6 Soruda Diş Apsesi

6 Soruda Diş Apsesi

Diş apsesi nasıl geçer?

Diş apsesinden şüphelenildiği durumlarda en kısa sürede diş hekimine muayene olunması gerekmektedir. Diş hekimi klinik ve radyolojik muayene ile apsenin sebebini teşhis eder. Sebebin ortadan kaldırılmasına yönelik doğru tedavi uygulanır.

Herhangi bir müdahale yapılmadan sadece ilaç kullanarak belirtilerin hafiflemesi,  apsenin tamamen geçtiği ve tekrarlamayacağı anlamına gelmez.

Diş apsesi, nadir durumlarda ciddi hatta ölümcül enfeksiyonlara sebep olabileceği için mutlaka diş hekimi ve gerekirse çene cerrahı tarafından tedavi edilmelidir.

Diş apsesi kaç günde geçer?

Apse temizlendikten sonra yüzdeki şişlik ve ağrı gibi şikayetler birkaç gün içinde geçecektir. Ancak diş hekiminiz 6 ay içinde dişinizin röntgeninin çekilmesini isteyerek apsenin etkilediği alanda kemik dokunun iyileşip iyileşmediğini kontrol etmek isteyebilir.

Diş apsesi tedavisi nasıl yapılır?

Diş apsesinin tedavisini yalnızca diş hekimleri yapabilir.

Akut enfeksiyonun yayılmasını önlemek için öncelikle diş hekiminizin reçete edeceği uygun antibiyotikler ile kontrolü sağlanır. Patlamaya yakın bir apse söz konusuysa apsenin açılarak drene edilmesi (akıtılması) ve diren uygulanması gerekebilir. Enfeksiyon kaynağı olan dişin, kanal tedavisi veya çekimi ile iltihap kaynağı tamamen kurutulur. Hasta, gerekli kontrollere çağrılır.

Diş apsesi için hangi antibiyotikler kullanılmalı?

Antibiyotikler diş hekimine danışılmadan kullanılmamalıdır. Diş hekimi apsenin durumunu değerlendirerek en etkili ve uygun antibiyotiği reçete edecektir. Diş hekimine danışmadan kullanılan antibiyotik hastayı iyileştirmediği gibi, vücuttaki mevcut bakterilerde direnç oluşturarak gelecekte kullanılacak antibiyotiklerin etkinliğini de azaltacaktır.

NH 1200x675 1 6 Soruda Diş Apsesi

Hamilelikte diş apsesi nasıl geçer?

Hamilelerde gerekli tedavi, hastayı takip eden kadın doğum uzmanının uygun gördüğü zaman aralığında ve uygun bulduğu ilaçlar kullanılarak gerçekleştirilir.

Diş apsesi patlaması nedir?

İltihabın ağız içinde diş eti üzerinde veya yüzde oluşan şişliğin en yoğun olduğu yerden akmasıdır.  Bu durum, iltihabın aktığı bölgeye komşu bir dişte veya dişlerde sorun olduğunu gösterdiği için diş hekimine muayene olunması gerekir. Unutulmaması gerekir ki ne kadar erken müdahale edilirse, dişin kurtarılma olasılığı o kadar artacaktır.

Bakırköy Hospitadent
Başhekim Dt. Selma KURTOĞLU