Eksik dişlerin ağız sağlığına etkisi nedir?

Eksik dişlerin ağız sağlığına etkisi nedir?

Eksik dişler estetik, fonksiyon kaybı ve çeşitli  deformasyonlara neden olur. Eksik diş görüntüsü kişinin öncelikle gülüşünü bozarak kişinin öz güveninin azalmasına, sosyal ilişkilerinde zorluklara neden olur. Ayrıca dudak ve yanakların çökmesine ve kırışmasına neden olarak yüzde daha yaşlı ve zayıf bir görüntü oluşturur. Eksik diş bölgesinde komşu dişlerin devrilmesine, karşıt dişlerin eksik diş bölgesine uzamasına ve dolayısıyla çiğneme fonksiyonunun azalmasına neden olmaktadır. Ayrıca devrilen ya da uzayan dişlerde temizlik ve bakım zorlaşacağı için çürük, hassasiyet, diş eti iltihabı nedeniyle  ağrı ve diğer dişleri kaybetme riski de artmaktadır. Eksik dişler nedeniyle alışılmış çiğneme düzeni de değişeceği için çene eklemlerinde ağrı, ses, kilitlenmeler oluşabilir. Son olarak eksik diş bölgesinde çiğneme fonksiyonu olmadığı için çene kemiğinde rezorpsiyon dediğimiz incelme ve erimeler olmaktadır. Diş eksiklikleri ayrıca diğer dişlerin aralarının açılmasına ve dişlerin orta hattı ile yüzün orta hattı arasında uyumsuzluğa ve asimetrik görünüme yol açabilir. Ancak 3. büyük azı (20 yaş dişi) dişlerinin çekimi ya da eksikliği eksik diş olarak değerlendirilmemektedir.

Eksik dişler diğer dişlerin kaybına yol açar mı?

Eksik diş bölgesinde komşu dişlerin devrilmesine, karşıt dişlerin eksik diş bölgesine uzamasına ve dolayısıyla çiğneme fonksiyonunun azalmasına neden olmaktadır. Ayrıca devrilen ya da uzayan dişlerde temizlik ve bakım zorlaşacağı için çürük, hassasiyet, diş eti iltihabı nedeniyle  ağrı ve diğer dişleri kaybetme riski de artmaktadır.

Eksik dişlerin yerine mutlaka diş yaptırmak gerekli midir?

Eksik dişlerin yerine bahsettiğimiz riskler nedeniyle diş kaybı sonrası en kısa sürede diş yaptırmak gereklidir.

Eksik diş yerine İmplant yapılabilir mi?

Eksik dişin yerine uygulanabilecek en sağlıklı tedavi alternatifi İmplanttır.  İmplant avantajları ve klasik protetik tedavilere kıyasla konfor üstünlüğü nedeniyle de diş hekimleri ve  hastalarımız tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir. Aşırı derecede iltihaplanmış, çene  kemiğinde defektler vb. durumlar oluşturmuş dişler dışında eksik dişlerin yerine İmplant uygulanabilir. Zamanlama olarak ise implant diş çekimiyle birlikte veya çekim sonrası çekim bölgesinin yumuşak ve sert doku iyileşmesinin tamamlanmasının ardından uygulanabilir. Bu noktada kişiden kişiye, dişten dişe değişen faktörler göz önünde bulundurularak implant yapım zamanına karar verilmektedir.

Eksik dişlerin yerine ne gibi tedaviler yapılabilir?

Eksik dişlerin sayısına ve ağız içi konumuna göre klasik köprü ve hareketli takıp çıkarılabilen tam veya bölümlü protezler veya avantajları nedeniyle günümüzde daha çok tercih edilen İmplant tedavisi uygulanabilir.

Kayseri Hospitadent
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı
Dr. Dila ÇELİKKOL