Diş Cilası Hakkında Bilinmeyenler

Diş Cilası Hakkında Bilinmeyenler

Diş temizliği, diş taşı temizliği ve diş cilası (polisaj) olmak üzere 2 aşamadan oluşur. Diş temizliği, diş hekimi tarafından diş ve diş etlerine zarar vermeden yapılan zaman içinde dişlerde birikmiş plak (içinde bakteri birikmiş yiyecek atıkları) ve diş taşlarının uzaklaştırılması işlemidir.

Polisaj (Diş Cilası) Nasıl Yapılır?

Polisaj adı verilen diş cilası işlemi, dişlerin üzerinden diş taşları tamamen temizlendikten sonra yapılır. Diş hekiminin elektrikli fırça yardımı ile dişlerin üzerinden teker teker geçerek yaptığı bu 15-20 dakikalık işleme diş cilası denir. Bu işlemde, diş fırçasına benzer bir fırça ile özel cila pastası yardımı ile dişlerdeki plak, leke ve dişlere dışarıdan yapışan ve renklenme oluşturan besin artıklarının ağızdan ve dişlerden uzaklaştırılması amaç edilir.

Diş hekimliğinde kullanılan başka tür cilalar da mevcuttur. Bunlar ağza takılan protezlerin ve yapılan dolguların cilalanma işlemidir. Protez yapımlarında ilk önce yapılan protezin teknisyen tarafından cilalanması ve daha sonra hastaya uygulanması gerekmektedir.

teeth 580472041 1000 Diş Cilası Hakkında Bilinmeyenler

Diş Cilasının Ağız Kokusuna Etkisi

Ayrıca yapılan cila işlemleri sonrasında plak birikimi az olacağından ağız kokusu önlenmiş, eğer hastanın ağız kokusu problemi varsa minimum düzeye indirilmiş olacaktır.

Yapılan dolgular da ise dolgu amalgamsa 24 saat sonra, kompozit yani ışınlı beyaz dolguysa hemen cilalanması gerekir. Ağız içinde yapılan bu diş cilalama işlemi özel cila lastikleri ile yapılır. Herhangi bir ağrı hissedilmez.

Bütün bu diş cilası işlemlerinin yapılmasındaki amaç, dişlerin hem dil yüzeyini pürüzsüz bir şekilde gelerek hastayı rahatsız etmemesi hem de yiyecek artıklarının dişlerin yüzeyinde birikip çürük, diş taşı veya dişeti rahatsızlığı oluşturmamasını sağlamaktır.

Diş fırçalama işlemi bir nevi hastanın kendi dişlerini cilalaması anlamına gelir. Aynı amaca yönelik olarak, hastanın sabah ve akşam günde 2 kez olmak üzere her bölgeden 10 kere geçecek şekilde, dairesel hareketlerle dişlerinin yüzeylerinin temizlenmesi ve bu işlemin düzenli olarak tekrarlanması ağız ve diş sağlığı oldukça önemlidir.

Mecidiyeköy Hospitadent
Başhekim Dt. Yiğit Emrah KURT