Diş Eti İltihabı | Gingivitis

Gingivit, gingivitis ya da diş eti iltihabı, diş eti hastalığının yaygın ve hafif bir şeklidir. Gingivitis, diş etinde tahriş, kızarıklık ve şişme ile seyreden iltihaplanmaya neden olur. Diş eti iltihabını ciddiye almak ve derhal tedavi etmek önemlidir. Çünkü diş eti iltihabı, periodontit adı verilen çok daha ciddi bir diş eti hastalığına, hatta diş kaybına neden olabilir. Diş eti iltihabının en yaygın nedeni kötü ağız hijyenidir. Günde en az iki kez dişleri fırçalama, günlük diş ipi kullanma ve düzenli diş hekimi muayeneleri gibi ağız sağlığını korumaya yönelik alışkanlıklar, gingivit rahatsızlığını önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur.
Gingivit belirtileri nelerdir?
Sağlıklı diş etleri pembe renktedir ve dişlerin etrafına sıkıca oturur. Gingivitis belirti ve bulguları ise şunları içerir:
- Şişmiş veya kabarık diş etleri
- Koyu kırmızı diş etleri
- Fırça veya diş ipi kullandığınızda kolayca kanayan diş etleri
- Ağız kokusu
- Diş etlerinde çekilme
- Diş etlerinde hassasiyet
Diş hekimine ne zaman başvurulmalı?
Gingivit şeklindeki diş eti iltihabının belirtilerini fark ederseniz, hemen diş hekiminizden randevu almakta fayda vardır. Ne kadar çabuk tedaviye başlanırsa, diş eti iltihabından gelen hasarın tedavi ve periodontite ilerlemesini önleme şansınız o kadar yüksek olur.
Gingivitis Neden Olur?
Gingivit rahatsızlığının en yaygın nedeni, dişler üzerinde plakların oluşmasına neden olan kötü ağız hijyenidir. Dişlerdeki plaklar çeşitli mekanizmalarla diş eti iltihabına neden olur:
- Yiyeceklerdeki nişasta ve şekerler, doğal olarak ağızda bulunan bakterilerle etkileşime girerek, dişlerin üzerinde çoğunlukla bakterilerden oluşan ve görünmez, yapışkan bir film olan plakları oluşturur. Diş plağı hızlı bir şekilde yeniden oluştuğu için dişler günlük olarak fırçalanarak temizlenmelidir.
- Dişlerinizde kalan plaklar temizlenmezse, diş eti çizgisinin altında sertleşerek diş taşına dönüşür. Diş taşı bakteriler için kalkan oluşturarak diş eti çizgisi boyunca tahrişe yol açar. Diş taşına dönüşen plakları kendi çabanızla temizlemeniz mümkün olmaz. Bunun için diş hekiminizden profesyonel yardım almanız şarttır.
- Dişlerinizdeki plak ve diş taşı uzun sürelerle burada kalırsa, diş etinin taban kısmında tahrişe ve sonunda tabanda gingivitis adı verilen diş eti iltihabına neden olur. Zaman içinde, diş etleriniz şişer ve kanamaya eğilimli hale gelir. Gingivit, diş çürüklerine de neden olur. Tedavi edilmeyen gingivitis periodontite ve sonunda diş kaybına kapı aralar.
Gingivit nasıl önlenir?
Gingivitis gelişimini engellemek için dikkat edilmesi gereken noktalar;
- Ağız hijyenine dikkat etmek önemlidir. Dişleri günde en az iki kere, sabahları ve gece yatmadan önce fırçalamak, günde en az bir kez diş ipi ile diş aralarını temizlemek faydalı olacaktır.
- Yapabiliyorsanız her yemek veya atıştırma sonrasında dişlerinizi fırçalamalısınız.
- Fırçalamadan önce diş ipi kullanmanız, gevşemiş yiyecek parçacıklarını ve bakterileri temizlemenize yardım eder.
- Düzenli diş hekimi ziyaretleri yapılmalıdır. Düzenli olarak, genellikle 6 ila 12 ayda bir temizlik için diş hekimine gidilmesi önerilir.
- Periodontit için ağız kuruluğu, bazı ilaçlar veya sigara içmek gibi risk faktörleriniz varsa diş hekiminin yaptığı temizliğe daha sık ihtiyaç duyabilirsiniz. Yıllık diş röntgenleri, görsel bir diş muayenesinde görülemeyen hastalıkları saptamaya yardımcı olur ve diş sağlığındaki değişikliklerin takibinde faydalıdır.
- Kronik hastalıkların tedavisi ve zararlı alışkanlıkları bırakmak önem taşır. Şeker hastalığı gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa sağlıklı beslenme ve kan şekerinin kontrol altında tutmak gibi uygulamalar da diş eti sağlığını korumak için önemlidir. Sigara ya da aşırı şekerli gıda ve içecek tüketimi gibi diş eti iltihabını kolaylaştıran alışkanlıkları bırakmak diş eti sağlığımızı korumada etkilidir.
Dental Group Hospitadent, son teknolojiye uygun donanımı ve alanında uzman ve tecrübeli diş hekimleriyle her türlü diş ve diş eti problemlerinizin tanı ve tedavisi için tüm şubelerinde hizmet vermektedir.
Tedavi Özeti
Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.
Sıkça Sorulan Sorular
Gingivitis ya da diş eti iltihabı, diş eti hastalığının yaygın ve hafif bir şeklidir. Gingivitis, diş etinde tahriş, kızarıklık ve şişme ile seyreden iltihaplanmaya neden olur. Diş eti iltihabını ciddiye almak ve derhal tedavi etmek önemlidir.
Diş eti iltihabı tedavisi öncesinde detaylı bir ağız içi muayenesinin yapılması gerekmektedir. Diş eti iltihabı başlangıç seviyesindeyse diş taşı temizliği ile giderilebilir. Eğer diş eti iltihabı daha şiddetli ise küretaj tedavisi ya da farklı cerrahi tedaviler kişilere önerilir. Kişilerin tedaviyi kabul etmesi üzerine tedaviye başlanır.
Gingivitis tedavisi için de diğer tedavilerde olduğu gibi erken teşhis önemli yer almaktadır. İltihabın derecesine göre farklı tedaviler uygulanabilmektedir. Bunlar diş taşı temizliği, küretaj tedavisi ya da farklı cerrahi operasyonlar olabilmektedir.
Diş etlerinizde şişkinlik, kızarıklık, morarma ve ağız kokusu oluşumu mevcut ise periodontoloji uzmanı tarafınfan ağız içi kontrolü yapılmasında fayda bulunur.
Diş eti iltihabı tedavisi ihmal edilirse iltihabın derecesinde artma meydana gelir. Artışların sonucunda kemik dokusunda yıkım meydana gelir. Bu sebeplerden dolayı erken teşhis edilmesi ve periodontoloji uzman hekimine muayene edilmesi gerekmektedir.
Gingivitis tedavisi için farklı yöntemler bulunmaktadır. Bunlar; diş taşı temizliği, küretaj tedavisi ve diğer cerrahi operayonlardır.
Gingivitis tedavisi işlem süresi 1 saattir.
Gingivitis tedavisi 2 seans sürmektedir. 2 gün içinde işlemler tamamlanmaktadır.
Gingivitis tedavisinde genel olarak lokal anestezi kullanılmaktadır.
Gingivitis tedavisi sonrası hassasiyet süreci 2-3 gün sürmektedir.
Gingivitis tedavisi sonrası iyileşme süreci 1 hafta sonra tamamen gerçekleşmektedir.
Gingivitis tedavisi kişilerin ağız içi hijyenine dikkat etmeleri sonucu kalıcılığı devamlılık göstermektedir.
Gingivitis tedavisi sırasında lokal anestezi uygulanacağı için herhangi bir ağrı hissedilmez.
Gingivitis tedavisi sonrasında herhangi bir ağrı olmamaktadır. İşlem sonrasında kısa süren hassasiyetler yaşanabilmektedir.
Gingivitis tedavisinden 2 saat sonra yemek yenilebilir.
Gingivitis tedavisinden 2 saat sonra sıvı tüketilebilir.
Gingivitis tedavisinden 2 saat sonra sıvı tüketilebilir.
Diş eti iltihabı sonrası asitli içecekler dişlere ve diş etlerine zarar verdiğinden asitli içecek tüketimi önerilmemektedir.
Diş eti iltihabı tedavisinden 2 saat sonra diş fırçalanabilir.
Diş eti iltihabı tedavisinden 2 saat sonra diş ipi kullanılabilir.
Diş eti iltihabı tedavisi sonrasında iş hayatına/sosyal hayata aynı gün içinde dönülebilmektedir.
Diş eti iltihabı tedavisi sonrası hekim tavsiyesi üzerine ağrı durumunda ilaç kullanılabilir.
Diş eti iltihabı tedavisi sonrası kişiler ağız içi hijyenine dikkat etmesi gerekmektedir.
Diş eti iltihabı tedavisi sonrası asitli içecekler, alkol ve sigara kullanımının yapılmaması kişilerin ağız içi sağlığı için önemli unsurlardandır.
Gingivitis tedavisi her yaş için uygun tedavi yöntemidir. Yaş aralıklarına göre tedavi yöntemleri değişiklik göstermektedir.
Diş eti iltihabı tedavisi fiyatları yapılacak işlemlere ve kişilerin ağız içi durumuna göre değişiklik göstermektedir.
Gingivitis tedavisi öncelikle diş etlerinizin sağlıkla hal almasına yardımcı olur. Diş etlerinizin sağlıklı hale gelmesi diş kaybınızın önüne geçer ve diş sağlığınızı da korur.
Gingivitis tedavisinin herhangi bir zararı bulunmamakla birlikte diş eti tedavisi yapılması sonucu kişilerin daha sağlıklı ağız içine kavuşmasını sağlar.
Gingivitis tedavisinin herhangi bir riski yoktur.
Diş eti ilhabını öncelikle ağız içi hijyenine dikkat edilmediği durumlarda meydana gelir. Genetik diş yapısından, aşırı sigara ve alkol kullanımından ve ağız içinde gömülü dişlerin bulunduğu durumlarda meydana gelmektedir.
Gingivitis, diş etlerinizde şişkinlik, kızarıklık, morarma ve ağız kokusu oluşumu mevcut ise diş hekimi muayenesi sonrası uygulanabilir.
Gingivitis işleminin ömrü kişiden kişiye değişebilir. Tedavi sonrası ağız içine uygulanacak iyi bakım ile tekrar tedaviye ihtiyaç kalmayabilir.
Gingivitis tedavisi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bundan dolayı kişilerin 1 haftalarını ayırmaları daha doğru bulumaktadır.
Diş eti iltihabı tedavisi için kişilerin 2 günlerini toplamda 2 saatlerini ayırmaları yeterli olacaktır.
Diş eti iltihabı tedavisi sonrası dişlerinizin iç yüzeyini dikey ve dairesel hareketlerle temizleyin. Diş fırçasını ileri-geri hareket ettirerek dişlerin iç yüzeyini temizleyebilirsiniz
Diş eti iltihabı tedavisi sonrası aşırı düzeyde aşındırıcı içeren diş macunlarından uzak durmakta fayda vardır. Bu tip diş macunları diş üzerinde çizikler oluşmasına neden olabilir.
Gingivitis tedavisinden 2 saat sonra gargara yapılabilmektedir. Tuzlu gargara en çok önerilen gargara şeklidir.
Gingivitis tedavisi sonrası ilk olarak bir hafta sonrasında kontrole gelinmesi doğru olmaktadır..
Gingivitis tedavisi sonrası 6 ayda bir düzenli kontrole gelinmesinde fayda bulunmaktadır.
Gingivitis tedavisi sonrası dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Tuzlu su ile gargara yapmak ve diş ipi kullanmak önemlidir.
Diş eti iltihabı tedavisi sonrasında sıkıntılarınızın giderilmesi sağlandıysa ve hekim kontrolü sonrasında iyileştiğinizi anlayabilirsiniz.
Dental Group Hospitadent hem bütün ağız ve diş sağlığı tedavilerinizde hem de tedavi sonrası kontrollerinizde, uzman hekim kadrosuyla, uygulanan tedavilerde başarı oldukça yüksektir.
Tedavi Özeti
Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.
Sıkça Sorulan Sorular
Gingivitis ya da diş eti iltihabı, diş eti hastalığının yaygın ve hafif bir şeklidir. Gingivitis, diş etinde tahriş, kızarıklık ve şişme ile seyreden iltihaplanmaya neden olur. Diş eti iltihabını ciddiye almak ve derhal tedavi etmek önemlidir.
Diş eti iltihabı tedavisi öncesinde detaylı bir ağız içi muayenesinin yapılması gerekmektedir. Diş eti iltihabı başlangıç seviyesindeyse diş taşı temizliği ile giderilebilir. Eğer diş eti iltihabı daha şiddetli ise küretaj tedavisi ya da farklı cerrahi tedaviler kişilere önerilir. Kişilerin tedaviyi kabul etmesi üzerine tedaviye başlanır.
Gingivitis tedavisi için de diğer tedavilerde olduğu gibi erken teşhis önemli yer almaktadır. İltihabın derecesine göre farklı tedaviler uygulanabilmektedir. Bunlar diş taşı temizliği, küretaj tedavisi ya da farklı cerrahi operasyonlar olabilmektedir.
Diş etlerinizde şişkinlik, kızarıklık, morarma ve ağız kokusu oluşumu mevcut ise periodontoloji uzmanı tarafınfan ağız içi kontrolü yapılmasında fayda bulunur.
Diş eti iltihabı tedavisi ihmal edilirse iltihabın derecesinde artma meydana gelir. Artışların sonucunda kemik dokusunda yıkım meydana gelir. Bu sebeplerden dolayı erken teşhis edilmesi ve periodontoloji uzman hekimine muayene edilmesi gerekmektedir.
Gingivitis tedavisi için farklı yöntemler bulunmaktadır. Bunlar; diş taşı temizliği, küretaj tedavisi ve diğer cerrahi operayonlardır.
Gingivitis tedavisi işlem süresi 1 saattir.
Gingivitis tedavisi 2 seans sürmektedir. 2 gün içinde işlemler tamamlanmaktadır.
Gingivitis tedavisinde genel olarak lokal anestezi kullanılmaktadır.
Gingivitis tedavisi sonrası hassasiyet süreci 2-3 gün sürmektedir.
Gingivitis tedavisi sonrası iyileşme süreci 1 hafta sonra tamamen gerçekleşmektedir.
Gingivitis tedavisi kişilerin ağız içi hijyenine dikkat etmeleri sonucu kalıcılığı devamlılık göstermektedir.
Gingivitis tedavisi sırasında lokal anestezi uygulanacağı için herhangi bir ağrı hissedilmez.
Gingivitis tedavisi sonrasında herhangi bir ağrı olmamaktadır. İşlem sonrasında kısa süren hassasiyetler yaşanabilmektedir.
Gingivitis tedavisinden 2 saat sonra yemek yenilebilir.
Gingivitis tedavisinden 2 saat sonra sıvı tüketilebilir.
Gingivitis tedavisinden 2 saat sonra sıvı tüketilebilir.
Diş eti iltihabı sonrası asitli içecekler dişlere ve diş etlerine zarar verdiğinden asitli içecek tüketimi önerilmemektedir.
Diş eti iltihabı tedavisinden 2 saat sonra diş fırçalanabilir.
Diş eti iltihabı tedavisinden 2 saat sonra diş ipi kullanılabilir.
Diş eti iltihabı tedavisi sonrasında iş hayatına/sosyal hayata aynı gün içinde dönülebilmektedir.
Diş eti iltihabı tedavisi sonrası hekim tavsiyesi üzerine ağrı durumunda ilaç kullanılabilir.
Diş eti iltihabı tedavisi sonrası kişiler ağız içi hijyenine dikkat etmesi gerekmektedir.
Diş eti iltihabı tedavisi sonrası asitli içecekler, alkol ve sigara kullanımının yapılmaması kişilerin ağız içi sağlığı için önemli unsurlardandır.
Gingivitis tedavisi her yaş için uygun tedavi yöntemidir. Yaş aralıklarına göre tedavi yöntemleri değişiklik göstermektedir.
Diş eti iltihabı tedavisi fiyatları yapılacak işlemlere ve kişilerin ağız içi durumuna göre değişiklik göstermektedir.
Gingivitis tedavisi öncelikle diş etlerinizin sağlıkla hal almasına yardımcı olur. Diş etlerinizin sağlıklı hale gelmesi diş kaybınızın önüne geçer ve diş sağlığınızı da korur.
Gingivitis tedavisinin herhangi bir zararı bulunmamakla birlikte diş eti tedavisi yapılması sonucu kişilerin daha sağlıklı ağız içine kavuşmasını sağlar.
Gingivitis tedavisinin herhangi bir riski yoktur.
Diş eti ilhabını öncelikle ağız içi hijyenine dikkat edilmediği durumlarda meydana gelir. Genetik diş yapısından, aşırı sigara ve alkol kullanımından ve ağız içinde gömülü dişlerin bulunduğu durumlarda meydana gelmektedir.
Gingivitis, diş etlerinizde şişkinlik, kızarıklık, morarma ve ağız kokusu oluşumu mevcut ise diş hekimi muayenesi sonrası uygulanabilir.
Gingivitis işleminin ömrü kişiden kişiye değişebilir. Tedavi sonrası ağız içine uygulanacak iyi bakım ile tekrar tedaviye ihtiyaç kalmayabilir.
Gingivitis tedavisi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bundan dolayı kişilerin 1 haftalarını ayırmaları daha doğru bulumaktadır.
Diş eti iltihabı tedavisi için kişilerin 2 günlerini toplamda 2 saatlerini ayırmaları yeterli olacaktır.
Diş eti iltihabı tedavisi sonrası dişlerinizin iç yüzeyini dikey ve dairesel hareketlerle temizleyin. Diş fırçasını ileri-geri hareket ettirerek dişlerin iç yüzeyini temizleyebilirsiniz
Diş eti iltihabı tedavisi sonrası aşırı düzeyde aşındırıcı içeren diş macunlarından uzak durmakta fayda vardır. Bu tip diş macunları diş üzerinde çizikler oluşmasına neden olabilir.
Gingivitis tedavisinden 2 saat sonra gargara yapılabilmektedir. Tuzlu gargara en çok önerilen gargara şeklidir.
Gingivitis tedavisi sonrası ilk olarak bir hafta sonrasında kontrole gelinmesi doğru olmaktadır..
Gingivitis tedavisi sonrası 6 ayda bir düzenli kontrole gelinmesinde fayda bulunmaktadır.
Gingivitis tedavisi sonrası dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Tuzlu su ile gargara yapmak ve diş ipi kullanmak önemlidir.
Diş eti iltihabı tedavisi sonrasında sıkıntılarınızın giderilmesi sağlandıysa ve hekim kontrolü sonrasında iyileştiğinizi anlayabilirsiniz.
Dental Group Hospitadent hem bütün ağız ve diş sağlığı tedavilerinizde hem de tedavi sonrası kontrollerinizde, uzman hekim kadrosuyla, uygulanan tedavilerde başarı oldukça yüksektir.