Diş Eksikliklerinin Tedavisinde İmplant Uygulaması

Diş Eksikliklerinin Tedavisinde İmplant Uygulaması

İmplant nedir? İmplantlar hangi durumlarda, kimlere uygulanır?

“İmplant, diş eksikliklerinde çene kemiklerinin içerisine yerleştirilen titanyumdan yapılmış özel vidalardır. İki parçadan oluşurlar. Birincisi cerrahi işlemle yerleştirilen çene kemiğinin içerisine yerleştirilen titanyum kısımdır. İmplant zaten “implante etmek” sözünden gelir. İkinci kısım ise bunun üstünde, üst yapısını sağlayan protez kısım. İmplantlar diş eksikliği olan bireylere uygulanıyor ama uygulanamayacak kişiler de var.  Çene ve yüz gelişiminin mutlaka tamamlanmış olması gerektiği için implant yapılacak kişinin mutlaka 18 yaşın üzerinde olması gerekiyor. Eğer kişi bu yaşın altında dişini kaybettiyse, yer tutucu dediğimiz özel uygulamalarla eksik dişin olduğu bölgeye diğer dişlerin yatmasını ya da üstteki dişin sarkmasını önlemek amacıyla özel apareyler yapılıyor. Böyle hastanın beklenmesi sağlanıyor ya da daha küçük yaştaysa belki ortodontik tedavi bir alternatif olarak düşünülebiliyor. Erişkin bireylerde çok sıra dışı bir durum olmadığı sürece hemen hemen herkese implant yapılabiliyor. Burada bizim dikkat etmemiz gereken grup diyabet hastalarıdır. Diyabet hastalarına yapılamaz demiyoruz. Bu hastalara implant yapılabilmesi için diyabetinin regüle olmuş olması, yani kontrol altında olması çok önemli. Ayrıca, yine çeşitli sebeplerden dolayı kan sulandırıcı kullanan hastalar için doktorlarıyla konsültasyon içerisine girmemiz gerekiyor. Kemik erimesine bağlı tedavi görenlerde de benzer şekilde doktoru ile görüşerek yapılabilir diyoruz.

İMPLANT TEDAVİSİNİN AVANTAJLARI

– İmplantın avantajları nelerdir?

“Bu avantajları eksik dişlerle ilişkilendirerek açıklayabiliriz. Hastanın dişlerinin büyük bir kısmı var ve sadece bir bölümünde dişsizliği varsa implant köprü uygulamasına karşı avantaj sağlıyor. Köprü uygulamasında tek diş eksikliği var diyelim, yandaki iki diş küçültülüyor ve bunun üzerine kaplama-köprü yapılıyordu. Oysa şu anda bu iki dişin küçültülmesine (hekim olarak) gönlümüz çok razı olmadığı, özellikle de bu dişler sağlamsa implant avantajlı görünüyor. Bir grup hastamız da var ki, bunlar total dişsiz. Total dişsizlik demek, bir kişinin gerçekten estetik açıdan, fonksiyon açısından, (hem çiğneme hem de konuşma) ciddi kayıp olabiliyor. Aynı zamanda da tabi ağzının içerisinde bir kalabalıkla hayatınızı devam ettirmek zor bir şey olsa gerek. Çok sayıda implant yaparak total dişsiz hastaları tamamıyla sabit dişlerine kavuşturabiliyoruz. Eğer çeşitli nedenlerle implant yapamıyorsak, hareketli protez yapıp ama implant ile destekleyip, klikli sistemlerle en azından tutuculuk sağlayıp çok daha artı avantajlı şeklinde kullanma şansına sahip oluyor hastalar”

 İMPLANT UYGULAMASINDA AĞRI HİSSEDİLMEZ

– Diş implantı uygulamasında acı hissedilir mi?

“Diş hekimliğinde ağrı zaten herkesin fobisi ama artık şunu çok net söyleyebilirim ki, gelişen teknoloji anasteziyi de etkiledi. Sadece implant değil, hangi uygulama olursa olsun hiçbir şekilde hastalar ağrı duymuyorlar. Diğer yandan ağrı duymaktan öteye, koltuğa oturmaktan yana tedirginliği olan bireylerde olabiliyor. Bunlar için de genel anestezi imkânı var. Bunun için uygun altyapı ve ekibi olan hastanelerimiz var. Uygulamada zaten yatmayı zaten gerektiren durum söz konusu değil ama hasta çıktıktan sonra orada kalabileceği bir ortam sağlanıyor. Bir de sedasyon dediğimiz uykuyla uyanıklık arasında hastayı tam uyutmadan ama işlemi hastaya hiçbir şekilde hissettirmeden yapabilmek üzere de imkânlar var.”

SAĞLIK TURİZMİNDE DİŞ TEDAVİLERİNİN YERİ

– Daha çok hangi ülkelerden hastalar ülkemizi tercih etmektedir?

“Türkiye’ye dünyanın birçok yerinden hasta geliyor. Özellikle de gurbetçilerimizin yoğun yaşadığı Almanya, Fransa, Belçika, İsviçre gibi ülkelerden… Aslına bakarsanız sadece bunlarla da sınırlı değil, Arap ülkelerinden, Uzak Doğu’dan, Çin’den, Kore’den hasta geliyor. Neden tercih ediyorlar? Çünkü bu noktada fiyat performans olarak düşündüğünüz zaman, gerçekten iyi, kaliteli bir hizmet alıyorlar. Kendi ülkeleriyle kıyasladığımız zaman daha uygun fiyata elde etme şanslarına sahipler. Elbette ulaşım, konaklama gibi çeşitli teşvik edici uygulamalar da yapılıyor. Elbette implantlar çok revaçta olan tedavilerden.”

AYNI GÜN İÇERİSİNDE BİLE PROTEZ TAKILABİLİR!

– Yurt dışından gelen hastalar implant tedavisi için ne kadar süre ayırmalı?

“Gelişen teknolojiyle uygulamalar gerçekten ileri boyutlara vardı. Gelen hastanın eğer ağız yapısı implant için hazırsa, aynı gün içerisinde protezini bile takıp gönderme şansımız olabiliyor. Çünkü elimizde dijital teknolojiyle çalışan diş hekimliği altyapısı var. Öncelikle dijital ortamda hastanın ağız içerisinden taramaları yapılıyor, protez planlaması yapılıyor ve buna uygun implant planlanıyor. Hastanın implantları yerleştirildikten sonra -ki bu yerleştirme aynı gün içerisinde, birkaç saat içerisinde- rahatlıkla gerçekleşebiliyor. Bu süreç içerisinde hemen protezi de ilgili arkadaşlar tarafından hazırlanıyor ve işlem biter bitmez hemen hızlıca hastanın ağzına protezin yapıştırılması söz konusu olabiliyor. Elbette her hastanın durumu farklıdır. Her gün her hastaya her dakika olabilecek bir şey değil.”

– Hastanın çene kemiğinin yapısı hemen implant uygulamaya elverişli değilse nasıl bir yol izleniyor?

“Bazen diş çekimleri yapılıp, aynı anda implant için çene kemiği hazırlanıp  implantlar yerleştirilebiliyor. Bu süre içerisinde biz hastalarımıza geçici protezler yapıyoruz. Bazı hastalarda ise kemikte yetersizlikler olabiliyor. İmplant dediğimiz şey, basitçe anlatmak gerekirse bir küçük metal vida. Bunun tamamıyla çene kemiğinin içerisinde dört taraftan kemikle sarılı olması gerekiyor. Eğer kemik yetersizse özel tekniklerle çene kemiğinde, kemik elde etmesi yapıyoruz. Örneğin; üst çenede sinüs yükseltmesi dediğimiz bir işlem yapıyoruz. Yine eğer ön-arka yönde incelik söz konuysa, bone splitting dediğimiz bir teknikle yine çene kemiğinde geliştirmeler yapabiliyoruz. Box tekniği diye ayrı bir tekniğimiz var. Uygunlaştırmak için çeşitli teknikler var. Bunlar yapılarak hasta implant olabilecek pozisyona getiriliyor.”

– İmmediat implant yöntemi ve all on four yöntemi nedir?

“Eğer kemikte ciddi bir eksiklik varsa ve çeşitli sebeplerden kaynaklı kemikte kazanım sağlayamıyorsanız ön bölgeye 2 tane düz, 2 tane de açılı olmak üzere toplamda 4 tane implant yerleştirip, bunun üzerine sabit bir protez yapılması tekniğine all on four tekniği deniyor. Burada hareketli bir protez söz konusu. İmmediat tekniğinde ise immediat ifadesi, hemen demek yani dişleri çekip hiç beklemeden hemen aynı gün içerisinde yapılmasına immediat implant deniyor. Protetik açıdan baktığımızda da implantın yerleştirilip hemen üstüne protez konmasına immediat ifadesi kullanılıyor. Her ikisi de tarafımızdan yapılabiliyor.” .

– İmplant yaptıracak hastalara ne söylemek istersiniz?

“Kullanılan implantın kalitesi çok önemli. Çünkü gerçekten çok fazla sayıda implant var. Keza aynı şekilde kurumun yaptığı implantı ya da hekimin yaptığı implantı sonuna kadar takip etmiş olması ve herhangi bir problemle karşılaştığında çözüme yönelik çalışmalarda bulunmuş olması çok önemli. Hastaların buna da dikkat etmesi çok isterim gerçekten.”

Fatih Hospitadent
Başhekim Dt. Ayça TENLİ KURT