalıklarının oluşumunu da etkiler.
  6. Anti depresan ilaçları, doğum kontrol hapları ve kalp ilaçları gibi ilaçlar diş eti hassasiyetini de arttırabilir.
  7. Gece uykunuzda dişlerinizi sıkıyor veya gıcırdatıyorsanız diş eti hastalıkları yaşama ihtimaliniz de yüksektir.
  8. Kötü yapılmış dolgular diş etinize baskı yapar, bu baskı da diş eti sorunları yaşamanıza sebep olur.

Diş Eti Kanaması Nasıl Geçer?

Diş etleriniz herhangi bir nedenden dolayı kanayabilir. Kişiler genel olarak dişin kanadığı düşür ancak aslında diş eti kanar. Diş etiniz sağlıklı ise normal bir fırçalama veya diş ipi uygulanması ile kanamaz. Fırçalama sırasında görülen diş eti kanaması kesinlikle önemsenmeli ve tedavisi yapılmalıdır. Sağlıklı bir ağız ve diş bakımı yapıyorsanız ve hala durduk yere diş eti kanaması sorunu ile karşılaşıyorsanız hemen diş hekiminize başvurmanız gerekir.

Diş Eti Kanaması Nasıl Durdurulur?

Diş eti kanamanızın bazen birkaç günde oluşur sonrasında durur bazen de uzun sürebilir. Her durumda da diş hekiminize başvurmanızı önemle hatırlatmak isteriz.

Diş Hassasiyeti Neden Oluşur?

Hassas diş oluşumunun farklı hasta hikayeleri ve kişinin ağız içi durumuna göre değişiklik göstermesi mümkündür. Bunlara baktığımızda diş eti hastalığı , diş aşınması ve iltihaplanması, diş beyazlatma işlemi sonucunda ve çürük, tartar oluşumu, ağız içine yapılan farklı işlemlerden kaynaklanabilir.

Diş Hassasiyeti Nasıl Geçer?

Diş hassasiyetiniz geçmesi için öncelikle diş hassasiyetinizin kaynağına ulaşmak gerekir bu kaynağı bulduktan sonra diş hassasiyetinizi ortadan kaldıracak tedaviyi de bulmuş oluruz. Tedaviniz tamamlandıktan sonra da diş hassasiyetiniz gitmiş olacaktır.