Hamilelikte Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Tedaviler

Hamilelikte Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Kadınların en hassas dönemlerinden biri olan hamilelik sürecinde vücuttaki hormon seviyesinin artmasıyla birlikte diş ve diş etleri hassaslaşıyor. Bu dönemde, anne adayının vücudunda değişen dengeler diş eti hastalıklarına ve diş çürümelerine sebep oluyor. Anne adaylarının, diş sağlığına her zamankinden daha fazla özen göstermeleri gerekir, çünkü hamilelik sırasında oluşan uzun süreli diş eti hastalıkları ileriki zamanlarda diş kaybına sebep olabilir. Hamilelik sırasında artan progesteron ve östrojen hormonlarının etkisiyle, diş etleri kolay kanayan hassas bir hal alabilir. Bu duruma hamilelik gingivitisi denilmekte. Hamilelik gingivitisi ilerlediğinde dişlerde sallanma ve kayıplar da oluşabilir. Hamilelik gingivitisi genellikle hamileliğin 2. ayında başlayıp 8. ayında en üst seviyeye çıkar, doğumdan sonra da kendiliğinden iyileşir. Hamilelikte diş ağrısı yukarıda yazan hassasiyet sebeplerinden meydana gelebilir.

Hamilelik Ağız Sağlığını Nasıl Etkiler?

Hamilelik sırasında ağız ve diş sağlığında değişikler olur ancak hamilelikte anne adayının dişlerinde kalsiyum kaybı olacağı ve anne adayının her hamilelikte diş kaybedeceği doğru değildir. Bu dönemdeki en önemli değişiklik, hormon (östrojen ve progesreton) düzeylerindeki artıştır.

Bu duruma paralel olarak da dişler üzerindeki plak birikimi artar. Eğer plak etkin şekilde uzaklaştırılmazsa diş eti iltihabı (diş etlerinde şişlik, kanama, kızarıklık) oluşur. ‘hamilelik gingivitisi’ adı verilen bu durum hamile kadınların çoğunluğunu özellikle 2. ve 3. aylık dönemlerinde farklı şiddetlerle etkiler. Hamilelik öncesinde de var olan gingivitisin şiddeti hamilelikle birlikte artabilir ve periodontitise ilerleyebilir. Dişlerin etkin olarak bakımı ve temizlenmesi, dengeli beslenme ve düzenli diş hekimi ziyareti ile diş eti iltihabı ve buna bağlı olarak hamilelikte diş ağrısı önlenebilir.

Diş Hekimine Ne Zaman Gitmelidir?

Hamilelik planlanıyorsa kontrol için öncesinde diş hekimine gidilmelidir. Hamilelik sürecinde sorun çıkarabileceği düşünülen tüm dişlerin tedavileri gerekiyorsa, hamilelik öncesinde yapılmalıdır. Hamilelik öncesinde yapılmayan tedaviler, hamilelik döneminde hassaslaşan diş etleri ile birlikte açığa çıkar var ve bu dönemde anne adayını zorlar.

Hamilelik Sırasında Yapılmaması Gereken İşlemler

Günlük ağız ve diş bakımı kesinlikle aksatılmamalı.

Günde en az iki kez diş fırçası ve diş ipi kullanarak etkili diş bakımı yaparak plak birikimine engel olunmalı.

Ağız gargaraları ya da ılık tuzlu su ile gargara yapılmalı.

Ilık tuzlu su diş etlerini rahatlatır ve diş eti hassasiyetini azaltır. Belirli aralıklarla ılık tuzlu su ile gargara yapılmalı.

Hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında rutin diş hekimi kontrollerine gidilmeli.

Çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınılması gerekmektedir.

Kaliteli ve yumuşak kıllara sahip diş fırçası kullanılmaya özen gösterilmeli.

Şekerli yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalı.

Kusma sonrası ağızda oluşan asidik ortamı yok etmek için dişler fırçalanmalı.

 

Hamilelik sürecinde tüm işlemler yapılabilir. Herhangi bir diş tedavisi için en uygun zaman 4. ve 6. aylar arasındadır. Acil olmayan işlemler hamilelik sonrasına ertelenebilir. Ancak ağrının eşlik ettiği acil durumlarda tedavi, hamileliğin herhangi bir döneminde de yapılabilir. Bu durum anne adayının dişlerinde oluşan sorunla ilgili olarak değişkenlik gösterir.

Dişler Hamilelik Sırasında Daha Çabuk Mu Çürür?

Hamilelik döneminde anne adayının vücudundaki dengenin değişmesi dişlerin daha çabuk çürümesine uygun bir ortam yaratır. İlk aylarda görülen bulantı ve kusma hem ağızda asidik bir ortam oluşturur hem de ağız bakımına yeterince özen gösterilmemesine neden olur. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi, diş etlerinin çabuk kanaması sebebiyle dişleri fırçalamaktan kaçınılması dişleri çürümeye daha yatkın hale getirebilir. Günde en az 2 kere dişler fırçalanmalı, diş ipiyle temizlenmelidir. Sabah diş fırçalamak rahatsızlık veriyor ise ağız suları veya gargaralar kullanılabilir. Bu dönemde diş hekimi kontrolleri de aksatılmamalıdır.

Hamilelik Süresince Diş Tedavisi Yapılır Mı?

Gebelik 3 dönemden oluşur:

İlk üç aylık dönem: Bu dönem annenin ve bebeğin çok hassas olduğu bir dönemdir. Gereksiz müdahaleler düşüğe sebep olabilir. Sadece çok acil müdahalelerin yapılacağı dönemdir. Diş hekimi, bebeğe zarar vermeyen ilaçlarla tedaviyi sağlayacaktır.

İkinci üç aylık dönem: Bu dönem, hamilelik sonuna kadar ertelenmesi uygun olmayan diş çekimi, kanal tedavisi, diş taşı temizliği vb. pek çok tedavinin yapılması için en uygun olan dönemdir. Anne adayları ilk ve son döneme göre bu dönemde kendisini ve bebeğini daha güvende hissetmektedir.

Üçüncü üç aylık dönem: Bu dönemde bebek anne karnında oldukça büyümüştür ve doğum yaklaşmıştır. İlk üç aylık dönemde olduğu gibi, acil tedaviler dışında müdahale edilmemesinde fayda vardır. Kullanılan ilaçlar ya da annenin yaşayabileceği stres ve heyecan erken doğum riski oluşturabilir. Gebelik esnasında acil bir diş probleminin ortaya çıkmasını engelleyebilmek için yapabilecek en basit şey, rutin diş hekimi kontrollerinizi yaptırmaktır, hamilelik süresince beslenmenin hem anne adayının hem de bebeğinin ağız ve diş sağlığı üzerinde etkili olduğu bir gerçektir. Anne adaylarının diş sağlığı için protein, A vitamini, C vitamini, D vitamini, Kalsiyum ve Fosfor yönünden zengin gıdaları tüketmeleri gerekmektedir.

Hamilelikte Diş Ağrısı

Hamilelik döneminde, normal zaman dışındaki beslenme düzeni ve hormonal denge vücudu hassaslaştırır. Bu sayede dışarıdan gelen bakterileri vücut hızlıca içine işler. Gebelik öncesinde ve ya sırasında ağız ve diş bakımını ihmal eden anne adayları hamilelik sırasında şiddetli diş ağrıları gibi problemlerle karşılaşabilir. Hamilelikte diş ağrısı genellikle görülen bir durumdur.

Hamilelik Döneminde Diş Ağrısının Nedenleri

Hamilelik öncesinde ve sırasında vücudun hassasiyetinin artması, diş ağrısına sebep olabilecek durumların zeminini hazırlamaktadır. Burada önemli iki nokta bulunmaktadır:

  • Hamilelik döneminde besin tüketimi normalin dışına çıkar ve fazlalaşır. Bu tüketim genellikle karbonhidrat ağırlıklı olur. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme ve ağız ve diş sağlığının ihmal edilmesi ile birlikte diş etlerinde plak oluşumu başlar, plak oluşumu çoğaldıkça diş eti kanamaları, şişmeleri ve diş çürükleri de zaman içerisinde kendini gösterir.
  • Hamilelik döneminde değişen hormonlar yüzünden diş hassasiyetinde artış hissedilir. Yalnızca diş hassasiyeti değil vücudun genelinde hassasiyet görülür.

Hamilelik öncesinde ağız ve diş bakımı yaptırarak hamilelik sırasında oluşabilecek sorunların önüne geçilebilir. Anne adayları ağız ve diş bakımını ihmal etmeyerek rutin haline getirirse gebelikte diş ağrısı gibi problemlerle karşılaşma riski çok düşük olur.

Hamilelikte Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamilelik döneminde karşılaşılan diş ağrısı için çözümler, ağrının derecesi ve hamileliğin hangi döneminde bulunulduğu gibi etkenlere göre değişkenlik gösterir. Anne adayı diş ağrısı sorunu ile karşılaştığında ilk olarak diş hekimine başvurmalıdır. Hekimine gidene kadar ağrı dayanılmaz bir boyuta gelirse, hafifletmek için aşağıdaki uygulamalar uygulanabilir:

–         Ilık tuzlu su ile gargara yapılabilir.

–         Diş ağrısını tetikleyecek çok sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınılabilir.

–         Yanağa soğuk kompres uygulanabilir.

Hamilelikte diş ağrısına sebep olan problemler tedavi edildikten sonra düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmesine özen gösterilmelidir.

SIKÇA SORULAN SORULAR:

Hamilelikte ağız ve diş bakımı nasıl yapılmalıdır?

Hamilelik süresince yapılması gereken kişisel ağız ve diş bakımı, normal dönemde olduğundan daha farklı değildir. Dişler günde en az 2 kez fırçalanmalıdır. Fırçalamaya ek olarak diş ipi ve yardımcı gargaralar kullanılmalıdır.

Hamilelikte diş kaybı yaşanır mı?

“Her çocuk bir diş götürür” düşüncesi ne yazık ki ülkemizde yaygın bir kanıdır. Ancak bu doğru değildir. Ağız ve diş bakımlarını doğru ve düzenli yapan bir anne adayı için böyle bir durum söz konusu değildir.

Hamilelikte bulantı ve kusma dişlerde aşınmaya sebep olur mu?

Kusma sonucu mideden ağza gelen mide asidi dişlere zarar verebilir. Dişlerde aşınma ve hassasiyeti engellemek için kusma sonrası ağız mutlaka bol su çalkalanmalı ve asit miktarı düşürülmelidir. Kusma olduktan sonra fırçalama için 20 – 30 dakika beklenmelidir. Hemen diş fırçalama yapılmaz. Çünkü hemen fırçalama, mide asidi temas dişin yüzeyinin daha çok zarar görmesine sebep olabilir.

Hamilelik sırasında diş ağrısı olursa ne yapılması gerekir?

Diş ağrısı, ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemlerin en temel habercisidir. En kısa zamanda diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Müdahale gerektiren bir durum var ise jinekoloğunuz ve diş hekiminiz ile beraber bir program yapılabilir.

Hamilelik sırasında hangi dönemde diş tedavileri yapılabilir?

Hamilelik süresince müdahale edilmez ise anneye daha çok zarar vereceği düşünülen acil durumdaki dişlerin tedavileri yapılabilir. Tedaviler için en uygun dönem, hamileliğin  3-6 ay arası dönemidir. En doğrusu  hamileliğin hangi döneminde olursa olsun diş hekimi ve kadın doğum uzmanının birlikte tedavinin türüne ve  kişiye göre karar vermesidir.

Hamile bir hastanın dişi uyuşturulabilir mi?

Bu süreçte lokal anestezi uygulanabilir.

Hamile bir hastanın diş röntgeni çekilebilir mi?

Çok acil bir durumda ve röntgen tetkiki şart ise gerekli önlemler (kurşun önlük vb. ) alınarak çekilebilir.

Hamile bir hastaya diş tedavisi yapılabilir mi? Hangi tedaviler yapılabilir?

  • 1-3 aylık dönemde: Gereksiz müdahalelerden kaçınmak gerekir. Fakat acil tedavi gerektiren dişlerin çekimi, kanal tedavisi gibi tedaviler yapılabilir.
  • 3-6 aylık dönemde: Bu dönemde hamilelik sonuna kadar ertelenmesi uygun olmayan diş çekimi, dolgular, kanal tedavileri vb. pek çok tedavi yapılabilir.
  • 6-9 aylık dönemde: Bu dönemde  ilk üç aylık dönemde olduğu gibi, acil tedaviler dışındaki müdahaleler doğum sonrasına ertelenmelidir.

Hamilelik sonrası hemen diş tedavisi yapılır mı?

Hamileliğin sonlanması ile vücut üstündeki metabolik baskı ortadan kalkar. Anne kendini iyi hissettiği andan itibaren tedavilerine başlayabilir.

Diş hekimine ne zaman gidilmelidir?

Hamilelik planlanıyorsa kontrol için diş hekimine gidilmelidir. Hamilelik sürecinde sorun çıkarabileceği düşünülen tüm dişlerin tedavileri gerekiyorsa diş taşı temizliği hamilelik öncesinde yapılmalıdır.

Hamilelik sırasında yapılmaması gereken işlemler var mıdır?

Hamilelik sürecinde tüm işlemler yapılabilir. Herhangi bir diş tedavisi için en uygun zaman 3. ve 6. aylar arasındadır. Acil olmayan dental işlemler hamilelik sonrasına ertelenmelidir. Ancak hamilelik döneminde diş ağrısının eşlik ettiği acil durumlarda tedavi hamileliğin herhangi bir dönemin yapılabilir.

Dişler hamilelik sırasında daha çabuk mu çürür?

Hamilelik döneminde vücuttaki dengenin değişmesi dişlerin daha çabuk çürümesine uygun bir ortam yaratır. İlk aylarda görülen bulantı ve kusma hem ağızda asidik bir ortam oluşturur hem de ağız bakımına yeterince özen gösterilmemesine neden olur. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi, diş etlerinin çabuk kanaması sebebiyle dişleri fırçalamaktan kaçınılması dişleri çürümeye daha yatkın hale getirebilir. Günde en az 2 kere dişler fırçalanmalı, diş ipiyle temizlenmelidir. Sabah diş fırçalamak rahatsızlık veriyor ise ağız suları veya gargaralar kullanılabilir.

“Hamileyken Antibiyotik Kullandım” bebeğimin dişleri etkilenir mi?

Bebeğin diş gelişimi anne karnında başlar. Kullanılan ilaçlar bebeğin diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. ‘ Tetrasiklin’ grubu antibiyotikler bebeğin dişlerinde renklenmelere neden olur, hamilelikte kullanılmamalıdır. Diğer antibiyotiklerin dişlerde renklenme yaptığı kanıtlanmamıştır.

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.