Ağız Koruyucu Nedir Nasıl Kullanılmalıdır?

Ağız Koruyucu Nedir Nasıl Kullanılmalıdır?

Ağız Koruyucular Hangi Amaçla Kullanılır?

Ağız koruyucuları alt ve üst çeneden herhangi birinin dişleri üzerine yerleştirilen, hastanın kendisinin takıp çıkardığı, yumuşak plastikten yapılmış malzemeden oluşur. Herhangi bir travmada veya erken temasta dişlerin veya diğer ağız içi dokuların zedelenmesini önlemek amacıyla kullanılmak için yapılır.

Ağız koruyucular kimler tarafından yapılmalıdır?

Ağız koruyucularının kullanım alanları birkaç tanedir. Bunlardan biri sporcuların bir kaza sonucu diş ve ağız dokularına zarar gelmemesi için kullanılmasıdır. Bu çeşit ağız koruyucuları spor malzemeleri satılan dükkanlardan temin edilebilir.

Diğer kısım ise diş hekimi tarafından yapılan ağız koruyucularını oluşturur. Ortodontik tedavi görmüş hastaların pekiştirme tedavisi için hastaya bu tür ağız koruyucuları yapılabilir.

Pekiştirme tedavisi; tamamlanan tedavinin geriye dönmemesi için yapılan tedaviye denir. Hasta hekiminin söylediği zaman aralığında plağını kullanmalıdır.

Gece plağı şeklinde, gece dişlerini sıkan, gıcırdatan(bruksizmi olan)hastalara dişlerini sıktıkları zaman üzerindeki basıncı hafifletmesi için yapılır.

Bu şekilde hasta gece dişlerini sıksa bile ağız koruyucusu basıncı absorbe edeceğinden dişlerde aşınma veya çene eklemlerin de ağrı şikayetlerinin önüne geçmiş oluruz bu plakların hangi çeneye yapılacağına diş hekimi karar verir.

Genellikle dişlerin daha çok olduğu çeneye yapar. Alt çenede dil rahatsız olmaması için üst çene tercih edilebilir. Sadece dişleri kapsayacağından damakta herhangi bir sıkıntı oluşturmaz.

Ağız Koruyucuları Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ağız koruyucuları kullanırken kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. Birden fazla kişide kullanılması halinde enfeksiyon taşıma ve bulaştırma riski vardır. Temizliğinin çok iyi yapılması gerekir.

Ağız Koruyucular nasıl temizlenmeli ve korunmalıdır?

Çıkarıldıktan sonra diş fırçası ile temizlenmeli ve su ile yıkanmalıdır, kurulanmalıdır. Çok sıcağa maruz kalmamalı, uzun zaman nemli ortamda durmamalıdır, yapısı bozulabilir.

Özel protez kutularında saklanmalıdır. Şeklinin deforme olmaması için üzerine sert ve ağır nesneler koyulmamalıdır, kırılması önlenmelidir.

Zamanla üzerinde bakteri birikmesi olacağı düşünüldüğünden 2 sene maksimum sonra yenilenmesi gerekmektedir.

Pendik Hospitadent
Başhekim Dt. Ömer KADIOĞLU