Hamilelikte Diş Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hamilelikte diş bakımı hakkında

Hamilelikte Diş Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hamilelikte ağız ve diş bakımı nasıl yapılmalıdır?

Hamilelik süresince yapılması gereken kişisel ağız bakımı, normal dönemde olduğundan daha farklı değildir. Dişler günde en az 2 kez fırçalanmalıdır.  Fırçalamaya ek olarak diş ipi ve yardımcı gargaralar kullanılmalıdır.

Hamilelikte diş kaybı yaşanır mı?

“Her çocuk bir diş götürür” düşüncesi ne yazık ki ülkemizde yaygın bir kanıdır. Ancak bu doğru değildir. Ağız bakımlarını doğru ve düzenli yapan bir anne adayı için böyle bir durum söz konusu değildir.

Hamilelikte bulantı ve kusma dişlerde aşınmaya sebep olur mu?

Kusma sonucu mideden ağza gelen mide asidi dişlere zarar verebilir. Dişlerde aşınma ve hassasiyeti engellemek için kusma sonrası ağız mutlaka bol su çalkalanmalı ve asit miktarı düşürülmelidir. Kusma olduktan sonra fırçalama için 20 – 30 dakika beklenmelidir. Hemen diş fırçalama yapılmaz. Çünkü hemen fırçalama, mide asidi temas dişin yüzeyinin daha çok zarar görmesine sebep olabilir.

Hamilelik sırasında diş ağrısı olursa ne yapılması gerekir?

Diş ağrısı ağız sağlığı ile ilgili problemlerin en temel habercisidir. En kısa zamanda diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Müdahale gerektiren bir durum var ise jinekoloğunuz ve diş hekiminiz ile beraber bir program yapılabilir.

blog icerik 41537736706 Hamilelikte Diş Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hamilelik sırasında hangi dönemde diş tedavileri yapılabilir?

Hamilelik süresince müdahale edilmez ise anneye daha çok zarar vereceği düşünülen acil durumdaki dişlerin tedavileri yapılabilir. Tedaviler için en uygun dönem, hamileliğin  3-6 ay arası dönemidir. En doğrusu  hamileliğin hangi döneminde olursa olsun diş hekimi ve kadın doğum uzmanının birlikte tedavinin türüne ve  kişiye göre karar vermesidir.

Hamile bir hastanın dişi uyuşturulabilir mi?

Bu süreçte lokal anestezi uygulanabilir.

Hamile bir hastanın diş röntgeni çekilebilir mi?

Çok acil bir durumda ve röntgen tetkiki şart ise gerekli önlemler (kurşun önlük vb. ) alınarak çekilebilir.

Hamile bir hastaya diş tedavisi yapılabilir mi? Hangi tedaviler yapılabilir?

  • 1-3 aylık dönemde; Gereksiz müdahalelerden kaçınmak gerekir. Fakat acil tedavi gerektiren dişlerin çekimi, kanal tedavisi gibi tedaviler yapılabilir.
  • 3-6 aylık dönemde; Bu dönemde hamilelik sonuna kadar ertelenmesi uygun olmayan diş çekimi, dolgular, kanal tedavileri vb. pek çok tedavi yapılabilir.
  • 6-9 aylık dönemde; Bu dönemde  ilk üç aylık dönemde olduğu gibi, acil tedaviler dışındaki müdahaleler doğum sonrasına ertelenmelidir.

Hamilelik sonrası hemen diş tedavisi yapılır mı?

Hamileliğin sonlanması ile vücut üstündeki metabolik baskı ortadan kalkar. Anne kendini iyi hissettiği andan itibaren tedavilerine başlayabilir.

Fatih Hospitadent
Başhekim Dt. Ayça TENLİ KURT