Dijital Diş Hekimliği ve Diş Tasarımı

Dijital Diş Hekimliği ve Diş Tasarımı

Dijital diş hekimliği nedir?

Yepyeni güzel bir gülüş birçok kişinin hayali. Fakat hem zaman darlığı hem de yapılacak işlemlerin hasta açısından zahmeti kişilerin daha güzel bir gülüşe kolayca sahip olmasına engel olmakta. Fakat artık dijital diş hekimliğiyle daha güzel bir gülüşe zahmetsizce kavuşmak mümkün.

Yeni teknolojilerle birlikte 3 boyutlu yazıcıların gelişmesi birçok alanda yepyeni gelişmelerin önünü açtı. Bu alanlardan biri de diş hekimliği. Yıllar içerisinde geliştirilen yeni tekniklerle ortaya çıkan dijital diş hekimliği kavramı hastaların diş hekimi koltuğunda geçirdiği süreleri azaltırken, tedavilerin de çok daha konforlu ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanımaktadır. Özellikle estetik diş hekimliğinde kullanılan full seramikler gibi uygulamaların bu denli kolay ve zahmetsiz olarak gerçekleştirilebilmesi eski zamanlarda kullanılan ve hem hekim hem hasta için çok daha yıpratıcı olan uygulamalara göre büyük avantaj sağlamaktadır.

Artık seramik dolgular, empress kaplamalar, zirkonyum kaplamalar, inlay ya da onlay restorasyonlar, laminalar gibi tedaviler için defalarca gidip gelmeye gerek kalmadan, teknisyen aşamaları aradan kaldırılarak, bir gün içinde ve tek seansta tedavinizin tamamlanması mümkün olmaktadır.

Dental Group Hospitadent tüm şubelerinde, alanında deneyimli uzman hekim kadrosuyla, son teknolojilerle ve dijital diş hekimliği yöntemleriyle tedavilerinizi konforlu bir şekilde gerçekleştirmek için çalışmaktadır.

Cerec nedir?

Aslen bir bilgisayar yazılımı kaynaklı diş hekimliği sistemi olan Cerec, ağız içindeki yapıların özel kameralarla görüntülenmesi ve bu görüntülerin 3 boyutlu olarak bilgisayar ortamında modellenmesi sonrası tedavilerde yer alan dolgu ve protezlerin yine bilgisayar ortamında Cad/Cam adı verilen sistemlerle planlanıp tasarlanması ve otomatik freze yöntemleriyle elde edilmesidir.

Cad/Cam nedir?

Mühendislikte bir devrim olarak anılan 3 boyutlu yazıcılar ve bunlar ışında geliştirilen diğer teknolojiler farklı alanlarda da yeniliklerin önünü açmıştır. Artık birçok alanda, planlama ve üretim aşamalarında, bilgisayar teknolojilerden faydalanılmaktadır. Cad/Cam adı verilen sistemler, hem tasarım hem de üretim işlemlerinin bilgisayar programlarına bağlı olarak yapılmasına olanak tanır. Bilgisayar destekli tasarım (computer aided design) kavramının kısaltması olan Cad, bir ürünün bilgisayar yazılımıyla tasarlanması anlamına gelmekteyken, bilgisayar destekli üretim (computer aided manufacturing) kavramının kısaltması olan Cam ise tasarlanan ürünün bilgisayar sistemleri yardımıyla otomatik olarak freze edilip üretilmesi anlamına gelmektedir. Cerec ise Cad/Cam sistemi ve cihazlarının diş hekimliği için özelleşmiş halidir.

Cerec kullanımının avantajları nelerdir?

  • Cerec kullanımının en büyük faydalarından biri zaman tasarrufudur. Geleneksel yöntemlerde hastanın defalarca provalara gelmesi gerekirken bu sistemde yalnızca bir seansta tedavi tamamlanabilmektedir. 
  • Bu sistemin bir diğer faydası ise ölçü alımı aşamasındadır. Geleneksel ölçü yöntemlerinde kimi zaman hasta ağzına uygun ölçü kaşığı bulunamaması problemleri görülebilir. Bu durumlarda hastaya özel ölçü kaşığı hazırlanması gibi süreci uzatan başka ihtimaller oluşabilir. Kimi zaman ise bulantı refleksi bulunan hastalar için geleneksel ölçü alma yöntemleri çok sıkıntılı olabilmektedir. Oysa cerec kullanımında mikro kameralarla çok daha rahat bir şekilde ölçü alınmaktadır.
  • Cerec kullanımında elde edilen dolgu ve protezler dişlere mikron düzeyinde bir hassasiyetle uyum sağlarlar. Bu sebeple cerec kullanımıyla insan eliyle üretilen dolgu ve protezlere göre çok daha yüksek oranda bir diş uyumu elde edilir.
  • Cerec kullanımıyla elde edilecek protez ve restorasyonlar genellikle seramik olmasından ve dişe gösterdiği yüksek uyumdan dolayı diğer yöntemlere oranla daha yüksek estetik özelliklere sahip olmaktadır.
  • Özellikle estetik diş tedavilerinde, tedavi sonrası sonucun henüz bilgisayar ortamında tasarım yaparken görülebilip üzerinde hastanın da istekleri göz önünde bulundurularak değişikliğe gidilebilmesi cerec kullanımının en önemli faydalarından biri olarak sayılabilir.
  • Protez ya da dolgu restorasyonlarının göz önünde ve el değmeden üretilmesi de hastalar açısından bir diğer avantaj olarak belirtilir.

Cerec kimlerde kullanılabilir?

Cerec her hastada kullanılabilen bir sistemdir. Özellikle bulantı refleksi olan ve bu sebeple geleneksel yöntemlerde ölçü alımı aşamasında problem yaşayan ve zaman darlığı nedeniyle tedavilerini ertelen hastalar için en ideal yöntemdir.

Cerec sistemlerinin kullanılabilmesi için olan tek kısıtlama 3’ten fazla üyeli köprü tedavisi planlamalarıdır. Sistem uzunluk olarak en fazla 3 üyeli köprü protezlerin planlama ve yapımına uygundur.

Cerec nasıl kullanılır?

  1. Öncelikle detaylı bir ağız içi muayene yapılır ve hastanın diş taşı temizliği gibi ağız hijyenine yönelik tedavi ihtiyaçları varsa onlar gerçekleştirilir.
  2. Tedavi öncesi ve sonrası durumların değerlendirilebilmesi ve hasta ihtiyaçlarının tam olarak belirlenebilmesi amacıyla fotoğraflar alınır.
  3. Hasta ağzında  “mokap” adı verilen geçici uygulamalar yapılır ve tedavi sonrası oluşacak görünüm bu şekilde öngörülür. Bu geçici uygulama eğer değişiklik gerektiren bir durum mevcutsa ya da hastanın başka bir takım beklentileri varsa bu aşamada tasarımı yönlendirmeye yardımcı olur. Mokap aşamasında dişler herhangi bir zarar görmez.
  4. Hasta ağzında cerec ile işlem yapılacak dişler kararlaştırılır. Bu dişlerde çürükler mevcutsa onlar temizlenir. Eğer kanal tedavisi gibi ihtiyaçlar varsa bu tedaviler gerçekleştirilir. Protez uygulamaları planlanan dişlerde ihtiyaç dahilinde aşındırmalar ve küçültmeler yapılır, dişlere üzerine restorasyonun ya da protezin yerleşebileceği bir şekil verilir.
  5. Cerec ile tedavisi planlanan ve hazırlıkları tamamlanan diş yüzeyleri kurutulur ve üzerlerine titanyum içerikli özel bir toz sprey uygulanır. Bu toz görüntü alımında yeterli parlaklık ve yansıtmayı sağlayarak daha net bir ölçü oluşturulmasına yardımcı olur.
  6. Özel ağız içi mikro kameralarla dişlerin görüntüleri alınır. Titanyum içerikli özel tozun da yardımıyla bu görüntülerle dijital bir ölçü alınmış olur ve dişlerin bilgisayar ortamında dijital modelleri elde edilir.
  7. Dijital modeller üzerinde yapılacak zirkonyum kaplamalar, dolgular ve porselenler tasarlanır. Bu tasarımlarda estetik de göz önünde bulundurularak bir takım değişiklikler uygulanabilir ve hastaya yapılacak restorasyonlar en uygun hale getirilir. İşlemin “Cad” kısmı böylelikle tamamlanmış olur.
  8. Hazırlanacak kaplama ve dolguların, hasta ağzında var olan diğer dişlerle uyumlu olabilmesi için renk tespiti yapılır. Daha sonra protez ve dolguların imal edileceği ham madde olan uygun renklerdeki bloklar cerec cihazının freze yani kesme ve şekillendirme haznesine yerleştirilir. 
  9. Cihazın bir protezi ya da dolgu restorasyonunu üretme süresi oldukça kısadır. Restorasyonlar cihaz içinde ham madde bloklarının freze sonucu elde edilmesiyle tamamlanır ve işlemin “Cam” süreci de böylelikle tamamlanmış olur. Daha sonrasında elde edilen parçalar hasta ağzına uygulanarak tedavi tamamlanır.

Cerec kullanımının herhangi bir zararı olur mu?

Yapılan bilimsel araştırmalarda ve geçmiş vakalarda cerec sistemlerinin hiçbir zararı gözlenmemiştir. Bu nedenle gönül rahatlığıyla uygulanabilmektedir.

Cerec kullanılarak yapılan dolgu ve protezler dayanıklı mı?

Yapılan protezler ve dolguların dayanıklılığı kullanılan ham maddenin özelliklerine bağlıdır. Cerec sistemlerinde ham madde olarak kullanılan zirkonyum ve porselen gibi malzemeler yüksek kalitede olup bu sistemle yapılan dolgu ve protezler en az diğer yöntemlerle yapılanlar kadar dayanıklıdır. Özellikle porselenlerde cerec sistemleriyle üretilen protezlerin kırılmaya karşı dayanıklılığının çok yüksek olduğu çeşitli araştırmalarla belirtilmiştir.

Dental Group Hospitadent tüm şubelerinde, hastalarının zaman kaybı yaşamadan ve daha rahat bir ortamda, güvenle tedavilerini gerçekleştirmek için çalışmaktadır. Uzman hekim kadrosu ve son teknolojiye uygun altyapısıyla Cerec kullanımı ve dijital diş hekimliğinin bütün faydalarını hastalarına sunmaktadır.

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Dijital Diş Hekimliği ve Diş Tasarımı

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun