Doğal Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Doğal Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Karbonat Kullanımı

Halk arasında en sık kullanılan doğal diş beyazlatma yöntemi karbonattır. Karbonat ile dişlerin fırçalanması ve limon üzerine karbonat eklenip belirli süre bekletme şeklinde uygulama yapılır. Diş üzerinde uzun süre kalıcı bir etki göstermezler. Lekeleri uzaklaştırdıklarından diş beyazlamış olarak algılanır. Karbonat ve limon kullanımından sonra, karbonatın kuvvetli etkisinden dolayı diş etlerinde şişme, kızarıklık, kaşınma ortaya çıkabilir. Diş hekimleri tarafından önerilmeyen bir yöntemdir.

Bir diğer bir yöntem olan muz kabuğunun da beyazlatma üzerinde hiçbir etkisi yoktur.

Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?

Temelde 2 tipi bulunur. Ev ve ofis tipi birde bunların kombini ev + ofis tipidir.

1. Ev tipi: Hastanın evde beyazlatma işlemini kendi kendine uygulaması işlemidir.

Hekimin söylediği şekilde ve sürede uygulanır. Tekrarlama süresi hekimler belirler. Hastaların daha fazla beyazlatması için kesinlikle hekimin önerisinden fazla uygulamaması gerekir. Aksi takdirde dişte istenmeyen yan etkiler ortaya çıkacaktır.

2. Ofis tipi: diş hekimi tarafından muayenede uygulanan yöntemdir. Lazer veya farklı dalga boyuna sahip ışıkla beyazlatma ayarının aktifleştirilmesi işlemiyle dişler beyazlatılır. Kullanılan beyazlatma jelinin firmasına bağlı olarak uygulama süresi değişir. Genellikle 40-60 dakika arasında tek veya 2 seans şeklinde uygulanır ve hastanın diş renginden 1-2 ten açık renk elde edilir.

3. Ofis ve ev tipi: Hem hastanın muayenede beyazlatma uygulanması hem de hastanın evde beyazlatma işlemi uygulandığı tiptir.

Diş beyazlatma nasıl yapılır?

Ev tipi: Hastadan ölçü alınır. Teknisyen tarafından hastaya özel plak hazırlanır. Hastamız evde beyazlatma jelini plak içine sıkarak belirli süre ağzında bekletir. Bekletme süreleri tamamen kullanılan beyazlatma ayarının markasıyla ilgilidir. Genellikle 30-60 dakika arasında bekletilir. Haftada 2-3 kez uygulanabilir.

Ofis tipi: özelikle diş etinin zarar görmesini engellemek için diş eti bariyeri oluşturulur. Ardından beyazlatma jeli diş yüzeylerine sıkılır. Mavi ışıkla ve lazerle aktifleştirilir ve belirli süre beklenir. Genellikle 40-60 dakika yeterlidir. 2-3 seans uygulanır.

Ofis + Ev tipi: 2’sinin kombini şeklidir. Hem plak hazırlar hasta evde uygular hem de muayenehanede diş hem de uygular. Belirten sürelere ve hangi tipin uygulanacağı tamamen hekim tarafından belirlenecek sürelerdir.

Şerifali Hospitadent
Başhekim Dt. Zekeriya Alp YILDIRAN