Dişler Neden Sızlar?

Dişler Neden Sızlar?

Diş sızlamasının birçok nedeni bulunmaktadır. Diş minesinin altında, sinir uçları ve sıvıyla dolu küçük kanallar içeren dentin dokusunun açığa çıkması diş hassasiyetine yol açar. Tatlı, ekşi, baharatlı yiyecekler, soğuk ve sıcak içeceklerin tüketilmesi dentin kanalları içerisindeki sıvıyı etkileyerek dişlerdeki sızlamayı artırır.

Hassas dişlere yol açabilen sorunlar;

  • Sert, şiddetli, bastırarak ve sert kıl yapısına sahip bir diş fırçasıyla dişleri fırçalama diş minesini aşındırabilir, dentin dokusunu açığa çıkartarak hassasiyete neden olabilir. Yanlış fırçalama diş eti çekilmesine de neden olarak semet dokusunun açığa çıkmasına ve hassasiyete neden olabilir. Böyle bir durumda; doğru fırça kullanımı önerilmeli ve doğru fırçalama öğretildikten sonra flor uygulaması yapılmalı ya da doku kaybının miktarına göre dolgu maddeleri kullanılmalıdır.
  • Diş eti iltihabının mevcut olduğu durumlarda; diş etinde renk (kırmızı), kıvam (yumuşak), kontür, yüzey özellikleri ile ilgili değişiklikler görülür, kanama meydana gelir. Diş eti iltihabı tedavi edilmediği takdirde dişin destek dokuları (kemik) etkilenmeye başlar. Diş çevresindeki liflerin ve kemiğin yıkımıyla birlikte hassasiyet oluşur. Böyle bir durumda; temizliği yapılmalı ve ardından küretaj dediğimiz kök yüzeyi düzleştirmesi işlemi yapılmalıdır.

Küretaj işlemi ile bağ dokusunun iyileşmesi ve olgunlaşması kolaylaştırılır, bağ dokusunun kök yüzeyine sıkı adaptasyonu sağlanır. Diş eti hastalığının ileri aşamalarında kemikte ileri derecede kayıp olmuşsa cerrahi tedavi gerekebilir.

Diş sıkma ve gıcırdatma gibi travmaya bağlı durumlarda; dişlerin mine dokusu aşınabilir ve hassasiyete neden olabilir. Bu gibi durumlarda gece plağı yapılır. Gece plakları diş aşınmalarını önler.

Dişteki derin dentin çürükleri diş hassasiyetine neden olabilir. Böyle bir durumda dişteki çürük temizlenmeli ve dolgu yapılmalıdır. Diş çürüklerinin önlenmesi için flor uygulaması yapılmalı, hastaya floridli diş macunları ve ağız gargaraları önerilmelidir. Eğer çürük ilerlemişse tedavisi yapılmalıdır.

Alınan gıdalara (asitli yiyecek ve içecek) bağlı olarak mine tabakası çözünebilir ve hassasiyet meydana gelebilir. Beslenmeye dikkat edilmelidir.

Fatih Hospitadent
Başhekim Dt. Ayça TENLİ KURT