3 Soruda Diş Teli Lastikleri

3 Soruda Diş Teli Lastikleri

Diş Teli Lastiği Nedir?

Diş teli lastikleri farklı çaplarda ve kalınlıklarda olan, diş teli (ortodontik) tedavi esnasında dişlerin istediğimiz yönde hareketine yardımcı olan elemanlardır. Genellikle diş teli (ortodontik) tedavinin son aşamalarında dişler arasındaki ilişkileri düzeltmek amacıyla kullanılırlar.

Diş Lastiğinin Çeşitleri Nelerdir?

Diş lastiklerinin boyutlarına ve kullanımlarına göre çeşitleri bulunmaktadır. Uygulanacak olan mesafeye ve dişlere yaptırılmak istenen harekete göre farklı çaplarda ve kalınlıklarda kullanılabilirler. Aynı çene içerisinde farklı dişlere uygulanabileceği gibi çeneler arasında da kullanılabilirler.

Diş Teli Lastiği Nasıl Kullanılır?

Diş teli (ortodontik) tedavinin ideal şekilde tamamlanması için diş lastiklerinin ortodontistin belirlediği şekilde ve sürede takılması çok önemlidir. Kullanılan lastik çeşidi ve uygulanan dişler kişiye göre değişmektedir. Diş lastiklerinin yararlı olabilmesi için yemekler dışında sürekli kullanılması gerekmektedir. Yeterli süre kullanılmadığı takdirde istenen diş hareketi meydana gelmez. Bu da diş teli (ortodontik) tedavi süresinin uzamasına neden olur. Yapılarından dolayı lastiklerde gevşeme meydana geldiği için 24 saatte bir değiştirilmesi gerekmektedir.

İlk kullanılmaya başlandığında diş lastiği dişlerde hassasiyete sebep olsa da bu durum tamamen geçicidir. Hassasiyet oluşmasının sebebi de dişlerin hareket etmeye başlamasından kaynaklanmaktadır. 

Bağcılar Hospitadent
Dt. İlke ELGÜN