6 Soruda İmplant Üstü Protezler

6 Soruda İmplant Üstü Protezler

İmplant üzeri zirkonyum-porselen kronların metal-porselen kronlardan farkı nedir?

Sabit protezlerde estetik amaçla kullanılan tüm materyaller arasında doğal dişle renk uyumunun en iyi sağlandığı materyal porselendir. Porselen kronlar metal alt yapılı ya da tam porselen (metal desteksiz porselen) olarak hazırlanır. Ancak tam porselen kron ve köprülerin dayanıklılığını arttırmak amacıyla metal alt yapı yerine güçlendirilmiş seramik alt yapılar kullanılmaktadır. Günümüzde kullanılan en popüler sistem ise zirkonya ile güçlendirilmiş seramik restorasyonlardır.

İmplant üzeri zirkonyum alt yapılı seramik restorasyonlar, metal destekli seramik restorasyonlarla karşılaştırıldığında biyoloji kuyumun daha iyi olması ve üstün estetik özellikleri nedeniyle günümüzde daha çok tercih edilir hale gelmiştir. Metal alt yapının kullanılmaması iyon salınımı sonucu alerjik ve toksik reaksiyonların ortaya çıkmasını büyük ölçüde engellemiştir.

İmplant üzeri zirkonyum – porselen kronların ömrü ne kadardır?

İmplant üzeri zirkonyum-porselen kronlarda zirkonya alt yapı en az metal sertliğinde ve dayanıklılığında bir malzemedir. Zirkonyum, mekanik özellikleri nedeniyle kuvvetli yüklere kolaylıkla karşı koyar. Bu nedenle uzun ömürlü bir maddedir.

Zirkonyum – porselen kronlar dayanıklı mıdır? Arka dişlere uygulanabilir mi?

Tam seramik kronlar başlangıçta tek üyeli kronlarda  ve üç üyeli arka bölge köprülerde kullanıldı. Ancak porselenin kırılgan özelliği nedeniyle tam seramik sistemlerin dayanıklılığının artması için değişik yöntemler geliştirildi. Zirkonyanın diş hekimliğine girmesiyle dayanıklı bir alt yapı sağlandı. Zirkonyum dayanıklı bir malzemedir, mekanik özellikleri nedeniyle kuvvetli çiğneme kuvvetlerinin geldiği arka dişlerde ve uzun köprülerde rahatlıkla kullanılır.

İmplant üstü zirkonyum porselen kronu neden tercih etmeliyiz?

Zirkonyum porselen, ışık geçirgenliği doğal dişlerdekine benzer bu nedenle son derece estetiktir. Altında metal yansıması olmadığından metal alt yapılı porselenlerde görülen yapay görüntü kesinlikle oluşmaz. Yüksek ısılara, darbelere  olağanüstü dayanıklıdır. Diş eti uyumu çok iyidir. Metal alt yapılı porselenlerde sıkça görülen diş eti renklenmeleri zirkonyum’da kesinlikle görünmez.

Doku dostu bir materyaldir. Bu materyale karşı lokal ve sistemik reaksiyon belirtilmemiştir. Metal alerjisi gibi sorunlar yoktur. Isı iletkenliği çok düşüktür. Metaldeki gibi ısıyı iletmezler. Sıcak soğuk hassasiyeti olmaz. Ağızda tat bozukluğuna, diş eti problemlerine ve ağız kokusuna yol açmayan sağlıklı bir materyaldir.

Bu nedenlerle zirkonyum diş hekimliğinin temel gereksinimleri olan estetik, sağlamlık, doku uyumluluğu ve doğallık konularında bugüne kadar ulaşılan en yüksek performansın elde edildiği bir maddedir. İmplant üstü restorasyonlarda, zirkonyum alt yapılı porselenleri hem ön dişlerde kullanabilecek kadar estetik olmaları, hem de arka dişlerde kullanılabilecek kadar dayanıklı olmaları sebebiyle güvenle tercih etmekteyiz.

İmplant üzeri zirkonyum porselen kronun riskleri var mıdır? Varsa nelerdir?

Çeneler arası mesafenin yetersiz olduğu vakalarda çiğneme kuvvetleri altında restorasyonun dayanıklılığı azalır; bu durumda, örtülü kapanışı olan kişilerde, Diş gıcırdatma, çenelerini  aşırı sıkma, kalem ısırma alışkanlığı olan kişilerde kullanımı risklidir.

Diğer implant üstü kaplamalardan daha mı pahalıdır?

İmplant üstü zirkonyum porselen kronlar, CAD/CAM teknolojisine sahip bilgisayar destekli cihazlarla üretilirler. Zirkonyum bloklardan el değmeden freze sistemleri sayesinde bilgisayar tarafından kesilip şekillendirilir. Bu oldukça hassas ve uzun süreli bir işlemdir. İmplant üstü zirkonyum alt yapı, bu teknolojinin kullanılmasından dolayı biraz daha pahalıdır.

Bağcılar Hospitadent
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı
Dr. Kanber KAMBEROĞLU