Box Teknik

Tedaviler

Box Teknik

Çene kemiklerinizdeki erimeler yüzünden görüntünüzden rahatsızsanız, hareketli protezleriniz artık çenelerinize tutunamıyorsa ya da implant yaptırmak isteyip kemik kayıpları yüzünden yaptıramayacağınıza inanıyorsanız box teknik sizin için en uygun çözüm olabilir.

Box teknik (kutu tekniği) nedir?

Kutu tekniği olarak da anılabilen box teknik, son teknoloji ve bilimin rehberliğiyle, implant yapılamayacak ya da çene ve yüz estetiğini bozacak kadar büyük çene kemiği kayıplarının olduğu durumlarda yeniden kemik oluşturmaya yönelik olarak geliştirilmiş bir cerrahi tedavi yöntemidir. 

Bu cerrahi yöntemde, özel olarak tasarlanan bariyer plaklar ve yine özel yollarla elde edilen kemik ürünleri kullanılarak, kemik çevresinde bir kutu oluşturulup bu kutu içinde gelişecek şekilde yeni bir kemik dokusu yaratmak amaçlanmaktadır.

Geleneksel kemik oluşturma yöntemlerinin yetersiz kaldığı bazı yoğun kemik kayıpları, uzun yıllar boyunca kişinin başka bölgelerinden

Alınan kemik parçalarının ilgili bölgeye nakledilmesiyle çözülmeye çalışılmıştır. Fakat bu tekniğin gelişmesiyle beraber bu zorunluluk büyük ölçüde ortadan kalkmıştır. 

Dental Group Hospitadent çene kemiği problemleriniz de dahil olmak üzere bütün tedavi işlemleriniz için tüm şubelerinde, en son teknolojileri takip eden alanında uzman kadrosuyla hizmetinizdedir.

Box Tekniğin Avantajları nelerdir?

Yoğun kemik kaybının neden olduğu fonksiyon ve estetik eksiklikleri kişilerin hem sağlığını hem de sosyal hayatını büyük ölçüde etkilemektedir. Box teknik uygulamasıyla yeniden kazanılan kemik dokusuna bağlı estetik görünüm ve işlevsel fonksiyonlar kişilerin hayatını daha sağlıklı ve konforlu bir hale getirir.

İşlem sırasında oluşturulan kutu şekli dolayısıyla iyileşme sonrası oluşacak kemik şekli tahmin edilebilir olup, daha sonrasında yapılacak implant ve protez uygulamalarının planlanması çok daha kolay olmaktadır.

Bunun yanında, vücudun başka bir bölgesinden kemik parçası alınması için yapılacak ikinci bir cerrahi işlemin olmayışı box tekniğin en büyük avantajlarındandır ve işlem sonrası hastanın çok daha rahat bir iyileşme dönemi geçirmesini sağlamaktadır.

Box teknik nasıl yapılır?

  1. İşlem öncesi mutlaka titiz bir ağız muayenesi ve radyolojik inceleme yapılmaktadır. Bunun yanında bilgisayarlı tomografi görüntülerinden yararlanarak işlem planlanır. 
  2. Box teknik uygulaması planlanan hastanın var olan bir sağlık problemi varsa ilgili doktorların tavsiyeleriyle planlamalar şekillendirilir ve gerekli önlemler alınır. 
  3. Eğer genel ağız hijyeninde bir takım sorunlar varsa önce bunlar çözümlenir. Diş temizliği, dolgu, kanal tedavileri gibi diğer tedavi ihtiyaçları giderilip ağız tümüyle hijyenik bir hale geldiğinde hasta box teknik uygulamasına hazır olur.
  4. Box teknik işlemine başlamadan önce uygulama yapılacak bölge lokal anesteziyle uyuşturulur. Bazı özel durumlarda genel anestezi de tercih edilebilmektedir.
  5. Temel olarak 3 boyutlu yeni bir kemik oluşturma amacıyla uygulanan box teknik polilaktik asitten oluşan bariyer plaklar kullanılarak, halk arasında kemik tozu olarak bilinen kemik greftlerinin yerleştirilmesi esasına dayanır. Polilaktik asitten oluşan plaklar, var olan kemik dokularına sabitlenip, tıpkı bir baraj duvarı gibi set oluşturarak, kemik greftlerinin sabit bir şekilde kalmasını ve yeni kemik oluşturmasını sağlayacak bir kutu oluştururlar. 
  6. İşlem tamamlandıktan sonra box teknik uygulanan bölge diş etiyle kapatılarak dikiş atılır. Bu aşamadan sonra kemik iyileşmesi beklenmeye başlanır.

Box teknik sonrası iyileşme nasıl olur?

  1. Her cerrahi işlemden sonra olduğu gibi ilk gün hafif bir kanama olması normal kabul edilmektedir. 
  2. İlk gün ağzın kuvvetli çalkalanmaması ve dikişlerin bulunduğu yara bölgesinden kan pıhtısının uzaklaştırılmaması gerekmektedir. 
  3. İşlem sonrası birkaç gün tanecik içermeyen sıvı ve ılık gıdalarla beslenme önerilir. Hekiminizin tavsiye ettiği ilaç ve gargaraların kullanımının ihmal edilmemesi önem teşkil eder. Kendiliğinden eriyen dikiş materyallerinin kullanıldığı durumlar dışında dikişler 7-10 gün sonra alınmaktadır.
  4. Box teknik uygulaması sonrası yeni kemik oluşumu ve iyileşme genellikle 6-8 ay arasında tamamlanır. Kemik kaybının bir nebze daha az olduğu nadir durumlarda implant uygulaması box teknikle aynı zamanda yapılsa da genellikle box teknik uygulanan bölgeye yapılacak implant ya da protez işlemleri için bu sürenin tamamlanması beklenir. 
  5. İyileşme döneminde kemik oluşumuna olumsuz bir etki yaratmaması için iyi bir ağız hijyeni ve sigaradan uzak durmak son derece önem taşır.
  6. Bir diğer önemli nokta da işlemin uygulandığı bölgeye kuvvet uygulanmamasıdır. Bu sebeple ihtiyaç dahilinde hazırlanacak geçici protezlerin box teknik uygulanan bölgeye kuvvet uygulamayacak şekilde olması gerekir.
  7. Box teknik uygulaması sonrasında düzenli kontrollerin aksatılmaması da oluşabilecek komplikasyonlara karşı önem teşkil etmektedir.

Çene kemikleri neden erir?

  1. Uzun yıllar takılıp çıkarılabilen hareketli protezleri kullanan hastalarda, özellikle alt çene kemiğinin üzerine gelen fazla kuvvetin etkisiyle kemik dokusunda kayıplar ve erimeler gözlenir. Bu erimeler kimi zaman implant yapılamayacak hatta hareketli protezler dahi tutmayacak kadar büyük oranda olur.
  2. Özellikle diş kayıpları ve uzun süre kullanılan protezler sebebiyle üst çene arka bölgelerde oluşan kemik kaybına çeşitli sebeplerle oluşabilen sinüs sarkmalarının da eşlik etmesiyle ciddi kemik kayıpları gözlenebilmektedir.
  3. İlerlemiş diş eti hastalıkları sebebiyle de kemik kayıpları oluşabilir. Periodontitis olarak anılan ileri derece diş eti hastalıklarında, var olan bakteriyel durumun etkisiyle, çene kemiklerinde erimeler, kemik boy ve genişliğinde buna bağlı azalmalar meydana gelmektedir.
  4. Ağır kemik travması yaratan kazalar ya da çeneler bölgesindeki kist ve tümör oluşumları yüzünden geçirilen cerrahi bir takım operasyonlar da ciddi kemik kayıpları yaratmaktadır. Eğer bu kemik kayıpları telafi edilmezse kişinin hem kemik hem de diş eksikliğine bağlı olarak yüz bölgesinde çökmeler ve estetik problemler oluşmaktadır. Bunun yanında konuşma ve çiğneme fonksiyonları da zarar görmektedir.

Bazı durumlarda enfeksiyonlu dişlerin uzun süre ağızda kalması, diş çekimleri ve implant uygulamaları sonrasında da ciddi bölgesel kemik kayıpları görülmektedir. Çene kemiğinin hem boy hem de genişlik kaybına uğradığı böyle durumlarda box teknik diğer yöntemlere göre sağladığı avantajlarla ideal bir tedavi yöntemidir.

Box teknik kimlere yapılır?

Genel bir sağlık problemi olmayan, gelişim çağını tamamlamış ve yoğun çene kemiği kaybı görülen herkese box teknik uygulanabilir. 

Box tekniğin içerdiği cerrahi girişimler nedeniyle kalp, tansiyon, şeker, hemofili gibi hastalıklara sahip kişilerde ve kemik oluşumunu etkileyen bazı ilaçların kullanımında, işlem öncesi uzman doktorların yönlendirmeleriyle, bazı özel önlemlerin alınması gerekmektedir. 

Baş ve boyun bölgesinden radyoterapi almış ya da alıyor olan hastalarda kemik iyileşmesi mümkün olmadığından box teknik uygulanamamaktadır. 

Kemik gelişiminin henüz tamamlanmadığı gençlerde ise işlem için gelişimin tamamlanması beklenmelidir. 

Sigara kullanımı sağlıklı kemik oluşumuna ve iyileşmeye engel olacağından işlem öncesi sigara kullanımının bırakılması tavsiye edilir. Aksi takdirde tedavinin başarı oranı oldukça düşmektedir.

Box teknikte hangi malzemeler kullanılır?

Box teknik uygulamalarında bu işlem için özel olarak üretilen ve bilimsel adı poly D, L-lactic acid (PDLLA) olan polilaktik asit esaslı bariyer plaklar kullanılır. 

Bu bariyer plaklarının insan sağlığı için bir zararı bulunmadığı gibi rezorbe olabilen yapısı nedeniyle kemik dokusunun yeniden oluştuğu zaman dilimi içerisinde kendiliğinden eriyerek vücuttan atılır. 

İşlem sırasında kullanılan kemik greftleri (kemik tozları) genellikle sığır kaynaklı olsa da kimi zaman insan kaynaklı ya da sentetik greft malzemeleri de kullanılabilmektedir.

Dental Group Hospitadent, tüm şubelerinde ve uzman kadrosuyla, en son teknolojiden faydalanarak, gerek box teknik gerekse diğer ağız ve diş sağlığı tedavilerinde sizlere daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam sunmak için çalışmaktadır.

İlginizi çekebilir –> implant

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Box Teknik

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun