Beyazlatıcılı Diş Macunları Gerçekten Etkili Mi?

Beyazlatıcılı Diş Macunları Gerçekten Etkili Mi?

Beyaz ve parlak dişlere sahip olmak herkesin hayali ve bu hayali gerçekleştirmek için uygulanabilecek en basit ve ucuz yöntem olarak ilk akla gelen beyazlatıcı diş macunlarıdır.

Diş macunlarına beyazlatıcı olarak aşındırıcılar, peroksit ve bazı enzimler eklenmiştir. Diş macunlarının içindekiler kısmında okuduğumuz kalsiyum karbonat, dikalsiyum fosfat dihidrat, alümina, silika, sodyum bikarbonat aşındırıcı partiküllerdir. Aşındırıcı partiküller diş üzerinde biriken gıda artıklarını ve diş plağını uzaklaştırmak için diş macunlarında bulunması gerekli maddelerdir. Aşındırmadan beyazlatma yapan maddeler ise peroksit, sitrat, pirofosfat, heksametafosfat, yüzey aktif madde ve enzimlerdir. Ayrıca diş macunlarına ilave edilen hidroksiapatit diş minesi üzerindeki çukurcuklara çökerek dişlerin daha beyaz ve parlak görünmesini sağlar.

Beyazlatıcı diş macunları sadece dış renklenmelere etki edebilir. İçsel renklenmelere herhangi bir etkisi söz konusu değildir.

Günümüzde beyazlatıcı diş macunu olarak tanıtılan diş macunlarının çoğu aşındırıcı etki göstererek dişleri beyazlatır. Büyük partiküllü aşındırıcı içeren bu diş macunlarıyla uzun süreli dişleri fırçalamak diş minesini aşındırır ve renklenmeye karşı daha savunmasız hale getirir. Netice olarak incelen mine tabakasına sahip dişler hassaslaşır ve hedefimizin aksine daha sarı görünür.

Beyazlatıcı diş macunları günde en fazla bir kere kullanılabilir. Bu uygulama gece yatmadan önce değil, gündüz uygulanan fırçalama işlemlerinden birinde kullanılmalıdır.

Diş rengimizin saç ve ten rengi gibi kalıtımsal ve size özel olduğunu unutmamak ve sahip olduklarımızla mutlu olmak gerekir. Yine de daha beyaz dişlere sahip olmak istiyorsanız diş hekiminizin uygulayacağı beyazlatma işlemi en etkili ve zararsız yöntemdir.

Bakırköy Hospitadent
Başhekim Dt. Selma KURTOĞLU