Diş Teli Tedavisi

Diş Teli Tedavisi

Çapraşık Dişlere Veda Ediyoruz

 

Çapraşık dişler günümüzde kişilerin gülüşlerinde en fazla rahatsız olduğu sorunlardan biridir. Bunun yanı sıra aralıklı dişler ve çenelerin birbirleriyle uyumsuzluğu gibi başka etkenler de hem diş dizilimini hem de genel yüz estetiğini olumsuz şekilde etkileyip çiğneme fonksiyonu ve dış görünüşü bozabilmektedirler. Bütün bu diş dizilimi ve çene yapısı sorunlarının çözümü diş teli tedavisi olarak da anılan ortodontik tedavi ile mümkündür.

 

Bu yazımızda diş teli hakkında size detaylı bilgiler ve diş teli fiyatları 2022 hakkında bilgiler vereceğiz.

 

Diş Teli Fiyatları 2022

 

Diş teli fiyatları arasında her zaman farklılıklar olabilir. Bunun en büyük sebebi de kullanılan diş telinin ve ortodonti tecrübesidir.

 

Diş teli fiyatları 2021 yılına göre artışı olabilmektedir. Diş teli fiyat belirleme işleminde en belirleyici faktörlerden birisi de ortodontik tedavinizin yapımında doktor seçimi çok büyük önem taşımaktadır. Diş teli tedavisi her konukta farklı işlem ile yapılmaktadır ve sonuçlar kişiye göre değişmektedir. Alanında uzman olan kişiler tarafından tedavinin yapılması mükemmel sonuç elde edebilmeniz için önem taşımaktadır.

 

Diş teli fiyatlarının yanı sıra sadece üst diş teli fiyatları da 2021 yılına göre aynı diş teli fiyatları gibi değişmektedir.

 

Ortodontik tedavinizde diş teli fiyatı ne kadar sorunuza en doğru cevap yapılacak işlemi belirleyen uzman hekiminiz tarafından verilecektir.

 

Diş Teli Görünmez Oluyor!

 

Hayal ettiğiniz gülüşü elde etmenize yardımcı olacak farklı tedavi seçeneklerini düşünüyorsanız, lingual ortodonti uygulamalarını duymuş olabilirsiniz. Görünmez diş teli olarak da bilinen lingual diş telleri, neredeyse tamamen görünmez olmaları nedeniyle popüler bir diş düzleştirme tedavisidir.

 

Lingual Ortodonti Nedir?

Lingul ortodonti uygulamalarında, diş telleri dişlerin dışına değil, iç kısmına takılır. İçten uygulanan diş teli olarak da düşünebilirisniz. Lingual diş tellerinin geleneksel tellere kıyasla çeşitli avantajları vardır. Ana avantajı estetik bir görünümdür, çünkü Lingual diş telleri önden bakınca görülmez bir diş telidir ve gülümsediğinizde tamamen görünmezdir. Bu da onları yüksek görünürlüğe sahip geleneksel diş tellerinden kaçınmak isteyen hastalar için mükemmel bir seçenek haline getirir.

Lingual ortodonti, dişlerinize küçük ama sürekli bir baskı uygulayarak dişlerinizin düz bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Alanında uzman ortodontist hekimleri ile Hospitadent’in son teknoloji ürünü donanımlara sahip şubelerinde lingual ortodonti uygulamalarını yaptırabilirsiniz.

 

Lingual Diş Teli Fiyatları

 

Lingual diş telleri geleneksel diş tellerinden daha pahalıya mal olur. Bunun nedeni tedavinin uzman eğitimi, özelleştirilmiş ve bilgisayar destekli tasarım teknolojisini gerektirmesidir. Lingual ortodonti, dişlerinize mükemmel bir şekilde uyması için bir diş laboratuvarında yapılmış tamamen kişiye özel bir çözüm sunar. Telleri dişlerin iç yüzeyine yerleştirilmesi, geleneksel diş tellerinden daha uzun sürebilir. Kullanılan teknoloji, daha sık ve daha uzun randevu süreleri gibi faktörler geleneksel tellere kıyasla lingual ortorondi maliyetini artırır.

Lingual ortodonti uygulamaları için uygunluğunuzu değerlendirmek ve tedavi masrafları için doğru bir fiyat teklifi almanın tek yolu, son teknoloji ile donatılmış Dental Group Hospitadent şubelerindeki uzman ortodontistlerle yüz yüze görüşme yapmaktır. Böylece uzman hekimler; ihtiyaçlarınızı, endişelerinizi ve tedavi beklentilerinizi yakından değerlendirerek sizin için en uygun çözümü sunabilirler.

 

Şeffaf Diş Teli Tedavisi

 

Gülümsemenizden memnun değilsiniz ve dişlerinizi düzelttirmek mi istiyorsunuz? Ama diş telleri ile dolaşmak da istemiyor musunuz? O zaman belki şeffaf plak kullanarak tedavi olmayı deneyebilirsiniz. Dental Group Hospitadent, diş tedavilerinde ileri teknolojiye uygun donanımıyla ve uzman kadrosuyla diş teli takmak istemeyen ve daha estetik tercihleri olan hastalar için tüm şubelerinde, şeffaf plak ile ortodontik tedavi uygulaması yapmaktadır.

Ortodonti; yanlış konumlanmış dişlerle çene kemiği uyum problemlerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği uzmanlık dalıdır. Ortodonti alanında uzmanlaşmış diş hekimine ise ortodontist adı verilir. Ortodontik tedaviler; uzman bir ortodontist tarafından, çeşitli ortodontik aygıtlarla dişlerin belli yönde ve hızda hareket etmesini sağlama esasına dayanır. Böylece zaman içinde dişler ideal konumuna getirilmekte ve dizilim bozuklukları giderilmektedir.

 

Şeffaf plak ya da invisalign tedavisi nedir?

Estetik nedenlerden ötürü, geleneksel diş telleri kullanmak istemiyorsanız, ancak güzel bir gülümseme sahip olma arzunuz varsa şeffaf plak kullanmak, dişlerinizi kısa sürede istenilen pozisyona almak için iyi bir alternatiftir. Invisalign adı verilen bu ortodontik tedavi yönteminde laboratuvarda kişiye özel hazırlanan şeffaf plaklar yardımıyla diş teli kullanmadan dişlerdeki çapraşıklık, sıkışıklık, seyreklik ve konumlanma problemlerine yönelik düzeltme tedavisi yapılmaktadır.

Kullanılan plaklar tamamen şeffaf malzemeden yapılmıştır ve estetik olarak daha iyi bir görünüme sahiptir. Şeffaf plakların kişiler tarafından tercih edilmesindeki en önemli etken ortodontik tedavi gördüğünün başkaları tarafından fark edilmemesidir. Halk arasında şeffaf diş teli olarak bilinen bu yöntemde aslında tel kullanılmamaktadır. Şeffaf diş teli aynı zamanda porselen diş teli olarak da geçmektedir.

Şeffaf plak diş teli çıktıktan sonra da kullanılabilir. Bu konuda hekiminiz size en doğru bilgiyi verecektir

 

Şeffaf plak tedavisinin avantajları nelerdir?

Şeffaf diş teli ile ortodontik tedavi, diş teli braketi adı verilen tellerle yapılan tedaviye göre daha konforludur. Çünkü diş tellerindeki gibi ağız içinde batma, ağrı ve yara gibi yan etkilere neden olmaz. Plaklar oldukça yumuşak bir malzemeden yapıldığı için kişiye rahatsızlık vermez.

Yemek yerken ya da dişlerin fırçalanması sırasında şeffaf plakların rahatlıkla çıkarılıp takılabilmesi esnek kullanım olanağı sunar. Bu sayede kişi istediği her şeyi yiyebilir, diş tellerine en büyük üstünlüklerinden biri de budur. Diğer büyük avantajı diş temizliğinin kolay olmasıdır. Tel kullanımında dişlere giren besinleri temizlemek zorken şeffaf plaklar çıkarılarak, dişler olağan şekilde fırçalanabilir. Bilindiği gibi diş telleri sabittir ve tedavi süreci boyunca dişinizde takılı kalmaktadır.

Konuşma ile ilgili olumsuz etkisi de yoktur ve sunum, toplantı gibi düzgün konuşma gerektiren durumlarda çıkarılması gerekmez. Bu nedenle özellikle ortodonti tedavisinin iş ve okul hayatını etkileyeceğini düşünen, sık sık insanlarla iletişim halinde olması gereken bireyler tarafından daha çok tercih edilmektedir.

Plakların şeffaf olması nedeniyle başkaları tarafından çoğunlukla fark edilmemesi kişiye estetik açıdan rahatlık sunar. Bu sebeplerle erişkinler tarafından daha sık tercih edilmektedir. Geleneksel tel tedavisine göre pahalı olmasına karşın tedavinin rahatlığı ve başarı oranının neredeyse %100 olması nedeniyle daha avantajlıdır. Ayrıca invisalign yönteminde, dişlerinizin nasıl bir pozisyona geleceğini tedaviye başlamadan önce, özel bir yazılım ile 3 boyutlu olarak görme olanağınız bulunur.

blog icerik 6036563528 Diş Teli Tedavisi

Şeffaf plak kimlere uygundur?

Şeffaf plak ya da invisalign tedavisi  tedaviye uygun tüm çocuk ve yetişkinlere uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Sıklıkla orta ve hafif çapraşıklık sorunu olanlarda bu tedavi yöntemi uygundur. Diş ve çene yapılarındaki anormalliklerin makul seviyede olduğu bireylere rahatlıkla uygulanabilmektedir. Fakat dişlerin çok çapraşık olması tedavi uygulanamayacağı  anlamına da gelmemektedir. Ancak şeffaf plak tedavisinin yapamadığı bazı diş hareketleri vardır. Bunu anlamanın tek yolu ise alanında uzman bir ortodonti uzmanıyla görüşmekten geçer. Tedavinin yapılamayacağı muhtemel durumlardan bazıları:

 

Dişler arasında çok geniş boşlukların olması.
Çene kemiklerinde gömülü dişlerin bulunması.
Çene yapısında anormallik şeklinde sıralanabilir.

 

Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürer?

Tedavi süresi diğer tüm diş tedavilerinde olduğu gibi kişiden kişiye farklılık gösterir ve problemin boyutu ile hastanın tedaviye uyumu bu süreyi etkiler. Plakları hekim tarafından önerilen şekilde günde en az 20 saat takılması koşuluyla vakaların yaklaşık %60’ında 8 ila 10 ayda tedavi tamamlanmaktadır. Kalan %40’ında ise 14 aylık bir süre gerekli olabilmektedir. Nadir durumlarda 16 aya kadar tedaviye devam edilmesi gerekebilir.

 

Şeffaf plakların sağlığa zararı var mı?

Şeffaf plaklar modern laboratuvarlarda özel olarak üretilmektedir ve bu nedenle üretildiği malzemeler sağlığa zararlı herhangi bir bileşen içermez.

Tedavi sonrası dişlerde tekrar bozulma olur mu?

Diş teli ya da şeffaf plak ile uygulanan ortodontik tedavi sonrası, dişlerin konumunu sabitlemek iç kısımlarına koruyucu ince bir tel yerleştirilir. Ayrıca diş hekiminiz tedavi sonrası nasıl davranmanız gerektiğini size anlatır ve önerilerde bulunur. Önerilere uygun şekilde davrandığınız takdirde tedavi sonrası sorun yaşama olasılığınız çok düşük olacaktır.

 

Çocuklar kaç yaşında invisalign tedavisi görebilir?

İnvisalign tedavisi görebilmek için öncelikle çocuğunuzun bütün süt dişlerinin düşmüş olması gerekmektedir. Ek olarak ise minimum ikinci büyük azı dişinin çıkmış olması istenir. Bunlar da yaklaşık 12-13 yaşlarına karşılık gelmektedir. Buna göre şeffaf plakla ortodontik tedavi yaş kısıtlaması olmaksızın, gerekli şartları taşıyan 12 – 80 yaş arasındaki her bireye uygulanabilir.

 

Şeffaf Diş Teli Fiyatları 2021

 

Diş teli tedavisi hekiminiz tarafından belirlenen tedavi yöntemine göre değişmektedir. Şeffaf diş teli uygulamayı uygun gören hekiminiz bu konuda uygulama ve uygulama süresi hakkında size en doğru bilgiyi verecektir. Şeffaf diş teli fiyatları da bu tedavis sürecine göre değişmektedir.

 

Diş Teli Çeşitleri

 

Hem sağlık içim hem de görsel için diş teli tedavisi genellikle tercih edilen bir tedavidir. Bozulmuş diş yapısı olan kişilere uygulanır. Ortodontik diş telleri 4 farklı çeşitten oluşur. Diş teli modelleriŞeffaf diş telimetal diş telilingual diş teli ve şeffaf plak olmaktadır. Bu diş teli çeşitlerden en çok tercih edilenler şeffaf plak ve metal diş telidir.

3 Soruda Diş Teli Lastikleri

Diş Teli Lastiği Nedir?

Diş teli lastikleri farklı çaplarda ve kalınlıklarda olan, diş teli (ortodontik) tedavi esnasında dişlerin istediğimiz yönde hareketine yardımcı olan elemanlardır. Genellikle diş teli (ortodontik) tedavinin son aşamalarında dişler arasındaki ilişkileri düzeltmek amacıyla kullanılırlar.

 

Diş Lastiğinin Çeşitleri Nelerdir?

 

Diş lastiklerinin boyutlarına ve kullanımlarına göre çeşitleri bulunmaktadır. Uygulanacak olan mesafeye ve dişlere yaptırılmak istenen harekete göre farklı çaplarda ve kalınlıklarda kullanılabilirler. Aynı çene içerisinde farklı dişlere uygulanabileceği gibi çeneler arasında da kullanılabilirler.

Diş Teli Lastiği Nasıl Takılır

Diş teli (ortodontik) tedavinin ideal şekilde tamamlanması için diş lastiklerinin ortodontistin belirlediği şekilde ve sürede takılması çok önemlidir. Kullanılan lastik çeşidi ve uygulanan dişler kişiye göre değişmektedir. Diş lastiklerinin yararlı olabilmesi için yemekler dışında sürekli kullanılması gerekmektedir. Yeterli süre kullanılmadığı takdirde istenen diş hareketi meydana gelmez. Bu da diş teli (ortodontik) tedavi süresinin uzamasına neden olur. Yapılarından dolayı lastiklerde gevşeme meydana geldiği için 24 saatte bir değiştirilmesi gerekmektedir.

İlk kullanılmaya başlandığında diş lastiği dişlerde hassasiyete sebep olsa da bu durum tamamen geçicidir. Hassasiyet oluşmasının sebebi de dişlerin hareket etmeye başlamasından kaynaklanmaktadır.

 

Diş Teli Mumu

 

Diş teli kullanımında en önemli olan malzemelerden biri diş teli mumlarıdır. Bu diş teli mumları, ortodontik tedavinizde diş etinizde oluşan yaraların tedavisi için kullanılır. Diş telleri yüzünden oluşan yaralar, yanak içlerini rahatsız edebilir. Çarpık dişlerin tedavisinde kullanılan diş teli tedavisi özellikle ilk aşamalarda ağız içinde batma hissi oluşturur. Bu batma hissini ve yaralanmaları engelleyebilmek için diş teli mumu kullanımı doktor önerisi ile sağlanmalıdır. Diş teli mumları yaraların iyileşmesi ve tahrişin azalması için size kolaylık sağlar.

 

Diş Teli Mumu Nasıl Kullanılır?

Diş teli mumlarını kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Bu dikkat edilmesi gereken noktalar şöyledir;

  • Yaralanma görülen kısımların braket kısmına diş teli mumu uygulanır.
  • Bir parça mumu elleriniz arasında yuvarladıktan sonrasında brakete yavaşça sabitlenir.
  • Yemek yerken de mum diş braketinizde bulunabilir.
  • Yapıştırma esnasında braketinizi zorlamamanız gerekir.
  • Mumun brakete yapışması için yavaş hareketlerle braketinize yerleştirmeniz gerekir.
  • Ağız içerisinde uzun süre kalması herhangi bir sorun oluşturmaz.

Şeklinde sıralayabiliriz. Ortodontik tedavi sırasında da diş teli mumlarını kullanmak günlük yaşamınızda ya da konuşma esnasında sizlere çok daha rahat bir ortam sağlayacaktır.

 

Diş Teli Faydaları

 

Diş dizilimindeki ve çene yapılarındaki uyumsuzluklar yalnızca estetik olarak değil fonksiyonel olarak da bir takım eksiklikler yaratmaktadır.

Bu fonksiyonel eksikliklerden biri çiğneme hareketinin doğru olarak yerine getirilememesidir. Yanlış ya da eksik çiğneme hareketleri sonucu hem yüz kaslarında, hem çene eklemlerinde hem de sindirim sisteminde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Bunun yanı sıra yüz estetiğin büyük bir parçası olan dişlerde görülen estetik bozukluklar kişilerin hem psikolojik hem de sosyal anlamda sıkıntılar yaşamalarına sebep olabilmektedirler.

Uzun dönemlerde bu problemlerle karşılaşmamak ortodontik tedavi ile mümkün olmaktadır.

Diş teli faydalarını kısaca yukarıda anlattık.

Ortodontik tedavi (diş teli tedavisi) hangi durumlarda yapılır?

  • Çenelerin küçük olması ya da dişlerin fazla büyük olması nedenleriyle oluşan yer darlığına bağlı çapraşıklık durumlarında
  • Üst çenenin alt çeneye göre daha önde olduğu, sınıf 2 olarak adlandırılan iskeletsel uyumsuzluk durumlarında
  • Alt çenenin üst çeneye göre önde konumlandığı sınıf 3 olarak adlandırılan iskeletsel uyumsuzluk durumlarında
  • Açık kapanış (open bite) adı verilen, dişler kapatıldığında alt ve üst ön dişler arasında boşluk kalan durumlarda
  • Örtülü kapanış (deep bite) adı verilen üst dişlerin alt dişleri aşırı örttüğü durumlarda
  • Erken çocukluk dönemindeki uzun süre biberon ve emzik kullanımı ya da parmak emme gibi alışkanlıkların sebep olduğu çene kemiklerindeki uyumsuzluklarda
  • Dişlerin boyutlarının çene genişliğine oranla küçük olduğu ve buna bağlı olarak diastema adı verilen dişler arası boşlukların bulunduğu durumlarda

Ortodontik tedavi (diş teli tedavisi) sırasında nelere dikkat edilmelidir?

Ortondontik tedavi sırasında ağız hijyeni çok büyük önem taşımaktadır. İyi bir ağız hijyeninin sağlanamadığı durumlarda, ortodontik tedavi sırasında dişler çok daha hızlı çürüyebilmektedir. Kullanılan braketlerin ve tellerin etrafında oluşabilecek plak birikimi hem dişlere hem de diş etlerine zarar verebilmektedir. Bu nedenle ortodontik tedavi sırasında ağız hijyeninin sağlanmasında standart diş fırçalaması yeterli olamamaktadır. Hekimler tarafından tavsiye edildiği şekilde, ara yüz fırçaları, tek demetli fırçalar, özel diş ipleri gibi ağız hijyenine yönelik ürünlerle braketlerin ve tellerin etrafının da doğru şekilde temizlenmesi gerekmektedir.

Özellikle sabit ortodontik tedavi süresince erik, kuruyemiş ve bunlar gibi sert ve kabuklu gıdalar tüketilmemelidir. Bu gıdalar braketler üzerine kuvvetli basınç uygulayacağından kırılmalarına ve dişten ayrılmalarına sebep olabilmektedirler. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden hekime başvurulmalı ve kırılan braketin yenisi takılarak tedaviye devam edilmelidir.

Asitli içeceklerin tüketimi diş ve braketin yapışmasını olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple ortodontik tedavi sırasında asitli içeceklerden uzak durmak gerekmektedir.

Eğer tedavide takılıp çıkarılabilen hareketli apareyler kullanılıyorsa, tedavinin hızlı bir şekilde ilerleyebilmesi için, bu apareylerin yemek yenilen durumlar dışında ağızdan çıkarılmaması gerekmektedir. Aynı zamanda apareylerin hekimin tarif ettiği şekilde doğru kullanımı ve temizliği de önem taşımaktadır.

Ortodontik tedavi sırasında genellikle ayda bir hekim kontrolüyle tedavinin aşamaları gerçekleştirilmektedir. Bu sebeple hekim randevularına düzenli bir şekilde gitmeye özen gösterilmelidir.

 

Diş teli tedavisi öncesi ve sonrasında sizi bekleyen durumlar? Tedavi sırasında dikkat etmeniz gereken durumlar nelerdir?

 

Bu soruların cevabını 30 maddede topladık.

1. Diş teliniz takıldıktan sonra konuşma bozukluğu ve pelteklik yaşayabilirsiniz.

2. Tedaviden Önce Nemlendirici Dudak Kremi Bulundurmanız Gerekir.

3. Diş Teli Ağrısını Minimal Düzeyde Yaşayabilirsiniz.

4. İlk Haftalarda Rahatsızlık Hissi Hissedebilirsiniz.

5. Diş İpi Kullanırken Zorlanabilirsiniz.

6. Diş Telini Her Yaştan Kişiye Takabilir.

7. Yemek Artıkları Diş Tellerinizin Arasına Sıkışabilir.

8. Diş Tellerini Sıkarsanız Ağrı Yapabilir.

9. Birkaç Ay İçinde Gözle Görünür Sonuçlar Görülebilir.

10. Diş Telleri Dudaklarınızı Biraz Daha Farklı Gösterecektir.

11. Diş Teli Mumu Adeta Bir Cankurtaran Olacaktır.

12. Yiyecek Artıkları Uzun Süre Tellerinizin Arasında Kalabilir.

13. Zaman Hızlı Geçecektir, Buna İnanın!

14. Tedavi Ücreti Biraz Pahalıdır.

15. Aksilikler Yaşanabilir.

16. Diş Teli Uygulaması Isırık Gibi Sorunlarınızı da Tedavi Eder.

17. Smoothie İçmek İyi Bir Seçim Olacaktır.

18. Diş Teli Tedavisi Size Estetik Bir Gülümseme Kazandıracaktır.

19. Doğru Diş Hekimi Seçmek Son Derece Önemlidir.

20. Tel Takıldıktan Sonra Bazı Yiyeceklerden Kesinlikle Uzak Durmak Gerekir.

21. Diş Telleri 1-2 Yıl Boyunca Takılı Kalabilir, Buna Doktorunuz Karar Verir.

22. Diş Telleri Dişleri Çürütmez.

23. Diş Telleri Yüz Şeklinizi Değiştirmez.

24. Telleri Çıkarılınca Dişleriniz Tekrar Bozulabilir.

25. Diş Tellerinin Doğru Şekilde Temizlendiğinden Emin Olunmalıdır.

26. Tedavi Sırasında Diş Çekilebilir.

27. Tedavi Sosyal Hayatı Hiçbir Zaman Etkilemez.

28. Diş Telleriniz Farklı Hislere Neden Olabilir.

29. Tedaviden Sonra Diş Hekimi Randevunuzu Aksatmamalısınız.

30. Tedaviden Sonra Asla Braket İzi Kalmayacaktır.

 

Umarız ki yukarıda hazırladığımız maddeler diş teli tedavisi öncesi ve sonrası göz önünde bulundurmanız gereken durumlar konusunda size yardımcı olmuştur.

 

18 Yaş Altına Diş Teli Tedavisi

 

Ortodontik tedavi (diş teli tedavisi) her yaş grubundan hastaya yapılabilmektedir. Genellikle halk arasında yalnızca gençlerin ve çocukların bu tedaviden faydalanabileceğine dair yanlış bir inanış mevcut olsa da aslında insan hayatının her döneminde ortodontik tedavi uygulanmaktadır. Yalnızca bazı iskeletsel bozuklukların eşlik ettiği durumlarda, kemik gelişimi tamamlanan hastalarda ”ortognatik cerrahi” adı verilen cerrahi işlemlerden de faydalanmak gerekebilmektedir.

Diş Teli Takan Devlet Hastaneleri

Devlet hastanesinde diş teli tedavisi uygulanır. Ancak devlet hastanesinde olan yoğunluk sebebiyle 1 ya da 2 yıl sonrasına randevu alabilirsiniz. Bu doğrultuda tedavinizin süresi ve gidişatına göre devlet diş teli fiyatları 2021 da değişmektedir.

 

Diş Telinin Ardından Yapılan Pekiştirme Tedavisi

Pekiştirme tedavisi nedir?

 

Ortodontik tedavi, aktif tedavi ve pasif tedavi olarak birbirini takip eden iki kademeden oluşur.

Aktif tedavide; braketler, teller, ağız içi elastikler, ağız dışı apareyler vs. kullanılarak dişler ve (gerekliyse) çenelere kuvvet uygulanır, böylece dişsel ve iskeletsel seviyede hareketler meydana getirilir. Dişler ve çenelerin ideal pozisyona getirildiği düşünüldüğünde braketler hasta ağzından sökülür ve aktif tedavi sonlandırılmış olur.

Ortodontik tedavi esnasında dişler hareket ettirildikleri için, kemik ve çevre dokuların dişlerin yeni pozisyonuna adaptasyonu için belirli bir süre gereklidir.

Pekiştirme tedavisi dediğimiz de tam olarak bu adaptasyon sürecini kapsamaktadır.

Aktif tedavi bitiminde dişlerin eski haline geri dönme eğilimi oldukça fazladır. Bu yüzden eğer teller söküldükten sonra hiç bir önlem alınmadan dişler kendi haline bırakılırsa dişler kısa zamanda eski haline geri dönmeye başlayacaktır.

Bu geri dönüşü engellemek için, dişlerin mevcut halini korumak ve bozulmasını engellemek amacıyla, hekimin uygun gördüğü süre boyunca pekiştirme apareylerinin kullanılması gerekmektedir.

Pekiştirme tedavisi Essix plak(hareketli şeffaf apareyler), Lingual retainer(dişlerin arka yüzüne yapıştırılan sabitleyici tel), Hawley apareyi vs. gibi apareylerle yapılmakla birlikte bu süreçte dişlere aktif bir kuvvet uygulanmaz, yalnızca mevcut pozisyonları muhafaza etmek amaçlanır. Pekiştirme tedavisine yeterince önem verildiği ve hekimin önerilerine uyulduğu takdirde, dişler kemik içindeki yeni konumlarına adapte olur ve dişlerde yeniden bozulma meydana gelmesi engellenmiş olunur.

 

Dişler nasıl hareket eder?

 

Dişler çene kemiğinin içinde bir çivinin tahtaya çakılı olduğu biçimde sabit bir şekilde yer almazlar. Dişler ve kemik arasında periodontal aralık denilen bir aralık bulunur ve bu aralıkta dişleri kemiğe bağlayan ince lifçikler yer alır. Periodontal ligament dediğimiz gözle görülemeyen lifçikler, dişlerin kemik içinde esnek ve hareket ettirilebilir bir pozisyonda yer almasını sağlar.

Ortodontik tedavide, Ni-ti alaşımlı özel teller kullanılır. Bu tellerin özelliği esnek olmaları ve ne kadar bükülürse bükülsün eski formuna geri dönecek bir hafızaya sahip olmalıdır. Bahsi geçen teller, dişlerin üzerine yapıştırılan braketler sayesinde dişlere bağlanır ve eski haline dönmeye çalışan tel, dişi de kendisine doğru çekerek hareket ettirerek dişleri olmaları gereken noktaya doğru hareket ettirir. Bazen de braketlere bağlanan özel lastiklerle de dişler istenilen yöne doğru çekilerek hareket ettirilebilir.

 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar 

Diş teli tedavinize başladıktan bir süre sonra sonuçları göreceksinizdir. Tedavinin tamamen tamamlanması ve dişlerinizin düzelmesi sizin tedavinizin süresine ve hekiminizin uyguladığı tedaviye göre değişmektedir.

Diş teli tedavisi ne kadar sürer

Ortodontik tedavinin süresi var olan bozukluğun çeşidi ve seviyesiyle ilişkilidir. Küçük çapraşıklıklar gibi tedavinin daha basit olduğu durumlarda birkaç ay içinde ortodontik tedavi tamamlanabilirken kimi zaman da iskeletsel bozuklukların eşlik ettiği daha zor vakalarda tedavi birkaç yıl sürebilmektedir.

Diş teli ne işe yarar

Diş dizilimindeki ve çene yapılarındaki bozukluklar ve orantısızlıkların aparey olarak adlandırılan uygulamalar, diş telleri ve dişe yapıştırılan braketler kullanılarak düzeltildiği tedavi yöntemlerine genel olarak ortodontik tedavi (tel tedavisi) ismi verilmektedir.

Diş teli neden takılır

Diş dizilimindeki ve çene yapılarındaki bozukluklar ve orantısızlıkların giderilmesi için tercih edilir.

Diş teli çene yapısını düzeltir mi

Bilindiği üzere diş teli tedavisi; diş telleri kullanılarak dişlerdeki konumsal bozukluklarının hekim kontrolünde düzeltilmesidir. Ortodonti tedavisi ile çene kemiklerinin bozukluklar da giderilebilir.

Diş teli ağrısına ne iyi gelir

Diş teli ağrısına iyi gelen birçok yöntem bulunmaktadır ancak bu konuda hekiminize danışmanız en doğru karar olacaktır.

Diş teli ne kadar süre takılır

Diş teli tedavisi kişiden kişiye göre değişmektedir. Bu yüzden kesin bir süre vermek doğru olmaz. Genel olarak 1 ya da 2 yıl tedaviniz sürebilir diyebilriz.

Diş teli dudak şeklini değiştirir mi

Diş telleri dudaklarınızı biraz daha farklı gösterecektir.

Diş teli kaç yıl kalır

Genel olarak 1 ya da 2 yıl tedaviniz sürebilir diyebiliriz ancak kesin bir süre öğrenmek için hekiminize danışmalısınız.

Diş teli acıtır mı

Diş teli tedavisi uygulandığında biraz ağrı olması normaldir. Çiğnemeye alışırken daha çok sıvı yiyecek ve içecek içmenizi tavsiye ediyoruz.

Diş teli ağrısı nasıl geçer

Diş teli ağrısına iyi gelen birçok yöntem bulunmaktadır ancak bu konuda hekiminize danışmanız en doğru karar olacaktır.

Diş teli fiyatları neye göre belirlenir

– Braket ve diş teli malzemesine göre

– Tek çene veya diş çene diş teli yapısına göre

– Çarpıklık miktarının az ya da fazla olmasına göre

– Dişlerin ayrık olması durumunda ayrıklık durumunda dişler arası aralık miktarına göre

– Gummy smiley, diş etlerinin normalden çok daha fazla görünmesine göre

– Çenenin ön veya geride olmasına göre

– Damak ve çene darlığı gibi yapısal bozuklukları olmasına göre fiyatları belirlenir.