Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır? Acıtır mı?

Tedaviler

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır? Acıtır mı?

Kanal tedavisi dişte çürük olması ve beraberinde enfeksiyon gelişmesi gibi durumlarda uygulanan bir tedavi prosedürüdür. Elbette bu tedavinin temel amacı dişi kurtarmak ve eski fonksiyonlarını yeniden kazanmasını sağlamaktır. Hastanın ağrı, sızlama gibi çeşitli şikayetleri de giderilmiş olur. Diş çürüklerinde tedaviye ne kadar erken dönemde başlanırsa, tedavi o kadar kısa sürer ve aynı zamanda dişin kurtarılma olasılığı da o kadar yüksektir.

Bu tedavi kapsamında çürük temizlenir ve sinir ile diş özü da alınır. Dişin iç kısmının tamamen temizlenmesi gerekir. Sonrasında kanal tedavisi işlemine dolgu ile devam edilir. Böylelikle çevre dokulara ya da komşu dişlere de enfeksiyonun yayılmasının önüne geçilmiş olur. Dişe kanal tedavisinin uygulanması, dişin kullanım ömrünün azaldığı anlamına gelmez. Bu tedavi kesinlikle diş hekimleri tarafından uygulanmalıdır.

Tedavi sonrasında ağrı olması, tedavi fiyatları ya da nelere dikkat edilmesi gibi merak edilen soruların yanıtlarını aktaracağız. Öncesinde ise hangi durumlarda bu tedavinin devreye girdiğinden söz edelim.

Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Uygulanması Gerekir?

Aşağıdaki durumlarda kanal tedavisi uygulanır:

  • Dişteki çürüğün diş sinirine kadar ilerlemesi
  • Diş sinirini de etkileyen diş kırıklarının olması
  • Bazı diş eti hastalıklarının çok ilerlemiş olması
  • Dişlerdeki aşınmanın aşırı seviyede olması
  • Dişin çeşitli nedenlere bağlı olarak canlılığını kaybetmiş olması
  • Pulpanın zarar görmüş olması

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle kanal tedavisi başlamadan anestezi ile işlem yapılacak bölgenin uyuşması sağlanır, hastanın acı hissetmesi önlenir. Anestezi uygulanmadan önce ise tedavinin ilk adımı olarak röntgen çekilmesi gereklidir. Çünkü bu sayede kök kanallarının şeklinin görülmesi sağlanır. Aynı zamanda çevre kemikte enfeksiyon belirtisinin olup olmadığı, enfeksiyon varsa ne kadarlık bir alana yayılım gösterdiği de belirlenmiş olur.

Tedaviye başlandığında alanın kuru ve tükürükten uzak kalması için diş etrafına su geçirmez bir malzeme yerleştirilir. Enfeksiyonlu olan bölgeye ulaşılması gerekir ve bunun için de diş içine küçük bir delik açılır. Bu kanal genişletilir ve böylece bakteriler, çürük olan sinir dokuları, enfeksiyon döküntüleri ve benzeri zararlı materyaller tamamen temizlenir. Döküntülerin temizlenmesinde ise su ya da sodyum hipoklorit bileşenleri kullanılır. Aşamalı bir şekilde zararlı materyaller temizlendikçe su veya sodyum hipoklorit bileşenleriyle görüş alanı netleştirilir.

Dişin tamamen temizlenmesinin ardından kanal tedavisi işlemine dişin sızdırmaz hale getirilmesi ile devam edilir. Bazı hastalarda bu aşamada diş içerisine ilaç konulabilir. Bu hastalar enfeksiyon varlığından şüphelenilen hastalardır ve ilacın enfekte alanı temizlemesi için bir süre beklenmesi gerekir. Ancak bu yöntemin her hastada uygulanmadığını da belirtmeliyiz. Eğer kanal tedavisinin aynı gün tamamlanması söz konusu değilse açılan diş oyuğuna geçici dolgu yapılır. Bu sayede yemek artıklarının ya da tükürüğün bu oyuk alana dolması engellenir.

Dişin temizlenmesinin ardından bu boşluğun doldurulmasının amaçlarından biri de enfeksiyonları engellemektir. Dişe mukavemet kazandırılır da diyebiliriz. Hasta her ne kadar tedavi tamamlanana kadar bu dişi kullanmıyor olsa da dişin güçlü kalması sağlanmalıdır. Diş kanalının kuru kalması kağıt konlarla sağlandıktan sonra kanal uzunluğu özel bir alet ile ölçülür. Bu uzunluğa göre guta percha adı verilen bir materyal kesilir ve yerleştirilir. Bu materyalin sağlığa hiçbir zararının olmadığını, vücutta alerjik reaksiyon riski barındırmadığını belirtelim.

Kök kanalının boşluğu doldurulurken sızıntıyı önlemek temel hedeflerden biridir. Bu amaçla bazı ek karışımların kullanılması da gerekebilir. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra kanal kapatılır ve dolgu uygulaması aşamasına geçilir. Restorasyon tekniği ile dişe eski görünümü yeniden kazandırılır. Bu sayede çiğneme, ısırma gibi diş fonksiyonları yeniden kullanılabilir. Tüm bu sıraladığımız aşamalar kadar dolgu aşaması da kanal tedavisinin başarısını etkileyen unsurlardan biridir. Dişin problemsiz bir şekilde kullanılabilmesi için dolgu uygulamasının da doğru bir biçimde, hatasız olarak yapılması gerekir.

Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hastalar kanal tedavisi sonrasında bazı hususlara dikkat etmelidir. Diş hekiminin öneri ve uyarılarına harfiyen uyulması da büyük bir önem taşıyor. Nelere dikkat edilmesi gerektiğini hemen sıralıyoruz:

  • Eğer kanal tedavisinin iki ya da üç seansta tamamlanması söz konusu ise tamamlanana kadar işlem yapılacak dişi kullanmamak gerekir.
  • Tedaviyi takiben 1 ila 2 saat yiyecek ve içecek tüketilmemelidir.
  • Dişte hassasiyet olabilir ve bu birkaç gün devam edebilir. Bu süre zarfında sıcak ve soğuk yiyecek ile içecekleri tüketmekten kaçınmak gerekir.
  • Sert kabuklu yiyeceklerin dişle ısırılması, kırılmaya çalışılması gibi davranışlardan uzak durulmalıdır.
  • Hafif ağrı ya da hassasiyet olması normaldir, bu gerekçeler ile ağız ve diş temizliğini ihmal etmemek gerekir.
  • Kanal tedavisinin uygulanması, dişlerde bir daha sorun olmayacağı anlamına gelmez. Mutlaka rutin ağız ve diş kontrollerine devam edilmesi gerekir.
  • Şiddetli ağrı, yüksek vücut ateşi, aşırı ödem olması gibi durumlarda diş hekiminize danışmalısınız.
  • Diş hekiminize danışmadan gelişigüzel ilaç kullanımından kaçınmalısınız.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?


Bazı hastalarda tek seansta tamamlanır. Ancak bazı hastalarda, ender durumlarda çeşitli unsurlara bağlı olarak iki seansa ihtiyaç duyulur. Şayet enfeksiyon geniş bir alana yayılım gösterdiyse tedavinin bir miktar daha uzun sürmesi beklenen bir durumdur. Dişte meydana gelen çürüme erken dönemde tespit edildiyse tedavi süresi daha kısa olur. Dolayısıyla her hasta için kanal tedavisinin süresine dair sabit bir zamandan ya da seans sayısından söz edemeyiz.

Hastaların rutin ağız ve diş kontrollerini aksatmamaları halinde çürükler daha erken tespit ediliyor. Henüz ağrı yapmadan anlaşıldığı için çoğu zaman kanal tedavisine bile gerek duyulmadan çürük tedavisi gerçekleştiriliyor. Ancak ihmal edilen kontroller nedeniyle çürüğün geç fark edilmesi halinde tedavi süresinin de bir miktar daha uzun olması söz konusudur. Enfeksiyon ağrı yapmadan ve hatta henüz enfeksiyon gelişmeden çürüklerin tespit edilmesi için hastaların kontrollerini aksatmamaları önemlidir.

Kanal Tedavisi Sonrasında Ağrı Olur Mu?

Kanal tedavisinden önce işlem yapılacak bölge uyuşturulduğu için bir ağrı ya da sızı hissedilmez. Ancak bu tedavi sona erdiğinde ve anestezinin etkisi geçtiğinde bir ağrı meydana gelebilir. Ağrı ile birlikte hassasiyet de olabilir ve bu durumun normal, beklenen bir durum olduğunu belirtmeliyiz. Kanal tedavisinden sonra hissedilen ağrı uzun süreli olmaz, çoğunlukla birkaç gün içerisinde kendiliğinden ortadan kalkar. Çok sayıda hasta sadece 1 gün ağrı hissettiğini dile getirir.

Ağrı kesici ilaç sadece diş hekimi tarafından önerildiğinde kullanılabilir. Fakat belirtilen dozajı aşmamaya da özen gösterilmelidir. Eğer birkaç gün zaman geçmesine karşın ağrı geçmediyse, şiddeti azalmadıysa ya da artıyorsa diş hekiminize başvurmanız gerekir. Böylelikle diş hekiminiz tedavide bir problem olup olmadığını gözden geçirebilir, ağrının kaynağını bulabilir. Kanal tedavisinin ardından şiddeti artan ve çok uzun süre devam eden bir ağrı beklenmez.

Kanal Tedavisi Başarı Oranları Ve Komplikasyonları

kanal tedavisi

Öncelikle kök kanal tedavisi işleminin başarı oranının % 95 dolaylarında olduğunu belirtelim. Daha önce kanal tedavisinde geçirilmiş olan bir dişin ömür boyu kullanılması mümkün oluyor. Dişte bir fonksiyon kaybı da meydana gelmiyor. Ancak nadir de olsa kanal tedavisinin ardından kök kanalında yeniden bir enfeksiyon meydana gelmesi de olasılıklar dahilindedir. Bunun nedenlerine ise şu örnekler verilebilir:

  • Dişte normalde öngörülenden daha fazla oranda kök kanalın olması ve bunlardan bir ya da birkaçının temizlenmemiş olması
  • Diş kökünde bir çatlak bulunması ve bunun saptanamamış olması
  • Bakterilerin uygulanan restorasyonu geçmesi ve dişin iç kısmına ulaşması
  • Bakterilerin bu yolla dişi enfekte etmesi
  • Sızdırmanın önüne geçmek için kullanılan malzemenin parçalanması, bu nedenle bakterilerin dişin iç kısmına yerleşmesi

Kök Kanal Tedavisine Alternatifler

Kök kanal tedavisi doğal dişlerin kurtarılması için uygulanan etkin bir tedavi prosedürüdür. Diş hekimliğinde her durumda öncelikle doğal dişlerin kurtarılması hedeflenir. Bu nedenle kanal tedavisini gerektiren durumlarda dişi çekmek ve yerine implant uygulaması yapmak, ilk olarak tercih edilen seçenek olmaz. Bunun son çözüm olduğunu ve sadece kurtarılamayacak düzeyde olan dişler söz konusu olduğunda uygulandığını belirtmeliyiz. Kanal tedavisinin tek alternatifi dişin çıkarılması ve yerine yapay diş uygulanmasıdır. Az önce de bahsettiğimiz gibi bu seçenek son çözüm olarak devreye girer.

Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem Midir?

Toplumda bu işlemin çok ağrılı olduğu, ağrının haftalarca devam ettiği gibi yanlış bir inanış olabiliyor. Dişe dolgu uygulamasının yapılmasının ardından hissedilen ağrı ile kanal tedavisinden sonra hissedilen ağrının benzer olduğunu belirtelim. Halk arasında sanıldığı gibi dayanılmaz düzeyde ve haftalarca, aylarca devam eden bir ağrı söz konusu olamaz. Eğer böyle bir ağrı varsa tedavide bir hata olduğundan şüphelenilmelidir.

Aynı zamanda tedavi esnasında hastanın dişinde bir acı ya da ağrı hissetmesinin mümkün olmadığını belirtelim. Bunun nedeni ise işleme başlanmadan önce anestezi ile bu bölgenin uyuşturuluyor olmasıdır. İşlem sonunda, anestezinin de etkisi geçtikten sonra hafif bir ağrı olabilir. Bu durumda hastalar paniğe kapılmamalıdır çünkü bu ağrı zaten beklenir ve gayet normaldir. Dişteki bu ağrının hastanın günlük hayatını sıkıntıya sokacak düzeyde olmadığını da eklemek gerekir.

Kanal Tedavisi Fiyatları Ne Kadar?

Hangi dişe kanal tedavisi uygulanacağı ve kaç adet dişe tedavi yapılması gerektiğine bağlı olarak fiyatlar değişebiliyor. Tedavi sonrasında uygulanacak dolgu işleminde hangi materyalin tercih edildiği de fiyatları etkiler. Dolayısıyla her hasta için geçerli bir sabit rakamdan söz edemeyiz.

Başarısız Kanal Tedavisi Nasıl Anlaşılır?

Başarısızlıkla sonuçlanan kanal tedavisi işleminin ilk belirtisi çoğunlukla şiddetli ve geçmeyen ağrıdır. Yapılan muayene sırasında dişe dokunulması ya da dişe vurulması durumunda ağrı hissedilir. Diş hekimi palpasyon ve perküsyon ile ağrının olup olmadığını belirleyebilir. Hastanın da çiğneme sırasında ağrı, acı hissetmesi gibi bazı şikayetlerin de olduğunu belirtebiliriz.

Bazı hastalarda bölgede şişlik de olabilir. Radyolojik görüntülemede ise kemik dokusunda erime olduğu gözlemlenebilir. Sıcak ve soğuğa karşı ilk günlerde hassasiyet olabilir ve bunun uzun süre devam etmesi ya da hassasiyetin dayanılmaz düzeyde olması da başarısız tedavinin neticesidir. Tedavinin başarısız olduğunun belirlenmesi için tüm bunların vakada mevcut olması gerekmiyor. Sadece geçmeyen bir ağrı şikayeti bile başarısız bir tedavi olduğunu düşündürür. Çünkü kanal tedavisinden sonra bir süre ağrı olabilir ancak bu uzun süreli değildir.

Dolgu Mu Daha Zor Kanal Tedavisi Mi?

Kanal tedavisinin sadece çürüğün temizlenmesi ve ortaya çıkan boşluğun dolgu malzemesi ile kaplanmasından daha fazlasını içerdiğini belirtmeliyiz. Dolayısıyla bu tedavi biraz daha uzun süren bir işlemdir. Uygulama sırasında ise hastanın acı hissetmiyor olması nedeniyle büyük bir fark olmadığını ekleyelim. Dolguda da kanal tedavisinde de işlem sırasında acı hissedilmez.

Kanal Tedavisi Sonrası Diş Neden Kırılır?

Kanal tedavisi uygulanan dişlerde zaman içinde kırılma riski olabilir. Bunun temel nedeni, tedavi sırasında dişin iç dokusunun temizlenmesiyle birlikte canlılığını kaybetmesidir. Dişin sinirleri ve damarları alındıktan sonra beslenmesi durur ve bu durum, zamanla dişin elastikiyetini kaybedip kırılgan hale gelmesine yol açar. Özellikle arka bölgede yer alan azı dişlerinde bu durum daha sık görülür çünkü bu dişler çiğneme sırasında daha fazla kuvvetle karşılaşır. Tedavi sonrasında yalnızca dolgu yapılması, yapısal direnci yeterince sağlayamayabilir. Bu nedenle dişin kalan sağlam yapısına göre kuron (kaplama) önerilebilir. Kuron, dişi dışarıdan tamamen sararak ekstra bir koruma sağlar. Kanal tedavisi sonrası dişin kırılmaması için hekimin önerdiği restorasyon yöntemine uyulması önemlidir. Aksi takdirde diş yeniden işlem gerektirebilir veya tamamen kaybedilebilir.

Kanal Tedavisi Yapılan Dişe Kaplama Gerekir Mi?

Her kanal tedavisi sonrası kaplama zorunlu değildir, ancak birçok durumda önerilir. Tedavi sırasında dişin iç dokusu boşaltılır ve bu da zamanla dişin dayanıklılığını azaltır. Özellikle çiğneme kuvvetine maruz kalan arka dişlerde bu zayıflama, çatlak ya da kırık riskini artırabilir. Dolayısıyla dişin uzun vadede korunması için kuron uygulaması yapılması gerekebilir. Ön dişlerde estetik kaygı ön planda olduğunda, lamina veya zirkonyum gibi kaplamalar da tercih edilebilir. Kaplama, bu tedavi sonrası dişi hem fonksiyonel hem de estetik açıdan güçlendirir. Yapılan dolgunun tek başına yeterli olmayacağı durumlar için en ideal çözümdür. Tedavi sonrasında dişin yapısal durumu, dolgunun boyutu ve ağız içindeki konumu gibi faktörler değerlendirilerek kaplama gerekip gerekmediğine karar verilir. Bu aşamada hekimin önerileri dikkate alınmalı ve gerekli restorasyon işlemleri ihmal edilmemelidir.

Kanal Tedavisi Tekrar Edilebilir Mi? Aynı Dişe İkinci Kez Uygulanır Mı?


Bazı durumlarda daha önce kanal tedavisi uygulanmış bir dişe yeniden müdahale gerekebilir. Bu işlem “retreatment” yani kanal tedavisinin tekrarı olarak adlandırılır. İlk uygulamada yeterince temizlenememiş bir kök kanalı, yanlış doldurma ya da sonradan gelişen yeni bir enfeksiyon, yeniden kanal tedavisini zorunlu hale getirebilir. Aynı dişe ikinci kez bu tedaviyi yapmak mümkündür; ancak bu işlem ilkine göre biraz daha karmaşık olabilir. Öncelikle eski dolgu materyali çıkarılır, ardından kök kanalları yeniden temizlenir, dezenfekte edilir ve tekrar doldurulur. Bazı vakalarda ise kanalın ucuna cerrahi müdahale (apikal rezeksiyon) gerekebilir. Tedavi yapılan dişlerde zamanla oluşabilecek sorunlar, tekrar işlemle giderilebildiği için bu yöntem, dişi çekmekten çok daha avantajlıdır. Diş hekimi, röntgen görüntüleri eşliğinde sorunun kaynağını değerlendirerek yeniden kanal tedavisine karar verir.

Kanal Tedavisi Gecikirse Ne Olur?

Bu tedaviyi gerektiren bir durum erken dönemde fark edilmez ya da tedavi ihmal edilirse, enfeksiyon dişin kök ucunu geçerek çevre kemik dokulara yayılabilir. Bu durum hem ağrının artmasına hem de apse, şişlik, hatta yüzde ödem gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Enfeksiyon yayıldıkça dişi kurtarmak zorlaşır ve ileri evrede dişin çekimi kaçınılmaz hale gelebilir. Ayrıca tedavi geciktikçe kök ucundaki hasar da artar ve tedavi süreci daha karmaşık hale gelir. Bazı vakalarda cerrahi müdahaleye ya da daha uzun süren tedavilere ihtiyaç duyulur. Dişte hissedilen sızlama, zonklama veya basınca duyarlılık gibi belirtiler varsa, zaman kaybetmeden bir diş hekimine başvurulmalıdır. Kanal tedavisi, dişi çekmeden kurtarmanın en etkili yoludur. Ancak bu etkinlik, tedavinin ne kadar erken uygulandığına doğrudan bağlıdır.

Kanal Tedavisi Yerine İmplant Yapmak Daha Mantıklı Mı?

Kanal tedavisi, doğal dişi korumaya yönelik en etkili yöntemlerden biridir. Ancak bazı durumlarda hastalar bu tedavi yerine dişi çektirip implant yaptırmayı düşünebilir. Bu iki işlem arasında önemli farklar bulunur. Bu tedavi, dişi ağızda tutmaya yönelik konservatif bir uygulamadır. Başarı oranı oldukça yüksektir ve uzun yıllar boyunca sorunsuz bir kullanım sağlar. Diğer yandan implant tedavisi, diş tamamen çekildikten sonra yapay bir kökün çene kemiğine yerleştirilmesiyle yapılır. Bu işlem hem cerrahi bir müdahale gerektirir hem de iyileşme süreci daha uzundur. Ayrıca maliyet açısından da kanal tedavisi genellikle daha ekonomiktir. Sağlam kalan diş dokusu varsa, her zaman öncelikli tercihtir. İmplant, ancak dişin kurtarılamayacağı durumlarda gündeme gelmelidir. Dişi korumak her zaman daha doğaldır ve çene kemiğinin korunması açısından da avantajlıdır.

Kanal Tedavisi Sonrası Dişin Rengi Değişir Mi?

Kanal tedavisi yapılan bazı dişlerde zamanla renk değişimi gözlenebilir. Bu durum özellikle ön dişlerde estetik açıdan rahatsız edici olabilir. Renk değişiminin temel nedeni, dişin iç dokusunun temizlenmesiyle birlikte beslenmesinin durması ve dolgu materyallerinin dişin iç kısmına ışık geçirmemesidir. Ayrıca eski tekniklerle yapılan kanal tedavilerinde, bazı iç dolgu maddeleri zamanla dişin koyulaşmasına yol açabilir. Günümüzde kullanılan modern dolgu malzemeleri sayesinde bu risk büyük oranda azaltılmıştır. Ancak yine de bazı bireylerde dişte hafif grileşme ya da sararma olabilir. Bu gibi durumlarda içten beyazlatma işlemi ya da estetik kaplamalar uygulanarak dişin doğal rengi yeniden sağlanabilir. Bu tedavi fonksiyonel açıdan önemli bir çözüm sunarken, estetik beklentileri de karşılamak adına bu tür tamamlayıcı işlemlerle desteklenebilir.

Bilgi sahibi olun –> Zirkonyum Kaplama

Çocuklarda Kanal Tedavisi Uygulanabilir Mi?

Kanal tedavisi yalnızca yetişkinlerde değil, gerekli durumlarda çocuklarda da uygulanabilir. Süt dişleri ya da kalıcı dişlerde oluşan enfeksiyonlar, çürükler veya travmalar nedeniyle bu tür bir müdahale gerekebilir. Çocuklarda bu tedavi yapılırken prosedür yetişkinlerden biraz farklıdır. Özellikle süt dişlerinde uygulanan “pulpotomi” ya da “pulpektomi” gibi işlemler, dişin çekilmeden ağızda kalmasını sağlar. Bu sayede hem çiğneme fonksiyonu korunur hem de alttan gelen daimi dişin düzgün şekilde sürmesi sağlanır. Kalıcı dişlerde ise çocuk yaşta yapılan kanal tedavisi, dişin ömür boyu sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Erken yaşta yapılacak doğru müdahaleler, ileri yaşlarda daha büyük sorunların önüne geçer. Bu tedavi çocuklarda genellikle lokal anestezi ile ağrısız şekilde uygulanabilir. Pedodonti uzmanı tarafından değerlendirme yapılarak en uygun yöntem seçilir.

İlginizi çekebilir –> Şeffaf Plak

Kanal Tedavisi Sonrası Dişte Uyuşukluk veya Karıncalanma Normal Mi?

Tedavi sonrası bazı hastalar dişte ya da çene bölgesinde hafif uyuşukluk, karıncalanma ya da garip bir his tarif edebilir. Bu durum genellikle anestezinin etkisi geçerken ortaya çıkar ve birkaç saat içinde kaybolur. Ancak bazı nadir durumlarda, tedavi sırasında kullanılan aletlerin sinire yakın çalışması veya enfeksiyonun sinir dokularına baskı yapması nedeniyle bu his birkaç gün sürebilir. Bu tür belirtiler çoğu zaman geçicidir ve endişe verici değildir. Yine de birkaç gün sonra hala hissizlik ya da karıncalanma devam ediyorsa mutlaka diş hekimine başvurmak gerekir. Kalıcı sinir hasarı çok nadirdir ancak doğru değerlendirme için muayene şarttır. Tedavi  sonrası ortaya çıkan bu tür hisler genellikle normal iyileşme sürecinin bir parçası olarak değerlendirilir ve zamanla tamamen kaybolur.

Tıkla öğren –> implant

Kanal Tedavisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hafif ağrılar birkaç gün sürebilir ve normaldir. Ancak şiddetli ya da uzun süren ağrılar varsa hekiminize başvurmanız gerekir.

Dişin yapısal durumu uygunsa dolgu yeterli olabilir. Ancak kırık ya da zayıf dişlerde kaplama tercih edilir.

Evet, nadir de olsa düzgün temizlenmeyen ya da yeniden enfekte olan kanallarda tekrar iltihap gelişebilir.

Kanal tedavisi doğal dişi kurtarmayı amaçlar, implant ise diş tamamen çekildikten sonra uygulanan yapay bir çözümdür.

Evet, özellikle ikinci trimesterde lokal anestezi ile güvenli şekilde kanal tedavisi yapılabilir. Röntgen gerektiğinde kurşun önlük kullanılır.

Bazen kanal tedavisi sonrası dişte renklenme olabilir. Bu estetik sorun, içten beyazlatma ya da kaplama ile giderilebilir.

Her vakada gerekli değildir. Ancak enfeksiyon yayılmışsa ya da şişlik varsa hekim antibiyotik önerebilir.

Kanal içindeki iltihap yoğun veya dişin yapısı karmaşıksa birkaç seansta temizlik ve dolgu yapılması gerekebilir.

Yeniden kanal tedavisi (retreatment) veya apikal rezeksiyon gibi işlemler uygulanabilir. Son çare olarak diş çekimi düşünülebilir.

Doğru bakım ve düzenli kontrollerle kanal tedavili dişler yıllarca, hatta ömür boyu sağlıklı şekilde ağızda kalabilir.

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır? Acıtır mı?

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun