Hamilelik Ağız Sağlığını Nasıl Etkiler?

Hamilelik Ağız Sağlığını Nasıl Etkiler?

Hamilelik Ağız Sağlığını Nasıl Etkiler?

Hamilelik sırasında ağız sağlığında değişikler olur ancak hamilelikte anne dişlerinden kalsiyum kaybı olacağı ve annenin her hamilelikte diş kaybedeceği doğru değildir. Bu dönemdeki en önemli değişiklik hormon ( östrojen ve progesreton) düzeylerindeki artıştır.

Buna paralel olarak da dişler üzerindeki plak birikimi artar. Eğer plak etkin şekilde uzaklaştırılmazsa diş eti iltihabı ( diş etlerinde şişlik, kanama, kızarıklık) oluşur. ‘hamilelik gingivitisi’ adı verilen bu durum hamile bayanların çoğunluğunu özellikle 2. Ve 3. Aylık dönemde farklı şiddetle etkiler. Hamilelik öncesinde de var olan gingivitisin şiddeti hamilelikle birlikte artabilir ve periodontitise ilerleyebilir. Dişlerin etkin olarak bakımı ve temizlenmesi, dengeli beslenme ve düzenli diş hekimi ziyareti ile diş eti iltihabı önlenebilir.

Diş Hekimine Ne Zaman Gitmelidir?

Hamilelik planlanıyorsa kontrol için diş hekimine gidilmelidir. Hamilelik sürecinde sorun çıkarabileceği düşünülen tüm dişlerin tedavileri gerekiyorsa diş taşı temizliği hamilelik öncesinde yapılmalıdır.

Hamilelik Sırasında Yapılmaması Gereken İşlemler Var Mıdır?

Hamilelik sürecinde tüm işlemler yapılabilir. Herhangi bir diş tedavisi için en uygun zaman 4. Ve 6. Aylar arasındadır. Acil olmayan işlemler hamilelik sonrasına ertelenilir. Ancak ağrının eşlik ettiği acil durumlarda tedavi hamileliğin herhangi bir dönemin yapılabilir.

Dişler Hamilelik Sırasında Daha Çabuk Mu Çürür?

Hamilelik döneminde vücuttaki dengenin değişmesi dişlerin daha çabuk çürümesine uygun bir ortam yaratır. İlk aylarsa görülen bulantı ve kusma hem ağızda asidik bir ortam oluşturur hem de ağız bakımına yeterince özen gösterilmemesine neden olur. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi, diş etlerinin çabuk kanaması sebebiyle dişleri fırçalamaktan kaçınılması dişleri çürümeye daha yatkın hale getirebilir. Günde en az 2 kere dişler fırçalanmalı, diş ipiyle temizlenmelidir. Sabah diş fırçalamak rahatsızlık veriyor ise ağız suları veya gargaralar kullanılabilir.

“Hamileyken Antibiyotik Kullandım” Bebeğimin Dişleri Etkilenir Mi?

Bebeğin diş gelişimi anne karnında başlar. Kullanılan ilaçlar bebeğin diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. ‘ Tetrasiklin’ grubu antibiyotikler bebeğin dişlerinde renkleşmelere neden olur, hamilelikte kullanılmamalıdır. Diğer antibiyotiklerin dişlerde renklenme yaptığı kanıtlanamamıştır.

Bakırköy Hospitadent
Başhekim Dt. Selma KURTOĞLU