Çapraşık Diş Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çapraşık Diş Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çapraşık dişlerin mutlaka düzeltilmesi gerekir mi?

Dişlerin çapraşık olması, gülümseme estetiğini bozduğu gibi dişlerin yeterince temizlenmesini zorlaştırdığı için çürük riskini artırmakta ve diş çevresi dokuların sağlığını olumsuz etkilemektedir. Uzun vadede iyi bir ağız diş sağlığı ve güzel bir gülümseme için ortodontik tedavi uygulamak gerekir.

Ortodontik tedaviler, çapraşık dişlerin düzeltilmesinden başka ne gibi tedavileri içerir?

Ortodontik tedavilerin kapsamı oldukça geniştir. Diş çapraşıklığı dışında, seyrek dişler de çiğneme fonksiyonu ve diş çevresi dokuların sağlığını tehdit eder.  Ayrıca, İmplant, köprü, kaplama gibi protetik tedavilerin öncesinde, dişlerin doğru konumlandırılması için ortodontik tedaviye sıkça ihtiyaç duyulmaktadır.

Çürük veya travma nedeniyle erken kaybedilen süt dişlerinin yerlerinin korunması, süt dişinin yerine gelecek sürekli dişin normal şekilde sürebilmesi için önemlidir. Takıp çıkarılabilen veya sabit olarak dişlere yapıştırılan apareyler ile sürekli dişlerin geleceği boşluklar korunur.

Üst çene veya alt çenenin, normalden önde veya geride olduğu iskeletsel problemlere sahip bireylerin mutlaka erken yaşlarda (9-15)  tedavi edilmesi gerekir. Bu tedavilere dentofasiyal ortopedi diyoruz ki, günümüzde ortodonti biliminin tam adı ‘ortodonti ve dentofasiyal ortopedi’dir. Çene problemi olan ve tedaviye geç kalınmış yetişkin hastalarda ise tel tedavisinin ardından çeneler cerrahi operasyon ile dokuların imkan verdiği miktarda yeniden konumlandırılır.

Bireylerde ortodontik tedaviye ihtiyaç olduğu nasıl anlaşılır?

Kısaca açıklamak gerekirse, dişleri çapraşık veya seyrek olan, diş eksikliği, diş fazlalığı veya gömülü dişleri bulunan, gülümseme esnasında dişleri çok az veya çok fazla görünen, üst çene ve/veya alt çenesi normalden ileri veya geride olan bireylerin ortodontik tedaviye ihtiyacı vardır diyebiliriz.

blog icerik 28652782609 Çapraşık Diş Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Diş teli ile ortodontik tedavi her yaşta uygulanabilir mi?

Problem sadece dişlerle ilgiliyse yani çenelerde iskeletsel bir problem yoksa, evet, dişler diş teli ile her yaşta düzeltilebilir. Ancak, büyüme gelişimin devam ettiği 9-15 yaş arası çocuk hastalarda hem dişler hem de çenelerin düzeltilmesi mümkündür ve yetişkin bireylere göre tedavi daha hızlı sonuçlanır. Bu nedenle ortodontik tedavilere geç kalınmadan başlanması çok önemlidir.

Ortodontik tedavi ne kadar sürer?

Dişlerin çene içinde hareketi ve çenelerin yeniden konumlandırılması esnasında diş ve kemik dokunun zarar görmemesi ve biyolojik olayların ideal şekilde gerçekleşebilmesi için ortodontide kuvvetler belli limitler dahilinde uygulanır. Bu nedenle ortodontik tedavilerde çok kısa sürede sonuç alınamaz. Problemin şiddetine, hastanın yaşına ve tedaviye gösterdiği uyuma bağlı olarak tedavi süresi oldukça değişkendir, bu sürenin 6 ay ila 3 yıl arasında olduğu söylenebilir.

Ortodontik tedaviler pahalı mıdır?

Ortodontik tedavi hastaya iyi bir ağız bakımı ile ömür boyu sorunsuz şekilde kullanacağı dişler sunar ve hastayı ileride karşılaşacağı ağız diş sağlığı problemlerinde yapılacak olan dolgu, çekim, implant, protez gibi toplamda çok daha yüksek ücretler gerektiren tedavilerden kurtarmış olur. Bu nedenle ağız diş sağlığını ömür boyu garantiye almanın yanında, güzel bir gülümseme ve yüz estetiği elde edilmesini sağlayan ortodontik tedavilerin pahalı olduğu söylenemez.

Bakırköy Hospitadent
Başhekim Dt. Selma KURTOĞLU