Kuron
Salih ÖNDER2022-11-30T23:18:50+03:00Yazı İçeriği
ToggleKuron Nedir?
Dişlerin zaman içinde hasar alması ve çürümesi sonucunda tahribat oluşabilir. Oluşan bu tahribatın giderilmesi için farklı yöntemler uygulanabilir. Bunlardan bir tanesi de kuron olarak bildiğimiz diğer adıyla “kaplama”dır. Kaplama diş üstüne kapatılarak dişin daha estetik görüntüye ulaşması ve sağlamlaşması için yapılan işlemdir. Diş eksikliğinden farklı problemler ortaya çıkabilir bu problemlerin de ileriye dönük oluşmaması için kaplama(kuron) yapılmaktadır.
Kuron Çeşitleri Nelerdir?
Metal Destekli Porselen Kuron:
Uzun yıllardır diş tedavisinden kullanılan bir yöntem olan metal destekli porselen, malzeme yapısı olarak kronların iç kısımları metal ve dış kısımları porselenden yapılmaktadır. Dayanıklılık ve estetik konusunda oldukça elverişli bir tedavi yöntemidir.
Metal Desteksiz Tam Seramik Kuron:
Empress olarak da bilinen tam seramik kuron en estetik kaplama türlerindendir. Doğal bir görünüm sağlaması nedeniyle ön dişlere tercih edilir ve en çok tercih edilen kaplama türüdür.
Zirkonyum Destekli Porselen Veneer Kuron:
Malzeme olarak zirkonyum altyapılı porselen diğer türlere göre daha estetik olduğundan, en çok tercih edilen tür haline gelmiştir. Işık geçirgenliği diğer türlere göre daha iyidir. Gülüş estetiği açısından da tercih edilir.
Laminate Veneer:
Genellikle diş yapısının görüntüsünü beğenmeyen kişilerin tercih ettiği türdür. Estetik görüntüye ulaşmak için yapılır ve daha beyaz dişler edinmeye yardımcı olur. Genellikle ön dişlere uygulanır. Dişlere uyum sağlaması ve gülüş estetiği için tercih edilen bir tedavidir.
Kuron Nasıl Uygulanır?
Kuron uygulaması birkaç seans gerektiren bir tedavidir. Öncelikle uzman hekim muayenesi yapılır. Daha sonrasında herhangi bir sıkıntı yaşanmaması açısından işlem yapılacak dişler de herhangi bir çürük veya kalıntı varsa temizlenir ve kuronların yapıştırılması için dişler kesilerek hazır hale getirilir. Hazır hale gelmiş dişlerin ölçüsü alınır ve bu süre zarfında kişilerde hassasiyet oluşmaması açısından geçici kaplama yapılır. Laboratuvarda hazırlanan kişilerin kendi seçtiği diş tonundaki dişlerin provası son muayene de yapılarak diş kapanışları kontrol edilir. Kişilerin onaylaması ile birlikte kuronlar kalıcı şekilde yapıştırılır.
Kuron Avantajları
Diş tahribatları ile gerçekleşen diş kaybı sonucu yapılan kuronlar, diş rengi ve yapısında olduğu için estetik görüntü sağlaması kaçınılmazdır. Sağlam yapıya sahip olması ile birlikte materyallerdeki malzemelerden kaynaklı herhangi bir alerjik durum söz konusu değildir. Hijyeni yapıldığı ve iyi bakıldığı zaman uzun yıllar kullanımının olması ve daha canlı görünmesi de avantajlarındandır.
Kuron Dezavantajları
Dişlerin küçültülerek işlem yapılması dezavantajı diyebiliriz. Ancak sağlam olmayan tahrip olmuş dişlere uygulandığı için aşındırılıp küçültülmesi ile bu sıkıntı göz ardı edilebilmektedir.
Tedavi Özeti
İşlem Sayısı
2-3
İşe Dönme Süreci
Hemen
İşlem Süresi
10 Gün
Tam İyileşme Süreci
Hemen
Anestezi Yöntemi
Lokal Anestezi
Sonuçların Kalıcılığı
5 Yıl
Hassasiyet Süreci
Yok
Yeme - İçme Süreci
2 Saat Sonra
Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.