Çocuklarda Parmak ve Emzik Emme Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çocuklarda Parmak ve Emzik Emme Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Parmak emme diş ve yapısını bozar mı?

Parmak emmede hem diş hem de çene yapısı üzerinde son derece olumsuz etkileri vardır. Zamanında önlem alınmazsa düzeltilmesi çok zor bozuklukları gelişebilir ve ileride operasyon söz konusu olabilir.

Parmak ve emzik emmek kaç yaşından sonra diş yapısını bozar?

Gerek parmak gerekse emzik emmek 2 yaş sonunda dişlerde ileri itmeye neden olmakla birlikte en kritik yaş 4 yaş dır.

Emzik emmek çocukların diş ve çene yapısını bozar mı?

Emzik emmek de süresi uzadıkça diş ve çene yapısını etkilemeye başlar, zamanında bırakılmalı ve kullanım sonrasında da ortodondik emzikler tercih edilmelidir.

Parmak ve emzik emen çocukların dişleri daha erken çürür mü?

Parmak veya emzik emmenin dişlerin çürümesinde etkisi yoktur, ancak eğer emzik çocuğa verilmeden bal, pekmez, lokum gibi gıda maddeleri ile tatlandırıcılar çok ciddi çürüklere neden olur.

Parmak ve emzik emen çocukların dişlerinde ki bozukluklar için ne yapılmalıdır?

Bu diş alışkanlıkları olan çocuklarda erken dönemde 4-4,5 yaş civarı bu alışkanlıkları engelleyici apareyler ( habit braker ) uygulamalar daha ilerideki dönem düzeltici ortodontik tedaviler uygulanır.

Parmak ve emzik emen çocukların ileride ortodonti tedavisine ihtiyacı olur mu?

Eğer alışkanlıklar erken dönemde engellenir ve bozukluklar kalıcı hale gelmezse ortodontik tedavi ihtiyacı olmayabilir ancak dişlerde ileri itim veya ön dişlerin kapanış problemleri gibi kalıcı sorunları ileride ortodontik tedavi gerektirir.

Parmak ve emzik emen çocukların bu alışkanlıklarda vazgeçirmek gibi bir öneriniz var mı?

Öncelikle çok zorlayıcı olmadan ikna yöntemleri uygulanmalı, engelleyici uygulamalar çocuğun psikolojisini zedelemeyecek şekilde olmalı gerekirse bir çocuk psikoloğu ile ortak değerlendirme yapılabilir.

Bağcılar Hospitadent
Başhekim Dt. Oğuz KARA