Diş Pırlantası (Diş Kristali) Nedir?

Tedaviler

Diş Pırlantası (Diş Kristali) Nedir?

Diş pırlantası ya da bir diğer adıyla diş kristali, uzun zamandır tercih edilen uygulamalardan biridir. İşlemin yapılmasının amacı ise kişinin daha çekici ve estetik bir diş görünümüne sahip olmak istemesidir. Herhangi bir acı ya da ağrı hissetmeden kısa zamanda uygulanıyor olması, bu işlemi daha da popüler kılıyor. Ayrıca bu işlemin yapılabilmesi için bir üst yaş sınırlaması da bulunmuyor. Dileyen herkesin rahatlıkla diş kristali uygulamasından faydalanması mümkündür.

Önemli olan ise diş pırlantası işleminin kesinlikle bir diş hekimi tarafından uygulanması gerektiğidir. Diş hekimi olmayanlar tarafından uygulanması durumunda çok ciddi riskler ortaya çıkabilir. Bu riskler enfeksiyondan diş kaybına kadar uzanır. Estetik bir diş görünümüne ya da çekici bir gülüşe sahip olmak isterken çeşitli ağız ve diş sağlığı sorunları ile karşılaşmamak için diş kristalinin uygulanması amacıyla yalnızca diş hekimlerine başvurmalısınız.

Hangi taşlar bu işlemde kullanılabilir ya da kimler diş kristali işleminden faydalanabilir gibi merak edilen tüm konuları detaylıca ele alacağız. İlk olarak diş kristalinin nasıl takıldığını uygulama aşamaları ile birlikte aktaralım.

Diş Pırlantası (Diş Kristali) Nasıl Takılır? Uygulama Aşamaları Nelerdir?

Hangi aşamalarla diş pırlantası uygulandığı sorusuna şu yanıtı verebiliriz:

Muayene

Ağız ve diş sağlığının genel bir kontrolden geçmesi önemlidir. Çünkü ağız içerisinde sizin farkına varmadığınız sorunlar olabilir. Bu aşamada diş hekiminiz genel ağız ve diş sağlığınız hakkında size bilgi verecektir. Aynı zamanda uygulanacak diş kristali konusunda da diş hekiminize danışabilirsiniz.

Kristal Seçimi

Bu aşamada dişe uygulanacak pırlantanın da seçilmesi gerekir. Pek çok farklı diş pırlantası seçeneği bulunuyor. Hangi dişe uygulanacağı ve beklentileriniz gibi çeşitli hususlar dikkate alınarak diş hekiminizin de yardımı ile size en uygun pırlantanın seçimini kolaylıkla yapabilirsiniz.

Dişin Hazırlanması

Bu aşamada öncelikle diş yüzeyinin temizlenmesi gerekir. Diş hekimi tarafından yapılması gereken bu temizlik kapsamında diş plağının ve diş taşının da giderilmesi önemlidir. Kristalin dişe mükemmel bir şekilde tutunabilmesi için dişin işleme hazır hale getirilmesi gerekir. Bu sayede kristalin dişe çok daha iyi yapışması sağlanır.

Uygulama

Bu aşamada özel bir yapıştırıcı materyal kullanılarak kristalin dişe sabitlenmesi sağlanır. Kullanılan yapıştırıcı materyalin ağız içi dokulara ve ağız sağlığına herhangi bir zararının olmadığını söyleyebiliriz. Yapıştırıcı ile kristalin sabitlenmesinin ardından yapıştırıcı malzemenin kuruması için sadece birkaç dakika beklenmesi gerekir.

Kontrol

Yapıştırıcı kuruduktan sonra kristalin ve dişin durumu kontrol edilir. İstendiği gibi yapıştığından emin olunur ve bu sayede işlem tamamlanır.

Diş Pırlantası Kimler İçin Uygundur?

Öncelikle diş pırlantası işleminin yapılabilmesi için mutlaka dişlerin belirli bir formda olması gerekmez. Sağlıklı olan her dişe diş kristalinin uygulanması mümkün olduğundan dileyen herkesin bu işlemden faydalanması da mümkündür. Ancak diş eti hastalıkları ya da diş çürükleri gibi ağız ve diş sağlığı ile ilgili çeşitli sorunlar varsa öncelikle mutlaka bu sağlık sorunlarının tedavisi yaptırılmalıdır.

Genellikle ön dişlere uygulanıyor olsa da diş pırlantası her dişe yapılabilen bir işlemdir. Estetik amaçla tercih ediliyor olması nedeniyle üst ön dişlerden birine uygulandığını ekleyelim. Bu arada diş kristali, beyaz ve sağlıklı dişlerde çok daha çekici bir görünüm sunacaktır. Dolayısıyla kişinin bu işlemden önce diş temizliği yaptırması önerilir. Aynı zamanda dişlerde sararma ya da lekelenme şikayeti olanlar işlem öncesinde diş beyazlatma uygulamalarından faydalanabilir.

Ofis tipi ya da ev tipi diş beyazlatma uygulamaları ile dişlerin birkaç ton açılması mümkün olabiliyor. Böylelikle dişe uygulanan pırlantanın ışıltısının çok daha çekici görünmesi de sağlanıyor. Diş beyazlatma yöntemleri ile birlikte diş plaklarının temizlenmesi sayesinde diş kristalinin estetik duruşundan daha fazla faydalanmak mümkün olacaktır. Bu uygulamalara dair diş hekiminizden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Diş Pırlantasında Hangi Tür Taşlar Kullanılır?

Hangi tür taşların kullanılacağına kişinin kendisi karar verebilir. Çoğunlukla diş pırlantası tercih ediliyor. Pırlanta, kendine has bir ışıltısının olması, değerli bir taş olması gibi nedenlerle seçiliyor. Ancak kişinin isteğine bağlı olarak daha farklı değerli taşların da dişe uygulanması mümkün olur. Elbette maliyet açısından bakıldığında en yüksek fiyata sahip olan kıymetli taşların başında pırlanta gelir. Özellikle 4C özellikleri yüksek bir pırlantanın seçilmesi durumunda kişinin daha yüksek bir bütçe ayırması gerekebilir. Bu konuda bilinmesi gereken hususlardan biri de bazı taşların kullanım ömrünün kısa olmasıdır. Bu nedenle olabildiğince pırlantanın seçilmesi önerilir.

Diş Kristali Uygulamasının Avantajları

Genel olarak neden diş pırlantası uygulamasının bu kadar sık tercih edildiği sorusunun da yanıtı olan avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Gülüşün daha estetik ve çekici olması
  • Dikkat çeken bir gülümsemeye sahip olmak istemek
  • Kişisel imajı çok daha güçlü ve çarpıcı kılmak
  • Dişlerin daha güzel görünmesi için pırlantanın ışıltısından destek almak
  • Özgüvenin artmasının istenmesi
  • Dişinin stili ile fark yaratmak istemesi
  • Gülme sırasında dişlerin daha fazla dikkat çekmesini istemek

Elbette yukarıda sıraladığımız nedenle pek çok kişinin diş kristaline ilgi duymasının temel sebepleridir. Ancak daha farklı bir nedene bağlı olarak da bu işlemden faydalanılabilir.

Diş Pırlantasının Dişe Bir Zararı Var mıdır?

Bir diş hekimi tarafından doğru şekilde uygulanması durumunda diş pırlantası zararlı değildir.  Bu işlemin diş etlerine ya da dişe bir zararının olmadığını söyleyebiliriz. Ancak bu konuda kritik bir hususa da değinmek gerekiyor. Yemek yeme ya da ısırma eylemleri esnasında dişe sabitlenen taşın çıkması halinde yutulması riski vardır. Bu risk genellikle gerçek olmayan, sahte kristallerin kullanılması durumunda yaşanıyor ve riskin gerçekleşme ihtimali de düşüktür. Ancak yine de bu işlemden faydalanmak isteyenlerin böyle bir risk olduğunu bilmesi gerekir.

Sadece diş hekimleri tarafından uygulanması durumunda diş kristallerinin zararsız olduğundan söz edebiliriz. Bu taşların dişe doğru şekilde uygulanmamış olması durumunda çıkması, düşmesi, yutulması ve hatta boğulma riski dahi doğabilir. İşlemden faydalanan kişilerin ısırma ve çiğneme eylemleri sırasında dikkatli olması gerekir. Sert cisimlerin dişle ısırılması ve koparılmaya çalışılması gibi hareketlerden ise uzak durulmalıdır. Bu konuda diş hekiminiz size bazı uyarılarda bulunacaktır. Uyarıları ve önerileri mutlaka dikkate almak gerekir.

Diş Pırlantasının Tedavi Süresi Ne Kadardır?

İşlemin toplamda ne kadar sürdüğü ise kişiden kişiye değişir. Eğer hazırlık aşamasında dişe çok fazla işlem yapılması gerekmiyorsa toplamda 20 dakika ila 30 dakika arasında bir sürede diş kristali dişe uygulanır. Ancak işlem öncesinde dişe tedavi uygulanması gibi bir durum söz konusu olduğunda toplam süre de uzayacaktır. Bu işlem sırasında kişinin herhangi bir acı, ağrı hissetmesi mümkün olmaz ve diş pırlantası uygulamasının hemen ardından kişinin günlük hayatına geri dönmesi mümkündür.

Dişte kristal olması, diş fırçalamaya ya da diş ipi ile diş aralarının temizlenmesine engel değildir. Kısacası bu uygulamanın ardından özel bir bakım yapmanız gerekmediği gibi ağız ve diş temizliğini, hijyenini de asla ihmal etmemeniz gerekir. İşlemin yapıldığı gün de dahil olmak üzere diş kristalinin uygulanmasından sonra Ağız ve diş temizliği rutinine devam edilmelidir. Bununla birlikte düzenli olarak ağız ve diş kontrollerine devam edilmesi de büyük bir önem taşır.

Sıklıkla merak edilen bir husus da özel bir diş fırçası kullanmak gerekir mi şeklindedir. Diş kristalinin takılmasının ardından özel bir diş fırçası ya da diş macunu kullanmak gerekmez. Ağız ve diş yapınıza uygun olan diş fırçası ve diş macunu çeşitlerini kullanarak diş temizliğinizi yapmaya devam edebilirsiniz.

Diş Kristali Zamanla Düşer mi?

Deneyimli bir diş hekimini tercih etmeniz durumunda diş pırlantası takıldıktan sonra pırlantanın düşme ihtimali son derece az olur. Ancak imkansız da değildir. Bu nedenle diş kristali asla düşmez şeklinde bir ifadede bulunmak mümkün olmaz. Bu kristaller dişin yüzey kısmına yapıştırılır. Eğer diş ısırma gibi eylemler esnasında çok fazla zorlanırsa ya da sert gıdalar yüzeye şiddetli şekilde sürterse kristalin çıkması ihtimali vardır.

Bilinmesi gereken bir diğer önemli unsur da pırlantanın çıkması ve düşmesi durumunda yeniden yapıştırılmasının mümkün olduğudur. Yeni bir pırlanta temin edilmesine gerek olmaz. Aynı pırlanta yeniden aynı dişe uygulanabilir.

Diş Pırlantasını Kendim Takabilir miyim? Neden Diş Hekimine Gidilmeli?

Diş pırlantasının kişinin kendi kendine uygulaması asla önerilen bir durum değildir. Piyasada kendinden yapışkanlı olan diş pırlantası çeşitleri bulunuyor. Ancak bu ürünlerde mevcut olan yapıştırıcı materyal ile diş hekimlerinin kullandığı yapıştırıcı materyaller birbirinden çok farklıdır. Yapıştırıcı materyaller aynı içeriğe sahip değildir. Tahmin edilebileceği gibi diş hekimleri tarafından kullanılan yapıştırıcı materyaller çok daha güçlüdür. Bu da pırlantaların diş hekimi tarafından dişe uygulanması durumunda çıkması, düşmesi riskinin çok daha düşük olduğu anlamına gelir.

Kendinden yapışkanlı ve kalitesiz olan diş kristallerinin dişlerde renklenmeye sebebiyet verme ihtimali de vardır. Dişteki bu renk değişikliğinin kalıcı olma riski de bulunuyor. Aynı zamanda kişinin kendi kendine uyguladığı diş kristalinin üzerine cila atılmadığından plak birikimi gibi çeşitli riskler de doğacaktır. Sonuç olarak bu işlemden faydalanmak isteyenlerin diş hekiminden yardım alması daha doğru olacaktır.

Diş Kristali Zamanla Değişir mi? Özel Bakım Gerektirir mi?

Kişinin diş pırlantası uygulamasından sonra ağız ve diş bakımına eskisi gibi devam etmesi gerekir. Rutin diş kontrollerini aksatmaması da önem taşır. Günde 2-3 defa dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanımı, diş kristalinin bakımı için yeterli olacaktır. Kimi zaman özel bir bakım yapılmaması durumunda dişte sararma olacağı düşünülüyor. Ancak bu işlem spesifik bir bakım rutini gerektirmez. Ağız ve diş sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken hususlara özen gösterilmesi yeterli olur.

Diş Pırlantası Dudağı Rahatsız Eder mi?

Parlak görüntüsü ve ışıltısı nedeniyle diş pırlantası çeşitlerinin pürüzlü bir yüzeye sahip olduğu düşünülür. Oysa dişe uygulanan bu kristallerin yüzey kısımları pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Bu nedenle dişleri, dudakları ve diş etlerini rahatsız etmez. Yemek yeme ya da konuşma sırasında da herhangi bir rahatsızlık yaratmadığını söyleyebiliriz.

İlginizi çekebilir –> Zirkonyum Kaplama

Diş Pırlantası İstendiğinde Çıkarılabilir mi?

Elbette istendiğinde diş pırlantası çıkarılabilir. Ancak bu işlemi bir diş hekiminin yapmasını sağlamalısınız. Çünkü kristalin çıkarılmasının ardından dişe cila uygulaması yapılmalıdır. Cila uygulaması dişin korunması açısından önemlidir.

Diş Pırlantası Fiyatları

Tahmin edebileceğiniz gibi diş pırlantası fiyatları oldukça değişkendir. Çok sayıda unsura bağlı olarak fiyatlar değişir ve bu da gayet normaldir. Kişinin diş yapısı, işlem öncesinde dişe bir müdahale yapılıp yapılmayacağı, kaç adet dişe kristal uygulanacağı, kullanılacak kristal gibi hususlara göre fiyatlar değişiyor. Bu konudaki sorularınızı yorum kısmına yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Emax Kaplama

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Diş Pırlantası (Diş Kristali) Nedir?

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun