Diş Kaplama Nasıl Yapılır? Çeşitleri Nelerdir?

diş kaplama

Diş Kaplama Nasıl Yapılır? Çeşitleri Nelerdir?

Diş kaplama çoğunlukla estetik amaçlarla gerçekleştirilen bir müdahaledir. Diş yüzeyine özel olarak hazırlanan kaplamaların yapıştırılması şeklinde uygulanan bu yöntem dişlerdeki hafif çapraşık görüntüyü, çatlak ya da leke görüntüsünü gizlemek amacıyla da uygulanabiliyor. Özellikle gülüş estetiği tasarımlarında kaplama tekniğinden çok sık faydalanıldığını söyleyebiliriz. Bazı kaplama tekniklerinde dişlerde çok az miktarda aşındırma yapılması gerekebilir. Bazı tekniklerde ise aşındırmaya ihtiyaç duyulmadan kaplamalar diş yüzeylerine uygulanabiliyor.

Kullanılan malzemelerin de değişebildiğini, metal ya da metal olmayan diş kaplama materyallerinin tercih edilebildiğini belirtelim. Son yıllarda doğal bir görünüm sergileyen kaplama çeşitleri daha fazla tercih ediliyor. Bu işlemin ne gibi avantajlar sunduğunu, kaç seans halinde uygulandığını ve merak edilen diğer konuları da ele alacağız. Öncesinde nasıl yapıldığı konusuna açıklık kazandıralım.

Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Hangi diş kaplama tekniğinin tercih edildiğine bağlı olarak bu işlemin nasıl yapıldığı değişebiliyor. Öncelikle diş ve diş etleri muayene edilir; bir problem varsa tedavisi gerçekleştirilmelidir. Ardından ağız içerisinden ölçüler alınır ve laboratuvar ortamında kaplama diş için kullanılacak plakalar hazırlanır. Hastanın dişine uygulanır ve böylelikle işlem tamamlanmış olur.

Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde diş kaplama çeşitleri ileri teknolojiyle hazırlanıyor ve bu nedenle çok daha natürel bir görünüm sunabiliyor. Yapı malzemelerine bağlı olarak şu seçeneklerin bulunduğunu belirtelim:

Zirkonyum Kaplama

İnsan vücudu ile gayet uyumlu bir materyal olan zirkonyum diş kaplama uygulamalarında da kullanılabiliyor. Dayanıklı ve aynı zamanda uzun ömürlü bir materyal olması önem taşıyor. Tıbbi olarak sık kullanılan zirkonyumun en önemli özelliğinden biri de aşınmaya karşı sergilediği dirençtir. Rengini, şeklini kaybetmiş olan dişlerin restorasyonunda rahatlıkla tercih edilebilir. Sıcağa karşı da gayet dayanıklı olan bu malzeme, doğal diş minesine benzer bir görünüm sergiler.  Çiğneme fonksiyonunda sık kullanılan arka dişlerde de kaplama materyali olarak zirkonyum tercih edilebilir ve sağlamlığından faydalanılabilir.

Lamina Porselen Kaplama

Bu yöntemde dişlerde çok hafif bir aşındırma yapılması gerekiyor. Böylelikle kaplamaların dişe mükemmel bir şekilde tutunması sağlanıyor. Estetik açıdan çeşitli problemlerin olduğu dişlerde kaplama olarak rahatlıkla lamina porselen tercih edilebilir. Gülüş tasarımı çalışmalarında da sık tercih edildiğini ekleyelim. Son derece doğal bir sonuç sunuyor olması, güvenle tercih edilmesini beraberinde getiriyor. Aynı zamanda dişleri ağırlaştırmıyor ve konfor açısından da beklentileri karşılamayı başarıyor. Kolay sararma yapmayan ve uzun bir kullanım ömrüne sahip olan porselen lamina kaplama doku ile de uyumlu bir materyaldir.

Bilginiz olsun –> Porselen kaplama

Kompozit Lamina Kaplama

Aynı gün içerisinde uygulanabilen ve kısa zamanda kaplamanın tamamlanmasını isteyenler için ideal bir seçenek olan kompozit lamina kaplama Dişlerdeki basit sorunları gizleme konusunda oldukça başarılıdır. Diş yüzeylerinde mevcut olan renklenme, kırık, şekil bozuklukları, leke gibi sıkıntıları gizleyerek ortadan kaldıran işlem, hızlı bir çözüm sunuyor olmasıyla ön plana çıkıyor. Bu kaplamalar, diş dolgularında da kullanılan malzemeden hazırlanıyor.

Empress Kaplama

Tam seramik kaplama olarak da bilinen empress kaplama hem aşınmaya hem de renklenmeye karşı oldukça dirençli bir materyaldir. Bu özelliği sayesinde son derece popüler bir kaplama tekniği olmayı başarıyor. Dış kenarlarında hiç boşluk kalmayacak şekilde yapıştırılabiliyor olması da önem taşıyor. Bu sayede diş ile kaplama arasında yemek artıklarının birikmesinin önüne geçilebiliyor. Empress kaplamalar da gülüş tasarımı uygulamalarında sık tercih edilir.

Diş Kaplamalarının Avantajları Nelerdir?

Hem ülkemizde hem de dünyanın pek çok ülkesinde diş kaplama yönteminin sıklıkla tercih edilmesi, sağladığı avantajlardan kaynaklanıyor. Bu avantajlara birkaç örnek verebiliriz.

  • Ağız içerisinde kaplama diş olduğu anlaşılmaz; kaplamalar son derece doğal bir görünüme sahiptir.
  • Kullanılan malzemeler doku ile uyumludur.
  • Estetik açıdan gayet hoş bir görünüme sahip olurlar.
  • Dişlerde hafif çapraşıklık ya da ayrıklık görüntüsünü mükemmel bir şekilde gizler.
  • Kaplama yapılan dişlerin tamamı aynı renkte görünür.
  • Beyaz renk tonları arasından istenen ton seçilebilir.

Diş Kaplamalarının Ömrü Ne Kadardır?

diş kaplama ömrü ne kadar

Hangi diş kaplama çeşidinin tercih edildiğine bağlı olarak kaplamaların kullanım ömrü değişebiliyor. Çoğunlukla 15  – 20 yıl gibi uzun bir kullanım ömrü sunduklarını söyleyebiliriz. Ancak hastanın ağız ve diş hijyenini ihmal etmesi gibi durumlarda kaplamaların kullanım ömrü de azalacaktır.

Diş Kaplama Hangi Durumlarda Yapılır?

Hangi durumlarda diş kaplama işleminin yapıldığını hemen aktaralım.

  • Diş şeklinde bozukluk olması
  • Ön dişler arasında fazla boşluk bulunması
  • Dişlerin çok küçük ya da dar bir görüntüye sahip olması
  • Dişlerde kırık ya da çatlak olması
  • Dişlerde çürük tedavisinden sonra renklenme olması
  • Estetik açıdan daha güzel bir diş görünümüne sahip olmak istenmesi

Hastalar özellikle daha beyaz ve daha estetik bir diş görünümüne sahip olmak istediklerinde diş kaplama yönteminden faydalanıyor. Bu nedenle gülüş estetiği işlemlerinde bu uygulamaya sıklıkla yer verildiğini ekleyelim.

Diş Kaplama Tedavisi Sonrası Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Eğer diş kaplama yaptırdıysanız ağız hijyenine çok fazla önem vermeniz gerektiğini unutmamalısınız. Ağız hijyeni sadece kaplamaları değil tüm ağız içerisini korumak adına önem taşıyor. Her gün 2 – 3 defa dişlerin fırçalanması ve diş aralarının da diş ipi ile temizlenmesi gerekir. Diş fırçası ya da diş ipleri kaplamalara hiçbir zarar vermez. Gönül rahatlığı ile ağız hijyenini sağlamak için bu materyalleri kullanabilirsiniz.

Ekstra bakım ürünleri kullanma gibi bir zorunluluk olmadığından diş kaplama yaptıranlar eskiden olduğu gibi ağız ve diş temizliğini yapmaya devam edebilirler. Kaplamaların kenar hatlarında, diş etleri ile buluştuğu noktada yemek artıklarının kalmamasına özen gösterilmelidir. Yılda iki defa ağız ve diş kontrollerinin yapılması için rutin diş hekimi muayenesine gitmeyi de ihmal etmemelisiniz.

Kaplama Diş Kaç Seansta Tamamlanır?

Genellikle 2 ya da 3 seans diş kaplama uygulamasının tamamlanması için yeterli oluyor. Ancak bu durum diş ve diş eti problemi olmayan hastalar için geçerlidir. Eğer diş kaplamaya başlanmadan önce diş çürüğü tedavisi, diş eti enfeksiyonu tedavisi gibi çeşitli tedavilere ihtiyaç olursa seans sayısı uzayabilir. Seansların arasında en az 2 – 3 gün olmasına da dikkat edilmelidir. Diş hekiminiz tarafından yapılan tetkik ve muayene neticelerine bağlı olarak bir planlama yapılacak ve toplam seans sayısı size bildirilecektir.

Diş Kaplaması Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hastalar diş kaplama yaptırdıktan sonra yaklaşık 1 hafta boyunca çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklerden, içeceklerden uzak durmalıdır. Aksi halde hassasiyet sorunu yaşanabilir. Bununla birlikte çok sert ya da yapışkan gıdaların tüketilmesinden de uzak durulmasında fayda var. Diş hekiminiz kaplama sonrasında nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda size ayrıntılı bilgi verecektir. Bu bilgileri dikkate almanız, problem yaşamamanız adına önem taşır. Diş kaplamaların uzun yıllar hiçbir sorun yaşanmadan kullanılması, hastanın nelere dikkat ettiğiyle de yakından ilgilidir.

Kaplama Diş Çürürse Ne Yapılır?

Sıklıkla merak edilen unsurlardan biri de diş kaplama sonrasında dişte çürük meydana gelmesi riskidir. Öncelikle diş kaplamanın hatasız bir şekilde yapılması, hastanın işlem sonrası ağız ve diş temizliğine maksimum seviyede dikkat etmesi halinde diş çürüğü oluşma riskinin minimum seviyeye çekilebileceğini belirtelim. Bununla birlikte kaplamalar tek başına diş çürümesi nedeni olamaz. Bir başka deyişle dişlerde kaplama olması, diş çürüğü riskini güçlendirmez.

Kaplamanın yapıldığı dişte çürüme olması birkaç durumda meydana gelebilir. Bunların ilki hastanın ağız ve diş temizliğini ihmal etmesidir. Diğeri ise kaplamanın hatalı yapılması, doğru şekilde yapıştırılmaması, kaplama ile diş arasında boşluk kalmasıdır. Bu durumda yemek artıkları bu küçük boşluklarda birikebilir ve bu da diş çürüğüne neden olabilir.

Dişte çürüme olursa kaplama kaldırılır. Çürük olan diş temizlenir ve dolgu uygulaması ile boşluk kapatılır. Ardından kaplama yeniden dişe yapıştırılır. Çürük olması, dişe yeniden kaplama uygulanmasına engel bir durum değildir.

Dişleri Kaplama Kimler İçin Uygun Değildir?

Estetik açıdan çok daha ideal bir güzel bir görünüm sunan kaplama diş işleminden bazı kişilerin faydalanması maalesef mümkün olmuyor. Bu uygulamanın kimler için uygun olmadığını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 18 yaşından küçük olanlar
  • Çene yapısında bazı anatomik bozukluklar olanlar
  • Diş sıkma, diş gıcırdatma alışkanlığı olup koruyucu kullanmayanlar
  • Diş eti çekilmesi problemini ileri seviyede yaşayanlar
  • İleri seviyede fluorozisi olanlar

Sıraladığımız bu unsurların yanı sıra bazı özel durumlarda da diş hekiminiz diş kaplamanın sizin için yapılmasını önermeyebilir. Kaplama işlemi için uygun bir aday olup olmadığınız, muayene sonrasında size iletilir.

Merak edenler için –> Zirkonyum kaplama

Diş Kaplama Fiyatları Ne Kadar?

Fiyat konusunda net bir rakamdan söz edilemez ve bunun nedeni diş kaplama çeşitlerinin farklı olmasıdır. Hangi kaplama çeşidinin tercih edildiği, hangi dişlere bu işlemin yapıldığı, diş hekiminin deneyimi gibi pek çok parametreye göre fiyatlar da değişiyor. Kaplamada hangi materyalin tercih edildiği de fiyatta belirleyicidir. Aynı zamanda bu işleme başlanmadan önce çürük tedavisi gibi çeşitli işlemlerin yapılması gerekebilir. Bu durumun da fiyatları etkilediğini tahmin edeceksiniz. Net bir fiyat bilgisi almak için randevu oluşturabilir ve genel bir muayeneden geçebilirsiniz. Ardından diş hekiminiz en ideal kaplamayı size önerebilir ve hemfikir olunduktan sonra fiyat bilgisi de tarafınıza iletilir.

Diş Kaplaması Temizliği Nasıl Yapılır?

Tercih edilen diş kaplama hangisi olursa olsun, uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılması için temizliğe dikkat edilmelidir. İyi bir ağız hijyeni, diş kaplamaların kullanım ömrünü de destekleyecektir. Öncelikle rutin ağız ve diş temizliğinin mutlaka yapılması gerektiğini belirtelim. Dişlerin fırçalanması ve diş ipi ile diş aralarındaki artıkların ağızdan arındırılması gerekiyor. Bu işlemin günde 2-3 defa yapılması önerilir. Aynı zamanda 6 ayda 1 rutin diş kontrollerinin aksatılmaması da önem taşıyan unsurlar arasında bulunuyor.

Dişlerde kaplama olması, özel diş macunları ya da özel diş fırçaları kullanımını gerektirmez. Bu açıdan diş kaplamaların spesifik malzeme kullanımını gerektiren bir işlem olmadığını belirtelim. Her zaman kullandığınız ürünlerle ağız ve diş temizliğinizi gerçekleştirebilirsiniz. Şekerli ve asitli yiyeceklerin diş kaplamalarına zarar verebileceğini unutmayın. Aynı zamanda tütün ürünleri de kaplamaların renginde değişikliğe neden olabilir.

Diş kaplamaları olanların gözlük sapı, kalem ısırma gibi alışkanlıklardan uzak durması da önem taşıyor. Bu alışkanlıklar hem dişlere hem de kaplamalara zarar verebilir. Geceleri diş sıkma, diş gıcırdatma sorunu olanların ise koruyucu kullanması önem taşır. Diş kaplamaların ardından dişlerin eskisi gibi kullanması mümkündür. Kaplamalar, dişlerin ısırma, çiğneme gibi fonksiyonları ile ilgili bir probleme neden olmaz. Gerçek dişlere zarar verebilen unsurlardan uzak durulması, kaplamaların korunması için yeterli oluyor. Diş kaplamaları hakkında merak ettiğiniz soruları ve konuları yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Lamina diş kaplama